Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Khasiat Buah Nanas yang Tidak Pernah Anda Fikirkan

Isi Kandungan

Pelbagai Khasiat buah Nanas yang Tidak Pernah Anda Fikirkan

Siapa yang tidak kenal nanas? Isinya berwarna kuning dan rasanya manis. Anda boleh mendapatkannya dengan mudah.

Selain itu, nanas juga mempunyai pelbagai khasiat kesihatan. Kelebihan dan khasiat buah nanas berasal dari kandungannya yang sangat berkhasiat.

Pelbagai Khasiat Buah Nanas
Khasiat Buah Nanas yang Tidak Pernah Anda Fikirkan 2

Pelbagai Khasiat buah Nanas untuk anda dan keluarga

Nanas, seperti kebanyakan buah dan sayur-sayuran lain, mempunyai molekul antioksidan untuk melawan penyakit.  Berikut adalah penjelasan lengkap mengenai khasiat nanas yang mungkin tidak pernah anda fikirkan.

Menentang pelbagai penyakit

Nanas mengandungi pelbagai nutrien. Salah satunya bertindak sebagai molekul antioksidan. Seperti yang sering anda dengar, molekul antioksidan dapat melawan radikal bebas dan atom yang tidak stabil yang dapat menyebabkan tekanan oksidatif dalam tubuh.

Tekanan oksidatif dapat menyebabkan keradangan kronik, sistem kekebalan tubuh yang lemah, dan pelbagai penyakit termasuk diabetes, penyakit jantung, dan jenis barah tertentu. Nutrien yang mempunyai sifat antioksidan dalam nanas adalah flavonoid dan asid fenolik. Ia juga merupakan khasiat buat nanas.

Baik untuk pencernaan

Nanas mengandungi bromelain, kumpulan enzim yang sangat baik untuk pencernaan. Enzim ini berfungsi dengan memecah molekul protein, menjadi beberapa bahagian seperti asid amino dan peptida kecil.  Protein, yang telah dipecah, lebih mudah diserap oleh usus.

Keadaan ini sangat berguna bagi seseorang yang mempunyai masalah pankreas, yang menyebabkan kelenjar pankreas tidak dapat menghasilkan enzim pencernaan yang cukup. Untuk makluman, bromelain juga banyak digunakan sebagai pelembut daging komersial, kerana kemampuannya untuk memecah protein daging yang keras.

Berpotensi menentang pertumbuhan sel barah

Kanser, merupakan salah satu pembunuh utama.  Ia boleh terjadi disebabkan oleh keradangan dan tekanan oksidatif akibat radikal bebas.  Beberapa kajian mendapati bahawa nanas dapat mengurangkan tekanan oksidatif dan mengurangkan keradangan. Bromelain, selain baik untuk pencernaan, ia juga dapat melawan barah berdasarkan beberapa kajian.

Berpotensi untuk meningkatkan sistem imun

Selain memiliki rasa yang enak, nanas sebenarnya mempunyai pelbagai Khasiat buah Nanas yang telah digunakan sebagai tanaman perubatan.  Mengandungi bromelain, anti-radang dan serangkaian vitamin, nanas berpotensi meningkatkan sistem imun anda.  

Mencegah asma

Manfaat dan khasiat buah nanas yang luar biasa adalah untuk mencegah asma. Beberapa kajian menunjukkan bahawa gejala dan risiko asma dapat dikurangkan dengan adanya bromelain dan beta karoten pada buah ini. 

Meningkatkan kesuburan

Radikal bebas yang berlebihan boleh memberi kesan negatif pada tubuh, termasuk untuk sistem pembiakan.  Pengambilan makanan yang mengandungi molekul antioksidan, untuk menangkal radikal bebas, dapat meningkatkan kualiti kesuburan.  Jadi jika anda dan pasangan merancang kehamilan, sila amalkan makan nanas.

Makan nanas tidak sukar. Selain memakannya terus setelah mengupasnya, anda boleh mencampurkan nanas ke dalam salad.  Sebagai variasi, anda boleh mengubah nanas menjadi smoothie, atau memotongnya menjadi topping.  Salad buah dengan nanas juga dapat menjadi pilihan makanan yang menyegarkan dan sihat. Pelbagai Khasiat buah Nanas yang kita mungkin belum ketahui, tapi ingatlah, berpada dan bersederhana dalam setiap apa yang kita buat.

Selain itu, kita harusnya mengamalkan makan kurma sebab ada banyak Manfaat Kurma Kepada Kesihatan Yang Perlu Anda Ketahui. semoga bermanfaat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More