Sumber Rujukan Globalisasi Anda

2 Jenis Bronkitis: Simptom, Punca, Diagnosis & Ujian

Berikut kami kongsikan pula berkaitan penyakit bronkitis yang sering berlaku dalam kalangan kita terutamanya pada kanak-kanak dan kaum lelaki.

Isi Kandungan

Apa Itu Bronkitis?

Bronkitis adalah keradangan saluran pernafasan yang menuju ke paru-paru manusia.

Apabila saluran pernafasan (trakea dan bronkus) merengsa, ia akan membengkak dan dipenuhi dengan lendir dan menyebabkan anda batuk.

Batuk anda boleh bertahan beberapa hari hingga beberapa minggu dan ia adalah simptom utama penyakit ini.

Virus adalah penyebab paling biasa bronkitis akut. Asap dan perengsa lain boleh menyebabkan bronkitis akut dan kronik.

2 Jenis Bronkitis: Simptom, Punca, Diagnosis & Ujian 1

Jenis-Jenis Bronkitis

Apabila bercakap tentang bronkitis, mereka biasanya bermaksud bronkitis akut, dimana ia adalah keadaan sementara yang membuatkan anda batuk.

Sesetengah orang ada juga yang mendapat batuk yang sangat kerap sehingga dianggap bronkitis kronik.

Berikut adalah perbezaan bagi kedua-dua jenis tersebut:

Bronkitis AkutBronkitis Kronik
Jenis ini biasanya disebabkan oleh jangkitan virus dan hilang dengan sendirinya dalam beberapa minggu. Kebanyakan orang tidak memerlukan rawatan untuk jenis ini.Anda menghidap jenis ini jika anda mengalami batuk dengan lendir hampir setiap hari dalam sebulan selama tiga (3) bulan dalam setahun. Ini berterusan selama sekurang-kurangnya dua (2) tahun. Jika anda mempunyai jenis ini, anda mungkin mempunyai penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD). Tanya penyedia penjagaan kesihatan anda sama ada anda perlu menjalani ujian COPD atau tidak.

Punca / Faktor Risiko

Sesiapa sahaja boleh mendapat penyakit ini, tetapi anda berisiko lebih tinggi jika anda:

  • Merokok atau berada di sekeliling seseorang yang merokok.
  • Mempunyai ASMA, COPD atau keadaan pernafasan lain.
  • Mempunyai GERD (refluks asid kronik).
  • Mempunyai gangguan autoimun atau penyakit lain yang menyebabkan keradangan.
  • Berada di sekitar bahan pencemar udara (seperti asap atau bahan kimia).

Anda hampir selalu mendapat bronkitis daripada virus. Walau bagaimanapun, hampir semua perkara yang merengsakan saluran pernafasan anda boleh menyebabkannya.

Penyebab bronkitis yang berjangkit dan tidak berjangkit termasuklah:

Virus yang menyebabkan bronkitis termasuk Influenza (selsema), Respiratory Syncytial Virus (RSV), Adenovirus, Rhinovirus (selsema biasa) dan Coronavirus.
Bakteria yang menyebabkan bronkitis termasuk Bordetella Pertussis, Mycoplasma Pneumonia dan Chlamydia Pneumonia.
Pencemaran.
Menghisap rokok atau ganja (cannabis).

Apabila saluran pernafasan anda teriritasi, sistem imun akan menyebabkan ia membengkak dan dipenuhi dengan lendir. Anda akan batuk untuk cuba mengeluarkan lendir. Selagi terdapat lendir atau keradangan di saluran pernafasan anda, anda akan terus batuk.

Simptom-Simptom

Batuk berterusan yang berlangsung satu (1) hingga tiga (3) minggu adalah gejala utama bronkitis.

Anda biasanya akan mengeluarkan lendir apabila anda batuk dengan bronkitis, tetapi anda mungkin mendapat batuk kering.

Anda juga mungkin mendengar bunyi bersiul atau berderit apabila anda bernafas (berdehem).

Anda mungkin mempunyai gejala lain, termasuklah:

  1. Sesak Nafas (Dispnea).
  2. Demam.
  3. Hidung Berair.
  4. Keletihan (Fatigue).

Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia, berikut adalah tanda dan gejala jangkitan kuman di paru-paru. Sila rujuk infografik berikut:

2 Jenis Bronkitis: Simptom, Punca, Diagnosis & Ujian 2

Diagnosis & Ujian

Penyedia penjagaan kesihatan anda boleh mengetahui sama ada anda menghidapinya atau tidak berdasarkan sejarah dan gejala kesihatan anda (diagnosis klinikal).

Mereka akan mendengar paru-paru anda untuk mengetahui tanda-tanda kesesakan dan untuk memastikan anda bernafas dengan baik.

Mereka mungkin akan menguji anda untuk kaji jangkitan virus, seperti selesema atau COVID-19.

Tiada sebarang ujian khusus untuk mendiagnosis penyakit ini, tetapi anda mungkin diuji untuk keadaan lain. Ujian lain yang mungkin termasuklah:

Nasal SwabPenyedia penjagaan kesihatan anda mungkin akan menggunakan kayu berujung lembut (sapu) di hidung anda untuk menguji virus, seperti COVID-19 atau selesema.
X-Ray DadaJika batuk anda berlarutan untuk masa yang lama, anda mungkin perlu mendapatkan x-ray dada untuk menolak keadaan yang lebih serius. Penyedia penjagaan kesihatan anda akan menggunakan mesin untuk mendapatkan gambar jantung dan paru-paru anda. Mereka akan mencari tanda-tanda penyakit lain yang boleh menyebabkan gejala anda.
Ujian DarahPenyedia penjagaan kesihatan anda mungkin juga akan melakukan ujian darah dengan menggunakan jarum di lengan anda untuk mencari jangkitan atau memeriksa kesihatan anda secara keseluruhan.
Ujian KahakPenyedia penjagaan kesihatan anda mungkin akan menyebabkan anda batuk dan kemudian meludah ke dalam tiub. Sampel anda akan diuji untuk tanda-tanda virus atau bakteria.

Ujian Fungsi Pulmonari
Jika penyedia penjagaan kesihatan anda berpendapat bahawa anda menghidapi jenis kronik, mereka mungkin akan menggunakan mesin untuk menguji sejauh mana paru-paru anda berfungsi.

Semoga perkongsian ini bermanfaat!

Artikel Berkaitan: Diabetes Mellitus Tidak Mengira UsiaPenyakit Dyslexia Pada Kanak-Kanak3 Fasa Chicken Pox Ibu Bapa Perlu TahuCarpal Tunnel Syndrome Yang Kita Perlu Tahu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More