Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Sabar itu Indah

Definisi sabar adalah menahan atau meninggalkan.  Kesabaran dalam sesuatu perkara perlu diberi penekanan supaya semua perkara yang dilakukan mendapat hasil yang diingini.

Setiap orang pasti ingin memiliki kesabaran yang tinggi tetapi bagaimana caranya agar anda boleh bersabar?

 

Isi Kandungan

Tips Memupuk Sifat Sabar dalam Diri

 

Tips#  1

Tips pertama untuk melatih tahap kesabaran anda adalah dengan mencuba berlatih memasukkan benang ke lubang jarum.  Pastikan jarum yang dipilih adalah jarum yang ukuran paling kecil.

Matlamatnya adalah untuk melatih anda berusaha dan bersabar untuk memasukkan benang ke dalam lubang jarum yang kecil itu.

Sekiranya usaha anda berjaya dalam mempraktiskan tips ini, ini menunjukkan anda boleh melatih diri untuk lebih bersabar dan menghadapi segala kesusahan yang mendatang.

 

Tips#  2

Perbanyakkan membaca contohnya bahan bacaan ilmiah.  Supaya dapat melatih diri menjadi sabar dengan menghabiskan pembacaan anda.

Selain itu,  semakin anda suka membaca semakin banyak yang dapat anda ketahui.  Ia juga dapat memanfaatkan masa terluang dan menambahkan ilmu pengetahuan anda.

 

Tips#  3

Bersahabat dengan orang yang penyabar dan banyak ilmunya, pasti kita juga akan mendapat manfaatnya.  Sikap baik contohnya penyabar bukan sahaja kita boleh pelajari dari bahan bacaan namun juga boleh dipupuk daripada mereka yang mempunyainya.

 

Tips#  4

Apabila hendak marah, ambillah masa untuk sabar dan bertenang seketika. 

Memaafkan kesalahan mereka yang telah menyakitkan hati anda.  Yakinkan diri bahawa setiap manusia pasti memilIki kekurangan masing-masing, anda juga begitu.  Tiada insan di dunia ini yang sempurna kerana kesempurnaan itu hanya terletak pada Allah.

 

Tips#  5

Sentiasa berfikir positif.  Anggaplah setiap ujian adalah dugaan buat anda dan anda mampu melepasinya.  InsyaAllah kita akan mendapat ganjaran yang berlipat-kali ganda hikmah dari kesabaran yang kita amalkan.

Apa yang kita fikirkan di dalam minda, sememangnya akan mempengaruhi tindakan anda. Apabila perkara yang difikirkan adalah baik, maka kita cenderung melakukan perkara yang baik dan begitu juga  sebaliknya.

 

Kesimpulan

Apabila anda sedar akan kesilapan atau kekurangan diri, anda harus berusaha untuk menjadi lebih baik dan cuba memupuk akhlak mulia dalam diri seperti sabar.

Sesungguhnya kesabaran dapat membersihkan hati dan menghindarkan diri daripada melakukan perkara tidak berfaedah yang membawa kepada kemurkaan Allah.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More