Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Apa Itu Autisme

Apa itu Autisme? Autisme adalah gangguan perkembangan neuro sepanjang hayat. Ini bermakna autisme memberi kesan kepada perkembangan otak dan mempengaruhi keupayaan anak untuk berkomunikasi, berinteraksi secara sosial dan belajar seperti anak biasa.

Walaupun pada masa ini tidak ada satu penyebab autisme yang diketahui, diagnosis awal membantu seseorang mendapat sokongan dan perkhidmatan yang mereka perlukan, yang dapat menyebabkan kehidupan berkualiti penuh dengan peluang.

Apa itu autisme
Anak-anak autisme memiliki kelebihan yang tersendiri jika dilihat dari sudut yang positif.

Isi Kandungan

Ciri & Diagnosis Autisme

Autisme dikategorikan dalam DSM-V sebagai:

 • Perbezaan berterusan dalam komunikasi, hubungan interpersonal, dan interaksi sosial di pelbagai persekitaran

Sebagai contoh : Menjadi nonverbal atau mempunyai corak pertuturan yang tidak biasa, menghadapi masalah untuk memahami komunikasi nonverbal, kesukaran untuk membuat dan menjaga rakan, kesukaran untuk mengekalkan gaya percakapan berulang-ulang

 • Tingkah laku, corak, aktiviti dan minat yang terhad dan berulang

Sebagai contoh : Suara atau frasa yang berulang (echolalia), pergerakan berulang, pilihan untuk kesamaan dan kesukaran dengan peralihan atau rutin, minat yang kaku atau sangat terhad dan kuat, kepekaan yang melampau atau kepekaan yang sangat rendah terhadap pelbagai rangsangan deria

Menurut Manual Diagnostik dan Statistik Persatuan Psikiatri Amerika, yang digunakan oleh doktor untuk mendiagnosis autisme, ciri-ciri teras autisme ini mesti ada pada awal kanak-kanak tetapi mungkin tidak sepenuhnya muncul sehingga tuntutan sosial melebihi kemampuan seseorang untuk mengatasinya, dan cabaran mungkin ditutup dengan strategi mengatasi yang dipelajari.

apa itu autisme
Aspek-aspek utama defisit dipetik dari Autism Malaysia

Punca Autisme

Punca sebenar ASD tidak diketahui. Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa tidak ada satu pun sebab.

Beberapa faktor risiko disyaki autisme termasuk:

 • mempunyai ahli keluarga terdekat dengan autisme
 • mutasi genetik
 • sindrom X rapuh dan gangguan genetik lain
 • dilahirkan oleh ibu bapa yang lebih tua
 • berat lahir rendah
 • ketidakseimbangan metabolik
 • pendedahan kepada logam berat dan toksin persekitaran
 • sejarah jangkitan virus
 • pendedahan janin terhadap ubat-ubatan asid valproat (Depakene) atau thalidomide (Thalomid)

Menurut Institut Gangguan Neurologi Nasional dan Strok (NINDS) , kedua-dua genetik dan persekitaran dapat menentukan sama ada seseorang mengalami autisme.

Pelbagai sumber, lama dan baru. Sumber Yang Dipercayai, telah menyimpulkan bahawa gangguan itu bukan disebabkan oleh vaksin.

Kajian kontroversial tahun 1998 mencadangkan hubungan antara vaksin autisme dan campak, gondok, dan rubella (MMR) . Walau bagaimanapun, kajian itu telah disingkirkan oleh penyelidikan lain dan akhirnya ditarik pada tahun 2010.

Kelaziman

Pada tahun 2018, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mengeluarkan laporan prevalensi autisme ADDM . Laporan itu menyimpulkan bahawa prevalensi autisme meningkat menjadi 1 dalam setiap 59 – dua kali lebih besar daripada kadar 1 pada tahun 2004. Sorotan yang menyoroti autisme, sebagai hasilnya, telah membuka peluang bagi negara untuk mempertimbangkan bagaimana melayani orang mengenai spektrum autisme dan keluarga mereka.

Walaupun autisme memberi kesan kepada orang tanpa mengira bangsa atau etnik, terdapat perbezaan kaum dan etnik dalam diagnosis. Menurut CDC,  laporan ADDM secara konsisten menyatakan bahawa lebih banyak kanak-kanak kulit putih dikenal dengan ASD daripada kanak-kanak kulit hitam atau Hispanik. Kajian terdahulu telah menunjukkan bahawa stigma, kekurangan akses kepada perkhidmatan kesihatan kerana bukan kewarganegaraan atau berpendapatan rendah, dan bahasa utama bukan bahasa Inggeris adalah penghalang yang berpotensi untuk mengenal pasti kanak-kanak dengan ASD, terutama di kalangan anak-anak Hispanik. Perbezaan dalam mengenal pasti kanak-kanak kulit hitam dan Hispanik dengan ASD berbanding dengan anak kulit putih bermaksud kanak-kanak ini mungkin tidak mendapat perkhidmatan yang mereka perlukan untuk mencapai potensi sepenuhnya.

Laporan ADDM ini mendapati bahawa perbezaan antara kaum dan etnik dalam mengenal pasti kanak-kanak berusia 8 tahun dengan ASD masih ada, tetapi juga terdapat beberapa petunjuk bahawa perbezaan tersebut mungkin semakin kecil.

Pada masa ini, kanak-kanak lelaki juga kira-kira 4.5 kali lebih mungkin mempunyai diagnosis autisme daripada kanak-kanak perempuan pada usia yang sama. Walau bagaimanapun, penyelidikan baru-baru ini menunjukkan bahawa kanak-kanak perempuan mungkin tidak menunjukkan autisme dengan cara yang sama seperti kanak-kanak lelaki dan mungkin tidak didiagnosis kerana itu.

Tanda-tanda Awal

Autisme mempengaruhi seseorang sepanjang hayatnya. Walau bagaimanapun, penyelidikan menunjukkan bahawa diagnosis awal dapat menyebabkan peningkatan kualiti hidup.

Berikut adalah beberapa tanda yang perlu dicari:

 • Bercakap lebih lewat daripada biasa atau tidak sama sekali (nonverbal)
 • Pengulangan dalam bahasa atau pergerakan, seperti mengulangi kata atau suara yang sama, mengepakkan tangan, atau pergerakan berulang
 • Komunikasi nonverbal yang tipikal, termasuk menghindari kontak mata, memberikan sedikit ekspresi wajah, atau mempunyai monoton
 • Lebih suka bermain secara bersendirian atau selari daripada terlibat dalam permainan bersekutu atau kerjasama dengan anak-anak lain
 • Sangat tertekan dengan perubahan, termasuk makanan baru atau perubahan jadual
 • Keutamaan untuk permainan yang dapat diramal, berstruktur daripada permainan spontan atau membuat kepercayaan
 • Minat yang kuat dan berterusan pada topik tertentu, bahagian mainan, atau barang

Artikel Berkaitan: Covid 19 Boleh Aktif Semula Pada Pesakit Sembuh

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More