Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Ibu bapa mesti tahu, Ciri-ciri Bayi Alahan Pada Susu Lembu

Isi Kandungan

Ibu bapa mesti tahu, Ciri-ciri Bayi Alahan Pada Susu Lembu

Adakah bayi anda pernah mengalami ruam, muntah atau cirit-birit setelah minum susu? Sekiranya demikian, ada kemungkinan anak anda alahan pada susu lembu.  Alahan pada susu lembu adalah reaksi yang berlaku apabila sistem imun bertindak balas secara tidak normal terhadap protein susu lembu kerana dianggap sebagai benda asing yang berbahaya.

Alahan susu lembu biasanya berlaku pada bayi dan kanak-kanak.  Reaksi alahan ini boleh menyebabkan gejala yang mempengaruhi kulit, saluran pencernaan, dan pernafasan.  Oleh kerana bayi adalah kumpulan yang mudah terdedah kepada alahan jenis ini, adalah penting bagi ibu bapa untuk mengenali ciri-ciri bayi yang alahan terhadap susu lembu.

Bayi Alahan Pada Susu Lembu
bayi alahan pada susu lembu

Punca bayi alahan kepada susu lembu

Bayi alahan pada susu lembu adalah berkaitan dengan gangguan dalam sistem imun yang mengenal pasti protein susu lembu sebagai bahan asing dalam badan. Tubuh kemudian meningkatkan tindak balasnya dengan melepaskan bahan kimia untuk melawan protein yang masuk, juga ketika melawan bakteria dan virus. Ada juga artikel daripada doktor yang berkongsi berkenaan dengan susu lembu ini, baca di sini ye.

Susu lembu mengandungi lebih daripada 20 pecahan protein, di antaranya alergen yang paling biasa adalah protein kasein dan protein whey.  Bayi akan lebih mudah terdedah kepada alahan terhadap susu lembu sekiranya ibu bapa mereka juga mempunyai sejarah keadaan ini.

Selain meminum susu lembu secara langsung, alahan juga boleh berlaku apabila si kecil anda mengambil produk tenusu atau minum susu ibu daripada ibu yang minum susu lembu. Keadaan ini biasanya timbul ketika susu lembu pertama kali diperkenalkan kepada bayi.

Ciri-ciri bayi alahan kepada susu lembu

Alahan susu lembu sering dikelirukan dengan intoleransi laktosa, walaupun kedua-duanya adalah perkara yang berbeza.  Intoleransi laktosa tidak melibatkan sistem imun dan berlaku apabila bayi mengalami kesukaran untuk mencerna laktosa atau gula semula jadi dalam susu.

Berikut adalah ciri-ciri bayi alahan pada susu lembu yang membezakannya dengan intoleransi laktosa :-

Reaksi kulit alahan

pada zaman sekarang, bayi alahan kepada susu lembu adalah satu benda biasa yang mungkin kita banyak jumpai dalam kalangan kawan-kawan terdekat kita. Bayi mungkin mengalami kemerahan pada kulit, ruam, gatal-gatal, ekzema, atau pembengkakan bibir, wajah dan sekitar mata.  Ini boleh menjadikan bayi tidak selesa dan banyak menangis.

Reaksi alahan dalam pencernaan

Apabila alahan susu lembu menyerang, terdapat pembengkakan pada bibir, lidah, atau bahagian lelangit mulut bayi. Di samping itu, bayi juga boleh mengalami mual, muntah, sakit perut, cirit-birit, najis lendir atau berdarah, dan hilang selera makan. ianya merupakan salah satu daripada ciri-ciri bayi alahan pada susu lembu.

Reaksi terhadap pernafasan

Bayi juga boleh mengalami gatal-gatal di kawasan hidung, bersin, hidung berair, hidung tersumbat, batuk dan sesak nafas.

Ciri-ciri bayi-alahan-pada-susu-lembu akan muncul dalam satu jam , berjam-jam atau hari setelah si kecil anda minum susu.  Dalam kes yang jarang berlaku, bayi boleh mengalami anafilaksis atau reaksi alahan yang teruk dan mengancam nyawa.

Sekiranya anafilaksis berlaku, segera bawa bayi anda ke hospital untuk mendapatkan rawatan. Kadang kala, alahan susu lembu juga boleh menyebabkan komplikasi, seperti anemia kekurangan zat besi kronik atau kegagalan tumbesaran kerana kekurangan zat makanan.

Cara mengatasi bayi alahan pada susu lembu

Sekiranya anda bimbang bayi anda alah pada susu lembu, jangan ragu untuk membawanya ke doktor. Sekiranya anak anda didiagnosis dengan keadaan ini, elakkan memberi mereka susu lembu atau produk susu lembu. bayi alahan pada susu lembu tersangatlah kena jaga pemakanan dan amalan. Ianya penting untuk mengawal segala kemungkinan yang akan datang.

Di samping itu, ibu yang sedang menyusu badan, tidak boleh makan makanan yang mengandungi protein susu lembu, seperti keju, yogurt dan mentega. Sekiranya anda bimbang tentang pemakanan bayi, doktor atau pakar pemakanan anda akan membantu memastikan bayi anda masih mendapat nutrien yang mereka perlukan. Anda boleh teruskan membaca artikel berkenaan dengan Anaemia: 4 Cara Atasi Pada Ibu Hamil, semoga bermanfaat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More