Sumber Rujukan Globalisasi Anda

3 Sebab Mengapa Anda Sebaiknya Elakkan Membeli Buah dan Sayur Potong

3 Sebab Mengapa Anda Sebaiknya Elakkan Membeli Buah dan Sayur Potong ini semestinya mesti jadi bualan orang yang mencari tips kesihatan. Sekarang ini di pasar raya anda mudah menjumpai sayur-sayuran dan buah-buahan yang telah siap dipotong. Sayur-sayuran dikumpulkan untuk memudahkan anda memasak sayur-sayuran, seperti sup, tomyam, dan lain-lain.  Buah pula ia juga telah dipotong kecil, jadi anda hanya boleh terus memakannya. 

Sebab Mengapa Anda Sebaiknya Elakkan Membeli Buah dan Sayur Potong
3 Sebab Mengapa Anda Sebaiknya Elakkan Membeli Buah dan Sayur Potong 2

Sudah tentu, ini semua memudahkan anda.  Namun, adakah sayur-sayuran dan buah-buahan yang telah dipotong itu masih bagus untuk dibeli dan selamat untuk dimakan?

Isi Kandungan

Sebab Mengapa Anda Sebaiknya Elakkan Membeli Buah dan Sayur Potong

Adakah masih boleh dibeli?

Di satu sudut, ia menjadikan pekerjaan anda lebih mudah, tetapi di sisi lain, sayur-sayuran dan buah-buahan yang telah dipotong mempunyai kualiti yang berbeza daripada yang belum dipotong.

Berikut adalah 3 sebab mengapa sayur-sayuran dan buah potong tidak sebaik sayur-sayuran dan buah-buahan yang tidak dipotong.

1. Tidak segar

Kesegaran sayur-sayuran dan buah-buahan yang telah dipotong dan tidak dipotong sudah  tentu berbeza.  Memotongnya boleh menyebabkan kerosakan sel pada sayur dan buah.  Oleh itu, ini boleh menyebabkan perubahan warna, rasa, tekstur, dan kelembapan sayur-sayuran dan buah-buahan.

Kandungan air dalam sayur-sayuran dan buah-buahan yang telah dipotong berkurang dan menjadi hilang kelembapan. Ia juga dapat mengurangkan jangka hayat sayur-sayuran dan buah-buahan tersebut.

Lobak merah yang telah dipotong kecil pasti tidak dapat disimpan dalam jangka masa yang lama. Kentang yang telah dipotong juga dapat berubah warna menjadi coklat kehitaman dan pelbagai lagi perubahan lain yang boleh berlaku. oleh itu, 3 Sebab Mengapa Anda Sebaiknya Elakkan Membeli Buah dan Sayur Potong sudah terjawab.

2. Kandungan nutrien telah sedikit hilang

Memotong sayur-sayuran dan buah-buahan juga dapat menghilangkan kandungan nutreinnya. Kehilangan air setelah memotong boleh mengganggu keseimbangan asid atau alkali dalam beberapa sayur-sayuran dan buah-buahan.  Sebilangan vitamin dan mineral yang tidak tahan panas juga boleh terhapus setelah dipotong seperti vitamin C.

3. Risiko pencemaran

Sayuran dan buahan yang telah dipotong menyimpan mikroorganisma dalam jumlah yang lebih tinggi. Suhu semasa penyimpanan juga boleh menyebabkan bilangan mikroorganisma aerobik mesofilik meningkat.  Walaupun ia disimpan di dalam bekas kedap udara, proses semasa pemotongan juga dapat meningkatkan jumlah mikroorganisma yang terkandung di dalamnya.

Memotong dengan pisau, meletakkan sayur-sayuran dan buah-buahan ke dalam bekas, menyentuh ia dengan menggunakan tangan, dan proses lain tentu meningkatkan risiko.

Mikroorganisma ini dapat mengubah warna, rasa, dan tekstur asal sayur-sayuran dan buah-buahan itu.

Cadangan

Selain dari 3 Sebab Mengapa Anda Sebaiknya Elakkan Membeli Buah dan Sayur Potong, Membeli sayur-sayuran dan buah-buahan yang telah dipotong dapat memudahkan anda memproses atau memakannya. Namun, apabila sedia dipotong, ia telah mengurangkan kualiti sayur-sayuran dan buah-buahan tersebut.

Untuk itu, lebih baik membeli sayur-sayuran dan buah-buahan segar dan kemudian anda boleh mengupas atau memotongnya sendiri di rumah. Sebab Mengapa Anda Sebaiknya Elakkan Membeli Buah dan Sayur Potong mesti menjadi tanda tanya bagi seseorang yang mengimpikan kesihatan yang baik.

Anda juga boleh bebas menentukan waktu anda ingin memakannya kerana jangka hayatnya lebih lama. untuk menjaga kesihatan seharian, anda boleh membaca artikel ini berkenaan dengan minuman air mineral. semoga bermanfaat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More