Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Kisah Hebat Ir Solah Atiyyah : Allah Sebagai Rakan Kongsi

Seorang millionaire Mesir. Bernama Ir Solah Atiyyah

Pada permulaan ceritanya, ia terjadi di suatu daerah terpencil yang bernama Tafahna Asyraf, pekannya adalah di Mit Ghamr iaitu salah satu daerah yang bernaung di bawah negeri Daqahliah di Mesir.

Kisahnya bagi saya amat menarik.

Ia bermula apabila ada 9 orang sahabat yang telah pun tamat pengajian mereka di satu universiti pertanian dan ternakan di mesir. Mereka ini mengalami masalah kewangan yang mencengkam hidup mereka. Sehinggalah mereka berazam untuk cuba mulakan hidup mereka dengan membuat suatu pekerjaan.

Maka mereka memilih untuk menternak ayam yang sesuai dengan kemahiran yang mereka ada.

Tetapi, mereka mencari orang yang ke sepuluh untuk dijadikan rakan kongsi yang boleh mereka kongsikan.

Ir Solah Atiyyah
Ir Solah Atiyyah Ir Solah Atiyyah Ir Solah Atiyyah Ir Solah Atiyyah

Maka…
Tunggu punya tunggu orang ke sepuluh masih belum ada. Mereka bersembilan ini mula mengumpulkan modal setiap seorang sebanyak 200 pound Egypt. Ada yang menjual gelang emas rantai isteri. 200 pound (RM50) atau junaih Mesir ini teramat amat sedikit sebenarnya. Tetapi bagi mereka amat besar untuk pertama kalinya mereka memulakan perniagaan.

Tiba tiba..
Datang salah seorang dari sahabat yang 9 orang ini yang bernama Muhandis Ir Solah Atiyyah

Beliau berkata, aku sudah temukan orang yang ke sepuluh yang bakal join syarikat kita. Maka sahabat-sahabatnya bertanya, siapa dia ?

Maka Solah Atiyyah pun berkata, Dia adalah Allah. Allah akan jadi yang ke sepuluh yang akan campuri urusan perniagaan kita. Jika ada keuntungan, 10 % peratus kita beri pada Allah. Dan kita sepakat untuk biarkan Allah uruskan syarikat kita. Menjaga, melindungi, dan berikan keamanan daripada dugaan. Maka semua bersetuju dengan janji ini.

Maka surat perjanjian pun ditanda tangani. Dengan menjadikan Allah yang kesepuluh dalam syarikat ini. Dan 10 peratus dari keuntungan ini adalah hak milik Allah. Dan sebagai ganti, Allah menjaga segala apa apa yang berkaitan dengan keamanan keuntungan syarikat, maka selesai ditanda tangani di bulan itu.

Pusingan modal yang pertama itu menghasilkan keuntungan yang sangat besar. Masuk pusingan modal yang kedua, semua bersepakat untuk menaikkan peruntukkan hasil keuntungan sebanyak 20 peratus untuk Allah. Sehinggalah semakin hari semakin bertambah keuntungan. Suatu hari mereka menaikan peruntukkan untuk Allah sebanyak 50 peratus dari hasil keuntungan.

Di sini ada persoalan, bagaimana caranya mereka menggunakan keuntungan yang di beri kepada yang kesepuluh itu iaitu Allah?

Dengan cara.. mereka membina sekolah agama untuk peringkat tadika iaitu taska untuk kanak-kanak lelaki. Kemudian mereka membina sekolah agama tadika untuk kanak-kanak perempuan.

Kemudian mereka membina maahad untuk peringkat rendah bagi lelaki. Kemudian mereka membina sekolah maahad rendah bagi perempuan. Kemudian mereka membina maahad peringkat menengah untuk lelaki dan juga perempuan.

Kemudian, disebabkan keuntungan yang berlipat kali ganda. Mereka pun mula mencipta baitul mal untuk membantu orang-orang susah. Kemudian mereka mula memikirkan untuk membina sebuah Universiti di dalam kampung itu.

Pada mulanya mereka mula membuka peluang kerja bagi yang memerlukan. Tetapi ramai yang menolak kerana kampung itu tidak ada pengangkutan yang mudah. Dan tidak ada station keretapi untuk menghubungkan mana mana tempat dengan mudah dan kebiasaannya kuliah Universiti mestilah di bandar besar bukan di kampung.

Disebabkan tiada orang yang mahu berkerja di universiti yang di bangunkan. Mereka pun berfikir untuk membina sebuah station keretapi yang memudahkan orang untuk datang ke kampung itu.
Dan mereka pun membuka peluang kerja ini kepada sesiapa yang mahu.

Dan untuk pertama kalinya, dalam sejarah Mesir terbinanya sebuah Universiti di dalam satu kampung yang kecil. Dan Universiti daripada satu bertambah besar jadi dua, tiga dan empat.

Kemudian mereka membina perumahan untuk pelajar yang memuatkan seramai 600 orang pelajar dan mereka membina asrama pelajar yang memuatkan seramai 1000 orang pelajar. Mereka berjaya pula membuat station keretapi. Sehinggakan para pelajar boleh mendapatkan tiket percuma untuk mereka pulang ke kampung.

Kisah Hebat Ir Solah Atiyyah : Allah Sebagai Rakan Kongsi 1

Mereka berjaya membina Baitulmal sehingga tiada seorang pun yang fakir di kampung itu. Kemudian mereka cuba untuk buat perkara yang sama di kampung-kampung berhampiran. Sepanjang kerja ini berjalan, sekali pun Syeikh Ir Solah Atiyyah tidak menziarahi kampung ini melainkan ia hanya ziarah di baitul mal yang di cipta oleh mereka. Syekh Solah berkerja di situ. Maka mereka dapat membantu orang fakir, janda janda dan orang-orang yang tidak punya pekerjaan, diberi peluang kerja.

Kemudian..
Mereka dapat mengagih-agihkankan makanan berupakan sayur sayuran, bijirin-bijirin hasil dari keuntungan. Di beri kepada masyarakat yang memerlukan atau yang tidak memerlukan. Pada bulan ramadan, mereka membuat iftar majlis berbuka puasa secara beramai ramai di bawah khemah besar yang diberi kepada sesiapa sahaja yang datang.

Kemudian mereka berjaya mengahwinkan perempuan-perempuan anak anak yatim. Dan ini adalah sedikit sebanyak kebaikan yang di lakukan oleh mereka bersembilan antaranya adalah Syekh Solah Atiah. Terakhirnya… semua bersepakat yang Syarikat mereka adalah milik Allah.

Yang mana Ir Solah Atiyyah ini telah menukar daripada asalnya Allah adalah rakan kongsi yang kesepuluh dan akhirnya mereka menyerahkan sepenuhnya jiwa mereka untuk berkhidmat pada Allah membantu ummat tetapi mereka meletakkan syarat pada Allah, supaya Allah tidak memberikan mereka kefakiran.

Kisah-kisah ini tidak diceritakan dalam media-media tempatan. Dan pada hari ini, Ini lah gambar jenazah Ir Solah Atiyyah yang telah pun kembali ke rahmatullah.

Al Fatihah.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More