Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Kanser Serviks Pembunuh Ke 3 Kaum Wanita!

Kanser serviks atau dikenali juga sebagai kanser pangkal rahim kerana serviks itu adalah bahagian pangkal atau bawah rahim yang bersambung dengan vagina. Dan tahukah kita kanser serviks ini merupakan kanser ketiga terbanyak di kalangan wanita selepas kanser payudara dan kanser kolorektal?

Ya, mungkin ramai tak menyedari hakikat ini. Malah ramai dalam kalangan wanita yang mengambil mudah dan ringan tentang kanser serviks ini, malah ramai menganggapnya sekadar PCOS biasa, walhal ianya sangat berbahaya!

KANSER SERVIKS
Kanser Serviks Pembunuh Ke 3 Kaum Wanita! 5

Isi Kandungan

Risiko Kanser Serviks

Siapakah yang paling berisiko akan mendapat kanser pangkal rahim ini? Jawapannya adalah mereka yang ada jangkitan HPV. Iaitu jangkitan seksual (STI) yang paling biasa. Kebanyakan kes jangkitan HPV disebabkan oleh aktiviti seksual, kedua-dua hubungan seksual penetratif dan aktiviti seksual bukan penetrasi.

Kebanyakan jangkitan HPV tidak menyebabkan simptom fizikal; walau bagaimanapun, pada sesetengah orang, jangkitan ini boleh menyebabkan lesi pra-malignan yang boleh menjadi kanser serviks, dubur, vulva dan faraj pada wanita jika tidak dikesan dan dirawat. Sistem imun membersihkan jangkitan HPV dalam tempoh 2 tahun untuk kebanyakan orang, tetapi ini tidak selalu berlaku. HIV dan jangkitan seksual juga boleh meningkatkan risiko kanser serviks.

KANSER SERVIKS
Kanser Serviks Pembunuh Ke 3 Kaum Wanita! 6

Selain daripada itu, antara wanita yang mempunyai antara faktor berikut juga berisiko untuk mendapat kanser pangkal rahim:

 • Memulakan perhubungan seksual pada usia terlalu muda. (kurang dari 17 tahun)
 • Mempunyai pasangan seks lebih dari 3 orang
 • Mengandung 7 kali atau lebih
 • Jangkitan kuman melalui hubungan seksual seperti ‘HPV’ (Human Papilloma Virus/wart virus)
 • Kelahiran anak pertama sebelum berumur 17 tahun
 • Merokok
 • Latar belakang sosio-ekonomi yang rendah
 • Penggunaan pil perancang keluarga lebih dari 10 tahun

Pencegahan Kanser

Menurut seperti yang dikongsi di laman rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) iaitu MyHealth.com seperti penyakit lain, kanser pangkal rahim juga boleh dicegah atau dikurangkan risikonya dengan beberapa cara. Antaranya seperti;

 1. Mengamalkan cara hidup yang sihat
 2. Setia pada pasangan anda
 3. Saringan awal untuk kanser pangkal rahim seperti pap smear atau ujian HPV
 4. Mendapat vaksin HPV
 5. Menjalani ujian pap smear
 6. Menjalani ujian HPV

Apa itu pap smear?

Pap smear atau ujian Papanicolaou telah diperkenalkan oleh Dr George Papanicolou pada tahun 1940an. Ujian ini boleh mengenalpasti sel pangkal rahim yang tidak normal. Ia adalah satu saringan untuk mengesan keadaan pra-kanser (sebelum kanser terjadi) iaitu terdapat sel serviks luar biasa yang boleh mengakibatkan kanser. Ia juga sebagai satu prosedur yang mudah di mana sedikit sel diambil dari servik dan dihantar ke makmal untuk kajian. Ujian pap smear ini tidak perlu ubat atau bius tetapi hanya mengambil masa beberapa minit sahaja.

KANSER SERVIKS
Kanser Serviks Pembunuh Ke 3 Kaum Wanita! 7

Apa itu Ujian HPV?

Human Papilloma Virus (HPV) adalah virus yang dijangkiti melalui sentuhan kulit ke kulit dan melibatkan kedua-dua lelaki dan wanita. Ia adalah virus yang paling biasa didapati di dalam penyakit kelamin. Dan tahukah kita ada lebih dari 100 jenis HPV virus, dan ia dibahagikan kepada virus berisiko tinggi dan berisiko rendah. Malah terdapat 14 jenis virus HPV berisiko tinggi yang boleh menyebabkan kanser serviks dan juga kanser lain seperti kanser anus dan tekak. Virus berisiko rendah boleh menyebabkan masalah ketuat di kemaluan.

KANSER SERVIKS
Kanser Serviks Pembunuh Ke 3 Kaum Wanita! 8

Penutup

Justeru, marilah kita mengikut saranan kerajaan dengan mengadakan ujian ini secara percuma sahaja di klinik atau hospital kerajaan. Semoga usaha kita itu dapat mengurangkan risiko kanser serviks dan juga dapat memastikan kesihatan kita sentiasa terjaga.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More