Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Adakah anda memiliki keperibadian ekstrovert? Inilah ciri-cirinya

Isi Kandungan

Adakah anda memiliki keperibadian ekstrovert? Inilah ciri-cirinya

Dalam kehidupan seharian, anda pasti pernah mendengar istilah keperibadian ekstrovert dan introvert.  Masyarakat sering membezakan antara keduanya sebagai ” si peramah” dan “si pendiam”, tetapi sebenarnya keperibadian ekstrovert dan introvert tidak hanya dibezakan dari itu.

Pada dasarnya, keperibadian ekstrovert merujuk kepada cara seseorang mendapat tenaga. Orang yang mempunyai keperibadian ekstrovert akan merasa lebih bertenaga dengan melakukan aktiviti di luar diri mereka.  Inilah yang menjadikan orang dengan keperibadian ekstrovert dikenali sebagai orang yang teruja dan senang bersosial dengan orang lain.

 

Apakah petunjuk bahawa seseorang memiliki keperibadian ekstrovert?

Suka bersosial bukan satu-satunya ciri orang yang mempunyai keperibadian ekstrovert. Oleh itu, anda tidak harus membuat kesimpulan bahawa anda atau rakan anda mempunyai keperibadian ekstrovert hanya kerana suka bersosial. Jadi, apakah ciri-ciri seorang ekstrovert?

Berikut adalah beberapa kriteria seseorang memiliki keperibadian ekstrovert :-

 

Optimis dan positif

Orang yang mempunyai keperibadian ekstrovert cenderung untuk optimis menghadapi masalah mereka dan cenderung mempunyai sikap positif dan gembira.  Masalah yang dihadapi tidak akan dipikirkan terlalu lama.

 

Selesa dalam kumpulan

Orang dengan keperibadian ekstrovert merasa selesa di dalam kumpulan. Orang yang ekstrovert akan merasa lebih maju dalam kumpulan dan secara amnya menjadi ketua atau pemimpin di dalam komuniti atau organisasi.  Orang yang ekstrovert akan menyertai dan menjadi sebahagian daripada pelbagai komuniti dan organisasi, dan jarang menolak undangan atau jemputan daripada orang lain.

 

Suka bersosial

Orang dengan keperibadian ekstrovert suka menjadi pusat perhatian dan senang bertemu dengan orang baru.  Ekstrovert akan selalu mengambil bahagian dalam aktiviti sosial dan tidak malu memperkenalkan diri kepada orang lain.

 

Mesra

Selain bergaul, orang dengan keperibadian ekstrovert dengan mudah berteman dengan orang lain dan mempunyai banyak rakan dan hubungan, dan sering dilihat sebagai peramah.  Ekstrovert senang mengembangkan hubungan mereka dan bertemu dengan orang baru.

 

Tidak suka bersendirian

Orang ekstrovert yang suka bersosial tidak suka bersendirian, ini kerana orang yang mempunyai keperibadian ekstrovert merasa lebih bertenaga dengan orang lain daripada bersendirian. Mereka sebenarnya akan berasa kurang bertenaga ketika bersendirian.

 

Tidak takut mengambil risiko

Uniknya, orang ekstrovert juga kurang takut mengambil risiko dan cenderung melakukan tingkah laku berisiko.  Sebenarnya, orang yang mempunyai keperibadian ekstrovert merasa bangga sekiranya berjaya melakukannya.

 

Fleksibel

Kesesuaian dalam setiap keadaan adalah salah satu ciri orang yang mempunyai keperibadian ekstrovert.  Ekstrovert dapat menyesuaikan diri dengan perubahan dalam rancangannya dan membuat keputusan atau tindakan secara spontan dengan mudah.

 

Peramah

Sama seperti bersosial, orang dengan keperibadian ekstrovert suka bercakap atau memulakan perbualan dengan orang di sekeliling mereka dan mempelajari kehidupan orang itu.  Extrovert cenderung bercakap terlebih dahulu sebelum berfikir.

 

Cenderung membincangkan masalah

Oleh kerana mereka suka bercakap, orang yang mempunyai keperibadian ekstrovert akan lebih kerap membincangkan dan meminta cadangan mengenai masalah yang mereka hadapi. Orang yang mempunyai keperibadian ekstrovert akan lebih mudah untuk menyatakan apa yang ada di fikiran mereka.

 

Lebih terbuka

Orang dengan keperibadian ekstrovert sangat terbuka dan senang berkongsi pemikiran dan perasaan mereka dengan orang lain. Extrovert cenderung lebih mudah didekati daripada introvert.

 

Bagaimana jika anda tidak memenuhi semua kriteria untuk keperibadian ekstrovert?

Anda tidak perlu bimbang jika anda tidak memenuhi semua ciri orang yang ekstrovert, kerana tidak banyak orang yang benar-benar mempunyai keperibadian yang benar-benar ekstrovert.  Sebenarnya, kebanyakan orang akan berada di tengah dan tidak sepenuhnya ekstrovert.

Keperibadian anda juga boleh mengalami perubahan dan dari masa ke semasa, anda mungkin cenderung merasa seperti anda mempunyai keperibadian introvert dan bukannya keperibadian ekstrovert.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More