Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Peranakan Jatuh (Prolaps Rahim) : Hati – Hati Jika Anda Tergolong Dalam 6 Simptom Permasalahan ini

Ketahui bahawa wanita yang tidak berkahwin juga tidak terkecuali untuk mempunyai masalah peranakan jatuh. Sebenarnya, tanda rahim jatuh ini boleh dikesan sendiri dari rumah namun sebaiknya anda mendapatkan nasihat serta rawatan dari doktor untuk merawat masalah ini. Jom kita lihat lebih lanjut apakah simpton, penyebab dan rawatan kepada permasalahan ini.

Isi Kandungan

Definsi Peranakan Jatuh

peranakan jatuh

Peranakan jatuh atau juga dikenali sebagai prolaps rahim adalah satu keadaan dimana rahim jatuh ke bawah pelvis dan kadangkala terkeluar dari saluran faraj. Prolaps rahim adalah keadaan biasa apabila wanita semakin tua. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh ligamen dan otot yang memegang rahim pada kedudukan asal menjadi lemah akibat dari kehamilan dan proses kelahiran lepas (akibat bersalin berganda), tetapi paling kerap berlaku selepas menopaus dan pada orang yang telah bersalin lebih daripada satu faraj. Oleh itu, rahim seakan-akan melorot dan mengendur ke bawah melalui saluran faraj.

Otot, ligamen dan tisu di pelvis anda dipanggil otot lantai pelvis anda. Otot-otot ini menyokong rahim, rektum, faraj, pundi kencing dan organ pelvis anda yang lain. Prolaps berlaku apabila otot lantai pelvis anda rosak atau lemah sehingga tidak dapat memberikan sokongan lagi. Ini menyebabkan organ pelvis anda jatuh ke dalam atau keluar dari faraj anda. Keterukan keadaan bergantung pada betapa lemahnya otot penyokong dan ligamen di sekeliling rahim.

Keterukan keadaan bergantung pada betapa lemahnya otot penyokong dan ligamen di sekeliling rahim. Dalam prolaps yang tidak lengkap, rahim anda mungkin telah tergelincir cukup untuk berada di bahagian dalam faraj anda. Ini mewujudkan ketulan atau bonjolan. Dalam kes yang lebih teruk, rahim anda boleh tergelincir cukup jauh sehingga keluar dari faraj anda. Ini dipanggil prolaps lengkap.

Peringkat Peranakan Jatuh (Prolaps Rahim)

Keadaan Prolaps Rahim ini merangkumi beberapa peringkat seperti :

peranakan jatuh
Peringkat IRahim berada di bahagian atas faraj.
Peringkat IIRahim turun ke bahagian bawah faraj.
Peringkat IIIRahim terkeluar dari faraj.
Peringkat IVSeluruh rahim berada di luar faraj.
Peringkat Peranakan Jatuh

Ada kemungkinan organ lain dalam pelvis meregang dan prolaps, menyebabkan cystocele (pundi kencing prolaps), enterocele (usus kecil prolaps), dan rectocele (rektum membonjol).

Simptom Prolaps Rahim

Dalam kes ringan, gejala mungkin tidak jelas. Apabila keadaan berkembang, anda boleh mengalami gejala berikut:

 • Rasa tidak nyaman saat berjalan
 • Keluar darah atau cairan dari vagina
 • Jaringan rahim menonjol ke vagina, termasuk mulut rahim menonjol keluar.
 • Kesakitan pada bahagian pelvis/belakang ataupun vagina ataupun ketika melakukan hubungan seksual
 • Sembelit.
 • Masalah kencing, termasuk kencing bocor (inkontinens), keperluan untuk kerap kencing (kekerapan kencing) atau keinginan untuk kencing secara tiba-tiba (urin urgency).

Gejala boleh menjadi lebih teruk apabila anda berdiri atau berjalan untuk jangka masa yang lama atau apabila anda batuk dan bersin. Dalam kedudukan ini, graviti memberi tekanan tambahan pada otot pelvis anda.

Penyebab Kepada Peranakan Jatuh

Organ pelvis anda (rahim, pundi kencing dan rektum) biasanya dipegang pada tempatnya oleh lantai pelvis anda – terdiri daripada otot, ligamen dan tisu penghubung. Organ-organ ini boleh prolaps apabila lantai pelvis anda meregang atau lemah.

peranakan jatuh

Rahim prolaps boleh berlaku apabila sesuatu memberi tekanan pada lantai pelvis anda, seperti:

 1. Kehamilan dan bersalin
 2. Sembelit yang berpanjangan, atau kerap meneran di tandas
 3. Mengangkat berat berulang kali (contohnya, anak, cucu atau pemberat)
 4. Berat badan berlebihan
 5. Mengalami batuk kronik (berterusan).

Anda lebih berkemungkinan mengalami prolaps selepas menopaus atau apabila anda semakin tua.

Rawatan Yang Boleh Dilakukan Sekiranya Mengalami Prolaps Rahim

Pilihan bukan pembedahan

 • Senaman Kegel untuk mengetatkan otot pelvis anda – Ia adalah rawatan yang disyorkan untuk kes ringan. Pegang otot pelvis anda seolah-olah menahan air kencing selama beberapa saat dan lepaskan. Ulangi latihan 10 kali untuk empat set sehari.
 • Pesari faraj – Alat yang lembut, fleksibel dan bergetah akan diletakkan ke dalam faraj untuk menahan rahim anda pada tempatnya.
 • Pengubahsuaian diet dan gaya hidup – Mengekalkan berat badan yang sihat boleh menghalang tekanan pada pelvis anda. Mengambil lebih banyak cecair dan serat boleh melegakan sembelit dan mengurangkan ketegangan.

Pilihan pembedahan

 • Histerektomi – Doktor anda mungkin mengesyorkan histerektomi faraj atau perut untuk membuang rahim anda jika anda tidak lagi mahu hamil.
 • Pembaikan prolaps – Penggantungan rahim melalui pendekatan perut atau faraj untuk menyambung semula otot lantai pelvis anda untuk menahan rahim anda pada tempatnya.

Rawatan prolaps rahim biasanya berkesan dan memuaskan, tetapi berulang boleh berlaku, terutamanya apabila keadaannya teruk, anda berumur di bawah 60 tahun, dan berat badan berlebihan.

Langkah Pencegahan Peranakan Jatuh

Terdapat cara untuk mengurangkan risiko anda mengalami prolaps. Beberapa petua gaya hidup yang boleh mengurangkan risiko prolaps rahim (peranakan jatuhI adalah seperti :

 • Kekalkan berat badan yang sihat dan kerap bersenam.
 • Lakukan senaman Kegel untuk menguatkan otot lantai pelvis anda.
 • Berhenti merokok. Ini mengurangkan risiko batuk kronik, yang boleh memberi tekanan tambahan pada otot pelvis anda.
 • Menggunakan teknik mengangkat yang betul semasa membawa objek berat.
 • Elakkan daripada menjadi sembelit atau meneran untuk membuang air besar.

Adapun begitu, pencegahan dan rawatan bergantung kepada pelbagai faktor seperti usia, simptom, jenis peranakan jatuh, tahap kesihatan serta perancangan reproduktif dan seksual. Gejala berbeza-beza bergantung pada sejauh mana rahim anda tergelincir daripada tempatnya dan pastikan anda mendapatkan rawatan yang segera jika mengalami gejala yang teruk sebelum organ lain terjejas.


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More