Sumber Rujukan Globalisasi Anda

SAKIT JANTUNG PEMBAWA MAUT

SAKIT JANTUNG : AMALAN gaya hidup sihat selain aktif dalam aktiviti fizikal secara rutin bukan jaminan seseorang itu bebas daripada ancaman penyakit berbahaya.

Ini dibuktikan apabila banyak insiden kematian mengejut dilaporkan ketika beriadah seperti akibat sakit dada, sesak nafas selain disahkan meninggal dunia secara tiba-tiba.Ia juga boleh berlaku ketika tidur.

Antara aktiviti berisiko, tetapi amat diminati masyarakat hari ini ialah mendaki gunung, bermain bola sepak, futsal, berjoging dan larian maraton.

Ketua Unit Kardiologi, Jabatan Perubatan Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM), Dr Hamat Hamdi Che Hassan berkata, antara masalah jantung yang terjadi kepada ahli sukan ialah penyempitan saluran koronari jantung dan kardiomiopati seperti hipertropik obstruktif kardiomiopati (HOCM).

“Masalah koronori atau serangan jantung berlaku apabila wujud plak dalam koronari yang menjadikannya tidak stabil lalu berlaku sumbatan penuh di dalam saluran koronari jantung.

“Ini boleh menyebabkan jantung menjadi tidak stabil dan mengakibatkan kematian jika tidak mendapat rawatan awal di hospital.

SAKIT JANTUNG

“Dalam keadaan ini, individu terbabit akan mengalami sakit dada, kesukaran bernafas dan akhirnya boleh menyebabkan kematian mengejut,” katanya.

Menurutnya, risiko mendapat serangan jantung membabitkan individu yang melakukan aktiviti fizikal berat melebihi keupayaan sendiri, terutama golongan amatur.

“Jika sudah penat, tetapi terus memaksa diri untuk melakukan aktiviti fizikal, ia boleh memberikan pelbagai kesan kepada jantung dan berkemungkinan menyebabkan serangan jantung atau denyutan jantung tidak normal.

SAKIT JANTUNG
SAKIT JANTUNG SAKIT JANTUNG SAKIT JANTUNG

“Individu terbabit boleh pengsan dan akhirnya mengakibatkan kematian sekiranya tidak mendapatkan rawatan awal,” katanya.

Dr Hamat Hamdi berkata, kejadian ini boleh berlaku sekiranya individu berkaitan melakukan aktiviti berat tanpa membuat sebarang latihan terlebih dahulu.

“Ini menjadi pencetus serangan jantung kepada individu yang aktif bersukan. Aktiviti riadah sangat bagus untuk kesihatan, tetapi jangan terlalu ekstrem sehingga membahayakan diri sendiri.

“Lebih-lebih lagi apabila aktiviti berat itu sudah menjadi trend dalam kalangan masyarakat hari ini sebagai gaya hidup sihat,” katanya.

Dr Hamat Hamdi berkata, jangan mengambil mudah jika berasakan berat dan sakit dada ketika bersukan kerana ia satu daripada tanda seseorang mengalami serangan jantung.

“Begitu juga sesak nafas, rasa hendak pitam, peluh sejuk dan jantung berdebar-debar.

“Jika ada tanda begini, perlu berhenti bersukan dan segera berjumpa doktor,” katanya.

Jelasnya, latihan berterusan dan sederhana amat digalakkan untuk menjadi lebih sihat dan cergas. Bagaimanapun, ia perlu dikawal supaya tidak terlalu kerap melakukan aktiviti berat di luar kemampuan badan.

Dalam satu lagi kajian yang dilaporkan dalam Jurnal Perubatan British (BMJ) pada 2006, bertajuk Tekanan Di Tempat Kerja dan Kaitan Dengan Sindrom Metabolik membabitkan 10,308 lelaki dan wanita berkerjaya berumur antara 35 hingga 55 tahun, menunjukkan tekanan atau stres akibat pekerjaan menyumbang kepada faktor risiko yang tinggi untuk penyakit jantung. Malah lebih buruk tekanan yang tidak terkawal turut menyebabkan tekanan darah dan paras kolesterol meningkat, perut buncit dan obesiti.

Apabila kita bersenam, badan akan menghasilkan hormon endorfin. Hormon ini akan berinteraksi dengan reseptor di otak yang merendahkan persepsi kita terhadap kesakitan. Malah, paling penting hormon ini akan merangsang rasa positif yang membuatkan kita rasa tenang dan bersedia menghadapi cabaran.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More