Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Ibu Bapa Perlu Tahu, 10 Cara Mengajar Anak-anak Membaca

Isi Kandungan

Ibu Bapa Perlu Tahu, 10 Cara Mengajar Anak-anak Membaca

Apabila si kecil mula menunjukkan minat terhadap buku, mungkin sudah tiba masanya ibu bapa memperkenalkannya dengan dunia membaca.  Sehingga kini, terdapat pelbagai media yang dapat digunakan sebagai cara mengajar anak membaca.

Sebagai permulaan, harus diberi perhatian bahawa pembelajaran perlu dilakukan dengan cara yang menyenangkan dan santai.  Anda juga perlu memahami bahawa kemampuan setiap anak untuk menyerap pembelajaran berbeza antara satu sama lain.  Oleh itu, apabila si kecil kelihatan lebih lambat untuk memahaminya, itu tidak bermakna dia tidak boleh membaca langsung.

Cara Mengajar
Cara Mengajar

Cara mengajar kanak-kanak membaca

Membaca adalah pengembaraan. Oleh itu, semasa anda mengajar anak-anak membaca, lakukan secara dua hala, interaktif dan tanpa paksaan.

Ini adalah 10 cara mengajar anak-anak membaca yang boleh anda cuba, supaya pada masa yang sama anak-anak tidak hanya menyusun huruf menjadi kata-kata, tetapi juga menyukai aktiviti ini .

1. Ajak anak-anak membaca bersama

Mengajak kanak-kanak mendengarkan anda membaca buku cerita dapat memperkenalkan anak anda kepada buku dan literasi.  Anda juga boleh membawanya ke perpustakaan atau kedai buku dan memilih buku yang disukainya. Selepas itu anda boleh membaca buku itu bersama-sama dengannya.

2. Libatkan anak semasa anda membaca

Anda boleh melibatkan anak dengan bertanya apa yang akan berlaku dalam cerita seterusnya. Contohnya, anda boleh bertanya “ke mana anda akan pergi, cinderella?” Dengan melibatkan anak-anak dalam penceritaan, dari masa ke masa dia akan melihat hubungan antara kata-kata yang anda katakan dan perkataan yang ditulis dalam buku cerita.

3. Ajar anak mengeja dengan cara semula jadi

Belajar membaca boleh dilakukan dalam pelbagai cara. Semasa anda pergi ke pusat membeli-belah, menonton televisyen, atau mungkin hanya berjalan-jalan. Oleh itu, semasa mengajar ejaan, yang merupakan bahagian penting dalam membaca, anda boleh melakukannya secara semula jadi.

Contohnya, semasa anda berada di tepi jalan, terdapat papan tanda lalu lintas yang bertuliskan “BERHENTI”, anda boleh mengajar anak kecil anda menunjuk tanda sambil berkata “Adik, Lihat ada tanda merah, itu berbunyi berhenti, berhenti. “Atau ketika anda menonton kartun kegemarannya, anda boleh mengajaknya untuk mengeja,” Itu Upin memegang b-u-bu-k-u-ku saya, buku “.

Ini akan membuat kanak-kanak menyedari bahawa membaca itu menyeronokkan dan diperlukan untuk kehidupan seharian mereka, selain daripada belajar.

4. Ajar bunyi huruf dan cara menyebutnya

Untuk dapat belajar membaca, kanak-kanak perlu mengetahui cara membaca setiap huruf ini.  Di samping itu, kenalkan juga pengucapan kombinasi huruf seperti “ny” atau “ng”.

5. Jadikan membaca sebagai permainan yang menyeronokkan

Kanak-kanak biasanya hanya akan dapat fokus dalam masa yang singkat. Untuk menyelesaikannya, anda boleh mengubah pembelajaran menjadi permainan yang menyeronokkan. Contohnya, semasa membeli-belah di pasar raya, anda boleh mengajak anak anda untuk mengambil makanan kegemarannya dan kemudian anda memintanya menunjukkan ayat-ayat yang terdapat di bungkusan itu.

6. Main dengan blok huruf

Berbanding dengan kad flash, penggunaan blok huruf atau blok bacaan fonetik dianggap lebih berkesan dalam mengajar kanak-kanak membaca.  Ini adalah kerana kad flash hanya akan membiasakan anak-anak dengan menghafal, sementara blok huruf dapat mengajar anak-anak untuk menganalisis setiap huruf dan susunan kata.

7. Bertanya mengenai cerita dari buku kegemarannya

Apabila dia sudah mula membaca buku kegemarannya, cuba minta anak kecil anda untuk menceritakan semula watak dan cerita dalam buku tersebut. Ini akan membantu kanak-kanak bukan sahaja dapat membaca, tetapi juga memahami apa yang mereka baca.

8. Mula mengajak untuk belajar menulis

Membaca dan menulis adalah dua kebolehan yang tidak dapat dipisahkan. Anda boleh cuba mengajar kanak-kanak menulis menggunakan pensil berwarna, krayon, atau media lain untuk mengajar mereka lebih banyak mengenai huruf dan angka.

9. Labelkan barang di rumah

Lekatkan label dengan nama barang di perabot di rumah seperti peti sejuk, kerusi, meja, buku atau kerusi. Dengan cara itu anak akan belajar cara mengucapkan dan juga cara membaca nama setiap objek.  Ketika anak sudah mula memahami konsep ini, anda boleh cuba mencabut label dan meminta anak anda meletakkannya semula mengikut nama yang tertulis di label.

10. Jadikan membaca sebagai aktiviti harian di rumah

Agar kanak-kanak belajar membaca, minat terhadap buku atau literasi juga mesti berkembang terlebih dahulu. Cara terbaik untuk memupuk minat membaca adalah membiasakan diri.  Berikan contoh yang baik untuk anak dan tunjukkan bahawa membaca adalah aktiviti yang menyeronokkan.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More