Sumber Rujukan Globalisasi Anda

MAKAN MENGIKUT SATU IRAMA SIRKADIAN

Seseorang individu lazimnya boleh mengawal tahap kesihatan tubuh sendiri. Salah satu daripada kaedahnya adalah dengan makan mengikut waktu yang sesuai. Bagaimanapun, kerana kesibukan harian atau mengabaikan masa penting tersebut, kadangkala seseorang itu sering makan di luar waktu makan yang sepatutnya.

Ada yang menggabungkan waktu makan pagi dan makan tengah hari yang diistilahkan ‘brunch’, menikmati snek tidak sihat di tengah malam dan sebagainya. Tidak kurang pula yang gemar makan sepanjang waktu. Apakah kaedah terbaik memilih masa yang sesuai untuk makan?

Satu irama sirkadian adalah proses yang semula jadi yang mengawal sebagai contohnya waktu tidur, metabolisme badan, perembesan hormon dan sebagainya dalam masa sehari iaitu setiap 24 jam. “Satu kajian telah merungkai bahawa corak pemakanan semula jadi sememangnya secara lahiriah telah wujud dalam diri individu. Memberikan contoh mudah,  waktu siang seperti yang diketahui adalah waktu untuk kita bekerja atau membuat aktiviti, manakala malam adalah khusus untuk tidur.

Begitu juga dengan waktu pemakanan. Terdapat waktu yang kondusif untuk memproses makanan daripada kumpulan makronutrien iaitu karbohidrat, protein dan lemak. Perlu rehat , makan sebelum jam 6 petang adalah aturan yang sangat baik dan disyorkan kepada orang ramai.

Hal ini kerana, dari segi proses pencernaan, makanan berasaskan karbohidrat kompleks seperti bijirin, buah, sayur berkanji dan produk tenusu adalah lebih optimum jika dimakan sebelum jam itu. Pada waktu tersebut perembesan hormon insulin berada pada tahap optimum yang mampu menukarkan karbohidrat kepada tenaga lebih efisien.

Badan juga diperlukan untuk melakukan pelbagai aktiviti dalam satu masa. Badan manusia akan mula bertukar daripada pembakaran glukosa dan glikogen kepada pembakaran lemak selepas enam hingga lapan jam selepas makan. Berikutan keadaan tersebut, perut manusia memerlukan rehat daripada melakukan proses pencernaan kerana usus akan menghasilkan lapisan baru setiap 10 ke 15 hari. Pada waktu malam pula badan manusia akan menggantikan tujuh ke 10 peratus sel-sel mati dan menggantikan dengan yang baru.

Oleh itu, tidak digalakkan sama sekali untuk makan pada lewat malam dan terus tidur selepas makan. Secara ringkasnya, dalam amalan makan mengikut jam badan adalah tidak begitu sukar kerana hanya memerlukan perancangan dan beberapa penyesuaian pada jadual individu tersebut agar dapat meraih pelbagai manfaat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More