Sumber Rujukan Globalisasi Anda

15 Kegunaan Vaseline (jeli petroleum) yang Anda Mungkin Tidak Tahu

Isi Kandungan

15 Kegunaan Vaseline (jeli petroleum) yang Anda Mungkin Tidak Tahu

15 kegunaan vaseline
15 Kegunaan Vaseline (jeli petroleum) yang Anda Mungkin Tidak Tahu 2

Ini adalah produk yang sangat murah yang boleh digunakan untuk pelbagai cara. Selain dari 15 kegunaan vaseline, ada banyak lagi kebaikan dari vaseline ini yang mungkin kita tidak tahu.

Bagaimana jeli petroleum berfungsi?

100% petroleum adalah pelindung kulit yang sangat baik dan yang paling berkesan.  Ia bagus untuk kulit atau bibir kering. Jom kita selami 15 kegunaan vaseline untuk kegunaan harian kita.

Namun bukan itu sahaja, berikut adalah beberapa cara yang anda mungkin tidak dijangka boleh lakukan dengan menggunakan jeli petroleum dalam rutin kecantikan anda :-

1. Tanggalkan solekan mata

Anda boleh menanggalkan solekan mata anda dengan Vaseline dan sekaligus melembapkan kawasan di sekitar mata anda. Namun, sila hati-hati jangan sampai terkena mata anda.

2. Skrub bibir

Campurkan sedikit gula bersama jeli petroleum dan sapukan ke bibir anda. Dengan menggosoknya selama beberapa saat, akan mengelupaskan sel kulit mati di bibir anda. Kemudian, bersihkan dan tambahkan lapisan nipis jeli petroleum ke bibir anda untuk melembapkannya.

3. Merapikan kening anda

Mahukan penampilan yang lebih semula jadi? Sapukan sedikit jeli petroleum pada kening anda.  Gunakan jari atau sikat kening anda untuk merapikannya.

4. Cuba DIY highlight  tulang pipi

Dapatkan penampilan yang lebih segar. Sapukan sedikit jeli petroleum pada tulang pipi anda, dan lihat hasilnya.

5. Manikur di rumah yang sempurna

Sebelum mengecat kuku, sapukan Vaseline di sekitar kutikula anda. Ia akan bertindak sebagai penghalang cat kuku melekat di kulit jika anda melakukan kesalahan.

6. Melindungi kulit semasa anda mewarnakan rambut

Sekiranya anda gemar mewarna rambut, anda pasti sukar untuk mengelakkan pewarna dari terkena pada kulit anda. Sapukan jeli petroleum di sepanjang garis rambut anda, bahagian atas telinga dan belakang leher anda untuk membuat lapisan perlindungan sebelum anda memulakan proses mewarna rambut.

7. Merawat tumit pecah

Sapukan Vaseline pada tumit kering dan pecah anda sebelum tidur.

8. Cegah kerengsaan

Kepada anda yang sering dan mudah mengalami masalah kerengsaan, sememangnya menyakitkan dan tidak menyenangkan. American Academy of Dermatology mengesyorkan menggunakan jeli petroleum sebagai cara yang murah untuk mencegahnya. Sapu sebilangan kecil di kawasan di antara paha dalam atau di bawah ketiak anda – untuk kelegaan segera.  Ia juga selamat untuk digunakan pada bayi yang mengalami masalah ruam lampin.

9. Menjadikan minyak wangi tahan lebih lama

Sapu sejumlah kecil Vaseline pada titik nadi anda – pergelangan tangan anda, di belakang telinga, di belakang lutut, dan bahkan di pergelangan kaki anda – sebelum anda menyemburkan wangian kegemaran anda. Vaseline akan menyerap bau untuk kesan yang lebih tahan lama. Ianya termasuk dalam 15 kegunaan vaseline untuk kegunaan kita semua.

10. Melembapkan kawasan kutikula anda yang kering

Walaupun anda tidak menggunakan jeli petroleum  sebagai pelembap kulit yang menyeluruh, anda boleh sapu sedikit di beberapa bahagian pada kutikula anda setiap malam. Ini dapat mencegah dan membantu melembabkan hujung jari yang retak dan kering.

11. Pelentik dan pelebat bulu mata

Sekiranya anda kekurangan maskara anda, Vaseline adalah alternatif yang mudah. Sikat sedikit jeli petroleum pada bulu mata agar bulu mata anda lebih menyerlah. tapi hati hati dengan benda ini, sebagai contoh anda mesti baca artikel berkenaan dengan https://hellodoktor.com/kesihatan-mata/penjagaan/petua-melebatkan-bulu-mata/, banyak petua daripadanya.

12. Menyelamatkan alat solek yang pecah

Jika alat solek anda pecah, sila campurkan sisa alat solet di dalam balang dengan campuran jeli petroleum untuk membuat krim pemerah pipi anda sendiri! Ianya termasuk dalam 15 kegunaan vaseline untuk kegunaan kita semua.

13. Buka botol cat kuku dengan senang

Dengan menggunakan cotton swab dan sedikit Vaseline, lumurkan jeli di dalam penutup cat kuku anda. Vaseline akan mengelakkan cat kuku melekat pada penutup, yang menjadikannya lebih mudah untuk dibuka apabila anda ingin mengecat kuku anda.

14. DIY Penutup Telinga Perenang

Celupkan sedikit ke atas bola kapas dan kemudian sumbatkan bola kapas ke setiap telinga sebelum anda menyelam ke dalam air. Ini mengekalkan kelembapan yang tidak diingini. Ianya termasuk dalam 15 kegunaan vaseline untuk kegunaan kita semua.

15. Pengilat kasut

Sapu sedikit Vaseline pada kasut dengan menggunakan kain lembut, gosok di kawasan yang dikehendaki, hasilnya anda tidak perlukan lagi kain buruk dan pengilat kasut!

Selain dari artikel 15 kegunaan vaseline ini, anda juga boleh meneruskan bacaan anda seperti Manfaat Kurma Kepada Kesihatan Yang Perlu Anda Ketahui untuk kebaikan anda.

SEMOGA BERMANFAAT!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More