Sumber Rujukan Globalisasi Anda

3 Fasa Chicken Pox: Simptom, Punca, Risiko, Komplikasi & Rawatan

Kali ini kami akan kongsikan berkaitan penyakit yang sering berlaku dalam kalangan kanak-kanak terutamanya iaitu, chicken pox.

Isi Kandungan

Apa Itu Chicken Pox?

Chicken pox atau pun cacar air, jintungan atau bertih (mengikut dialek daerah) adalah penyakit yang disebabkan oleh virus varicella-zoster.

Penyakit ini membawa kepada ruam gatal dengan lepuh kecil berisi cecair.

Cacar air ini merebak dengan mudah kepada orang yang tidak mempunyai penyakit atau belum mendapat vaksin cacar air.

Cacar air pernah menjadi masalah yang meluas, tetapi hari ini vaksin melindungi kanak-kanak daripada terkenanya.

Vaksin cacar air adalah cara yang selamat untuk mencegah penyakit ini dan masalah kesihatan lain yang boleh berlaku semasanya.

3 Fasa Chicken Pox: Simptom, Punca, Risiko, Komplikasi & Rawatan 1
Chicken Pox

Punca / Faktor Risiko

Virus yang dipanggil varicella-zoster menyebabkan cacar air ini boleh merebak melalui sentuhan langsung dengan ruam dan ia juga boleh merebak apabila seseorang yang menghidap cacar air batuk atau bersin dan ketika menghirup titisan udara.

Risiko untuk dijangkiti virus yang menyebabkan cacar air adalah lebih tinggi jika anda belum pernah dijangkiti cacar air atau jika anda belum mendapat vaksin cacar air. Adalah lebih penting bagi orang yang bekerja di pusat jagaan kanak-kanak atau sekolah untuk diberi vaksin cacar air.

Kebanyakan orang yang pernah menghidap cacar air atau telah mendapat vaksin adalah kebal terhadap cacar air. Jika anda telah diberi vaksin dan masih mendapat cacar air, gejala selalunya lebih ringan. Anda mungkin mempunyai lebih sedikit lepuh dan ringan atau tiada demam. Beberapa orang boleh mendapat cacar air lebih daripada sekali, tetapi ini jarang berlaku.

Siapa Yang Berisiko?

Orang yang berisiko tinggi mendapat komplikasi cacar air termasuk:

 • Bayi yang baru lahir dan bayi yang ibunya tidak pernah dijangkiti cacar air atau divaksin. Ini termasuk kanak-kanak di bawah umur 1 tahun, yang belum mendapat vaksin.
 • Remaja dan dewasa.
 • Wanita hamil yang tidak pernah mengalami cacar air.
 • Orang yang merokok.
 • Orang yang menghidap kanser atau HIV yang mengambil ubat yang mempunyai kesan ke atas sistem imun.
 • Orang yang mempunyai keadaan kronik, seperti asma, yang mengambil ubat yang menenangkan tindak balas imun. Atau mereka yang telah menjalani pemindahan organ dan mengambil ubat untuk mengehadkan tindakan sistem imun.

Simptom-Simptom

Ruam yang disebabkan oleh cacar air muncul 10 hingga 21 hari selepas anda terdedah kepada virus varicella-zoster.

Ruam selalunya berlangsung sekitar 5 hingga 10 hari. Gejala lain yang mungkin muncul 1 hingga 2 hari sebelum ruam termasuk:

 1. Demam.
 2. Hilang selera makan.
 3. Sakit kepala.
 4. Keletihan dan perasaan umum tidak sihat.

Sebaik sahaja ruam cacar air muncul, ia melalui tiga fasa, iaitu:

Fasa 1Benjolan timbul dipanggil papula, yang pecah selama beberapa hari.
Fasa 2Lepuh kecil berisi cecair dipanggil vesikel, yang terbentuk dalam kira-kira satu hari dan kemudian pecah dan bocor.
Fasa 3Kerak dan kudis, yang menutupi lepuh yang pecah dan mengambil masa beberapa hari lagi untuk sembuh.
Chicken Pox
3 Fasa Chicken Pox: Simptom, Punca, Risiko, Komplikasi & Rawatan 2
Chicken Pox

Benjolan baru terus muncul selama beberapa hari. Jadi anda mungkin mempunyai benjolan, lepuh dan kudis pada masa yang sama.

Anda boleh menyebarkan virus kepada orang lain sehingga 48 jam sebelum ruam muncul dan virus itu terus berjangkit sehingga semua lepuh yang pecah berkerak.

Penyakit ini pada umumnya ringan pada kanak-kanak yang sihat. Tetapi kadang-kadang, ruam boleh menutupi seluruh badan. Lepuh boleh terbentuk di tekak dan mata. Mereka juga boleh terbentuk dalam tisu yang melapisi bahagian dalam uretra, dubur dan faraj.

Komplikasi

Cacar air selalunya merupakan penyakit ringan. Tetapi ia boleh menjadi serius dan boleh membawa kepada masalah kesihatan lain termasuk:

 1. Kulit yang dijangkiti, tisu lembut, tulang, sendi atau aliran darah yang disebabkan oleh bakteria.
 2. Dehidrasi, apabila badan kekurangan air dan cecair lain.
 3. Pneumonia, penyakit pada satu atau kedua-dua paru-paru.
 4. Bengkak otak dipanggil ensefalitis.
 5. Sindrom Kejutan Toksik, komplikasi berbahaya bagi sesetengah penyakit yang disebabkan oleh bakteria.
 6. Sindrom Reye, penyakit yang menyebabkan bengkak di otak dan hati. Ini boleh berlaku pada kanak kanak dan remaja yang mengambil aspirin semasa cacar air.

Dalam kes yang jarang berlaku, penyakit chicken pox / cacar air juga boleh menyebabkan kematian.

Rawatan

Acyclovir atau immuno globulin diguna untuk merawat chicken pox.

Rawatan amat berkesan sekiranya diambil segera dalam tempoh 24 jam dijangkiti kerana ia akan mengurangkan keterukan dan komplikasi akibat chicken pox.

Semua orang dewasa mendapat kebaikan dari rawatan antiviral di awal penyakit terutama yang kurang sistem daya tahan (orang lanjut usia, pesakit diabetes, pengidap HIV& AIDS serta rawatan steroid).

Semoga perkongsian ini bermanfaat!

Artikel Berkaitan: Penyakit Dyslexia Pada Kanak-Kanak

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More