Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Cara Meningkatkan Penyerapan Zat Besi Secara Semulajadi

Zat besi adalah nutrien penting.  Tanpa zat besi, sel darah akan mengalami kesukaran membawa oksigen ke otot dan sel di dalam badan, dan anda juga akan mudah letih.

Berikut adalah bagaimana meningkatkan keupayaan tubuh anda untuk menyerap zat besi.

 

Isi Kandungan

Makan Makanan yang Betul

 

1. Makan makanan yang kaya dengan zat besi dan vitamin C.

Makanan tertentu yang kaya dengan zat besi secara semula jadi dapat ditambahkan ke dalam diet harian anda untuk meningkatkan pengambilan zat besi tubuh anda.

Menggabungkan zat besi dengan makanan atau minuman yang mengandungi vitamin C dapat meningkatkan penyerapannya.

Keperluan harian zat besi adalah 18 mg untuk kebanyakan orang dewasa dan kanak-kanak yang berumur lebih dari 4 tahun. Sementara itu, wanita hamil memerlukan lebih banyak zat besi, iaitu 27 mg setiap hari.

 

2. Makan daging dan makanan laut yang kaya kandungan zat besi

Sebilangan besar sumber protein haiwan mengandungi zat besi.  Daging merah adalah sumber zat besi makanan yang baik.   Jika dikonsumsi secara berkala, dapat membantu mendapatkan zat besi dalam darah yang sihat.

Makan tiram dan kerang juga bagus diamalkan.  Satu hidangan tiram dapat menyediakan 44% (8 mg) pengambilan zat besi harian yang disyorkan untuk beberapa orang dewasa.

 

3. Makan kekacang yang kaya dengan zat besi

Kekacang adalah sumber besi yang sangat baik.  Satu cawan kacang putih dapat memberikan 44% (8 mg) pengambilan zat besi harian yang disyorkan untuk sebilangan orang dewasa.

 

4. Makan produk bijirin yang diperkaya dengan zat besi

Banyak bijirin sarapan kaya dengan zat besi.  Semangkuk bijirin dapat memenuhi pengambilan zat besi harian yang disyorkan. Namun, tidak semua bijirin sarapan diperkaya dengan kandungan zat besi yang sama.

Periksa kandungan zat besi dalam bijirin sarapan pagi, roti, pasta dan produk bijirin lain untuk mengira berapa miligram zat besi yang anda perlu ambil setiap hari secara berkala.

 

5. Makan sayur-sayuran berdaun hijau yang kaya dengan zat besi

Bayam dan sayur-sayuran berdaun hijau yang lain kaya dengan beberapa mg zat besi, setengah cawan bayam yang dimasak dapat memberikan 17% (3 mg) pengambilan zat besi harian yang disyorkan untuk kebanyakan orang dewasa dan kanak-kanak.

Rumpai laut Spirulina juga sangat kaya dengan kandungan zat besi.

 

6. Gabungkan sumber zat besi dengan buah-buahan yang kaya dengan vitamin C

Buah sitrus, limau gedang, jambu, kiwi, betik, nanas, dan mangga mempunyai sumber vitamin C yang baik.  Ia bagus diamalkan bersama-sama dengan zat besi bagi meningkatkan penyerapan zat besi.

 

7. Tingkatkan pengambilan sayuran yang kaya dengan vitamin C

Paprika, brokoli, kubis, ubi, dan kangkung antara sayuran yang kaya dengan vitamin C, dan mudah digabungkan dengan sayur-sayuran lain yang kaya dengan zat besi.

 

Nota :

Suplemen zat besi akan membuatkan najis anda berwarna lebih gelap atau hitam. Tidak perlu dibimbangkan kerana ia adalah normal.

Walaubagaimanapun, anda disarankan tidak mengambil zat besi secara berlebihan atau  hingga mencapai kadar yang membahayakan kerana dikhuatiri ia mungkin boleh mendatangkan kemudaratan.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More