Sumber Rujukan Globalisasi Anda

4 Jenis Cerebral Palsy: Simptom, Kesan & Rawatan

Berikut dikongsikan sedikit info tentang cerebral palsy yang mungkin ramai lagi ibu bapa di luar sana yang tidak tahu.

Isi Kandungan

Apa Itu Cerebral Palsy?

Cerebral bermaksud otak manakala palsy bermaksud kurang atau tidak berupaya untuk mengawal pergerakan otak.

Cerebral Palsy (CP) adalah satu gangguan di mana otak terjejas sehingga menggangu pergerakan mahu pun postur badan penghidapnya.

CP juga mampu menjejaskan komunikasi, pendengaran dan tingkah laku penghidapnya.

4 Jenis Cerebral Palsy: Simptom, Kesan & Rawatan 1
Cerebral Palsy

Jenis-Jenis Cerebral Palsy

Cerebral palsy terbahagi kepada empat jenis utama, bergantung kepada pergerakan yang terlibat.

CP spastik adalah jenis paling biasa yang menyebabkan kekejangan otot atau kekejangan yang boleh menyebabkan masalah semasa berjalan, masalah pertuturan, dan sawan.

4 jenis perbezaan CP adalah seperti berikut:

MonoplegiaMenjejaskan satu anggota badan, biasanya lengan.
HemiplegiaMenjejaskan sebelah atau separuh badan, termasuk lengan, kaki dan batang tubuh.
DiplegiaMenjejaskan bahagian simetri badan (kebiasaanya pada bahagian kaki sahaja).
QuadriplegiaMenjejaskan keempat-empat anggota badan, bersama-sama dengan batang tubuh dan muka.
Cerebral Palsy

CP Diskinetik boleh menyebabkan otot sama ada menegang atau longgar. Jika otot muka atau mulut terjejas, ia boleh menyebabkan masalah pertuturan, berkerut dahi dan air liur meleleh.

CP Diskinetik pula terbahagi kepada tiga kumpulan, iaitu

 1. Athetoid – pergerakan berpintal, perlahan dan melengkung.
 2. Choreoathetoid – pergerakan tanpa tujuan dan tidak terkawal.
 3. Dystonik – nada otot tidak normal.

CP Ataxic adalah yang luar biasa yang memberi kesan kepada koordinasi dan keseimbangan. Itu boleh menyebabkan badan goyang, menjadikannya sukar untuk melakukan tugas yang memerlukan keteguhan.

CP bercampur berlaku apabila lebih daripada satu jenis gejala hadir dan ia bercampur kebanyakannya adalah gabungan jenis spastik dan diskinetik.

Simptom Cerebral Palsy

CP boleh menjejaskan seluruh badan atau mungkin terjejas sebahagiannya sahaja. Gejala dan tanda-tanda CP termasuk

 • kekejangan atau ketegaran otot,
 • kurang koordinasi otot,
 • gegaran atau pergerakan yang tidak disengajakan,
 • variasi dalam nada otot,
 • kelewatan dalam perkembangan pertuturan,
 • kesukaran pembelajaran,
 • kesukaran dengan kemahiran motor halus, dan
 • sawan.

Kesan Cerebral Palsy

CP menyebabkan masalah otot yang boleh membawa kepada beberapa komplikasi semasa zaman kanak-kanak atau dewasa, termasuk

 • kontraktur,
 • penuaan pramatang,
 • kekurangan zat makanan,
 • keadaan kesihatan mental,
 • osteoarthritis,
 • gangguan jantung,
 • penyakit paru-paru, dan
 • osteopenia.

Faktor Risiko Boleh Menyebabkan Cerebral Palsy

Beberapa faktor risiko meningkatkan peluang untuk membangunkan CP adalah

 1. Jangkitan khusus, atau pendedahan toksik pada masa kehamilan boleh meningkatkan risiko CP untuk bayi. Contoh jangkitan termasuk sitomegalovirus, campak Jerman, herpes simplex, sifilis, toksoplasmosis dan jangkitan virus Zika. Keadaan tertentu, seperti masalah tiroid, ketidakupayaan intelektual atau sawan, dan pendedahan kepada toksin juga meningkatkan risiko.
 2. Penyakit pada bayi yang baru lahir juga boleh meningkatkan risiko CP termasuk meningitis bakteria, ensefalitis virus, pendarahan ke otak dan penyakit kuning yang teruk.
 3. Faktor tambahan dengan peningkatan risiko CP termasuk pembedahan songsang, berat lahir rendah dan kelahiran pramatang.

Rawatan Untuk Cerebral Palsy

Bersama pakar pediatrik dan pakar neurologi kanak-kanak, kanak-kanak dan orang dewasa dengan CP memerlukan penjagaan perubatan jangka panjang di bawah pengawasan pakar terapi dan kesihatan mental.

Beberapa pilihan rawatan tersedia untuk menyokong kanak-kanak dengan CP untuk menjalani kehidupan yang produktif antaranya adalah

 1. Ubat yang membantu mengurangkan kekejangan otot mungkin digunakan untuk meningkatkan kebolehan berfungsi, merawat kesakitan dan menguruskan komplikasi yang berkaitan dengan spastik atau gejala CP yang lain.
 2. Kadangkala, pakar perubatan mengesyorkan suntikan otot atau saraf untuk merawat pengetatan otot tertentu. Suntikan biasanya diberikan setiap tiga bulan. Kesan sampingan suntikan ini termasuk gejala seperti selesema ringan kepada kesan yang lebih serius seperti kesukaran bernafas dan menelan.
 3. Latihan otot dan senaman membantu kanak-kanak mengembangkan kekuatan, fleksibiliti, keseimbangan, perkembangan motor, dan mobiliti. Peralatan sokongan seperti pendakap atau splint sering disyorkan untuk memperbaiki berjalan, dan meregangkan otot yang kaku.
 4. Ahli terapi cara kerja bekerja untuk membantu kanak-kanak memperoleh kebebasan dalam aktiviti dan rutin harian di rumah, sekolah dan komuniti. Ahli terapi juga mengesyorkan peralatan penyesuaian, termasuk pejalan kaki, kerusi roda elektrik, tongkat empat kaki, atau sistem tempat duduk.
 5. Pakar patologi bahasa pertuturan pula akan melatih kanak-kanak untuk bercakap dengan jelas atau berkomunikasi menggunakan bahasa isyarat. Mereka juga membantu kanak-kanak belajar mengendalikan peranti komunikasi, seperti komputer dan pensintesis suara. Pakar terapi pertuturan juga boleh menangani masalah dengan makan dan menelan.
 6. Aktiviti rekreasi atau sukan yang menyesuaikan diri seperti berenang, tarian, kraf, dan sebagainya juga boleh membantu meningkatkan kemahiran motor, pertuturan dan kesejahteraan keseluruhan kanak-kanak.
 7. Dalam kes tertentu, pembedahan mungkin disyorkan untuk mengurangkan spastik atau membetulkan keabnormalan tulang yang berkaitan. Rawatan ini termasuklah pembedahan ortopedik dan memotong serabut saraf.

Kesimpulannya, Ibu bapa perlu memainkan peranan penting mereka terutamanya sentiasa memberi sokongan dan dorongan kepada anak yang menghadapi cerebral palsy ini.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More