Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Sakit Tumit Kaki | Plantar Fasciitis

Sakit tumit kaki atau lebih dikenali dengan nama saintifiknya Plantar Fasciitis adalah salah satu sakit tumit yang paling kerap berlaku pada setiap golongan dewasa mahupun sudah berumur. Ia melibatkan keradangan tisu tebal yang melintasi bahagian bawah kaki anda dan menghubungkan tulang tumit anda ke jari kaki (plantar fascia).

apa itu plantar fasciitis - sakit tumit kaki
Plantar fasciitis adalah keradangan pada bagian tisu tebal bawah kaki yang mengganggu anda untuk berjalan dengan baik.

Plantar fasciitis biasanya menyebabkan sakit menusuk yang biasanya berlaku dengan langkah pertama anda pada waktu pagi. Semasa anda bangun dan bergerak, rasa sakit biasanya berkurang, tetapi mungkin akan kembali setelah lama berdiri atau ketika anda berdiri setelah duduk.

Isi Kandungan

Tanda-tanda Plantar Fasciitis

Plantar fasciitis biasanya menyebabkan sakit tikaman di bahagian bawah kaki anda berhampiran tumit. Rasa sakit biasanya paling teruk dengan beberapa langkah pertama setelah bangun tidur, walaupun ia juga boleh disebabkan oleh berdiri lama atau ketika anda bangun setelah duduk. Rasa sakit biasanya lebih teruk selepas bersenam, bukan semasa sakit.

Apa Punca Plantar Fasciitis

Fascia plantar anda berbentuk tali busur, menyokong lengkungan kaki anda dan menyerap kejutan semasa anda berjalan. Sekiranya ketegangan dan tekanan pada tali busur ini menjadi terlalu besar, air mata kecil dapat terjadi di fascia. Peregangan dan koyakan berulang dapat menjengkelkan atau meletupkan fasia, walaupun penyebabnya tetap tidak jelas dalam banyak kes fasciitis plantar.

Terdapat beberapa faktor yang meningkatkan risiko terjadinya plantar fasciitis, iaitu:

 • Usia
  Plantar fasciitis umumnya terjadi pada individu berusia 40–70 tahun.
 • Jenis kelamin
  Wanita lebih mudah mengalami plantar fasciitis, terutama di masa akhir kehamilan.
 • Obesiti
  Kegemukan mampu menyebabkan tekanan berlebih pada plantar fascia.
 • Olahraga
  Plantar fasciitis terjadi pada jenis olahraga yang banyak memberikan tekanan berlebihan pada tumit, seperti lari jarak jauh, aerobik, dan balet.
 • Pekerjaan
  Guru, atlet, tentera, dan lain-lain yang pekerjaannya menyebabkan mereka banyak berdiri dalam waktu lama lebih berisiko mengalami plantar fasciitis.
 • Masalah pada kaki
  Plantar fasciitis lebih berisiko terjadi pada seseorang yang memiliki bentuk kaki yang terlalu rata atau terlalu melengkung atau memiliki cara berjalan yang tidak normal.
 • Penyakit lain
  Artritis reaktif dan ankylosing spondylitis.
 • Jenis kasut
  Penggunaan kasut dengan lapik yang terlalu sempit dan tidak menampung tapak kaki dengan baik juga penyebab terjadinya plantar fasciitis.

Komplikasi

Mengabaikan fasciitis plantar boleh menyebabkan sakit tumit kronik yang menghalang aktiviti biasa anda. Mengubah cara anda berjalan sebagai cara untuk melegakan sakit fasciitis plantar boleh menyebabkan masalah kaki, lutut, pinggul atau punggung.

apa itu plantar fasciitis - sakit tumit kaki

Kiri: Untuk menguatkan otot lengkungan, letakkan tuala di lantai, ambil tuala dengan jari kaki dan tarik ke arah anda. Atas: Semasa duduk, pegang jari kaki dan tarik perlahan ke arah anda sehingga anda merasakan regangan di lengkungan kaki anda. Kanan: Berdiri seperti yang ditunjukkan, dengan kaki belakang anda lurus dan tumit ke bawah. Gerakkan pinggul ke hadapan sehingga anda merasakan regangan di betis anda. Tukar kaki dan ulangi. Tahan setiap regangan sekurang-kurangnya 30 saat – jangan melantun – dan lakukan satu atau dua pengulangan dua hingga tiga kali sehari. (sumber dari mayoclinic)

Cara Rawatan Alternatif

Kaedah ini dikongsi oleh beberapa netizen yang telah sembuh dari Plantar Fasciitis. Mungkin ianya agak pelik, namun kaedah-kaedah ini mungkin dapat membantu anda untuk menghilangkannya:

apa itu plantar fasciitis - sakit tumit kaki
Antara ‘guard support’ yang membantu anda menghilangkan plantar fasciitis. (boleh beli dishopee)
 1. Menggunakan cushion guard dibahagian tapak kaki (rujuk gambar diatas). Sentiasa pakai untuk berjalan termasuklah bila anda memakai kasut sekalipun. Ia dapat membantu megurangkan keradangan pada bagian plantar fasciitis.
 2. Gantikan kasut yang anda guna sekarang ke kasut yang mempunyai tapak cushion yang lembut seperti kasut Adidas Pureboost atau Ultraboost. Ini mungkin agak ‘costing’ namun ianya sangat berbaloi.
 3. Gunakan bola tenis untuk anda gelek-gelekkan tapak kaki. Lakukan sekerap mungkin setiap pagi dan petang.
 4. Isikan ais dalam botol dan letakkan tapak kaki anda pada botol tersebut. Gelekkan tapak kaki anda juga sekerap mungkin.
 5. Turunkan berat badan anda. Ini kerana kaki anda mungkin tidak dapat menahan berat badan anda.

Semoga bermanfaat untuk anda semua ya!!!

Artikel Berkaitan: Cara kira BMI anda dengan betul

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More