Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Simptom Mengandung | Tanda Awal Mengandung

Simptom Mengandung akan kelihatan sekiranya tiba pada masanya. Artikel ini khas untuk sepasang suami isteri yang baru membina rumah tangga mahupun yang sudah lama. Disini kami akan senaraikan simptom awal mengandung dan seterusnya. Selamat membaca!

Isi Kandungan

Simptom Mengandung Awal

Sebenarnya ianya berbeza mengikut individu, masa dan kekerapan. Ada yang boleh dirasai seawal minggu pertama dan ada yang sebaliknya. Di sini kami senaraikan simptom awal mengandung yang paling kerap.

  1. Lewat datang haid
  2. Payudara semakin membesar
  3. Mudah berasa penat
  4. Kerap ke tandas ( Membuang air )
  5. ‘ Morning sickness’
  6. Pendarahan implantasi
  7. Mudah sakit kepala

Simptom Mengandung

Untuk segmen seterusnya kami akan memberitahu simptom mengandung untuk minggu pertama. Ini adalah simptom terawal jika anda sudah didapati mengandung.

Simptom Mengandung Minggu Pertama – Kedua

Simptom Mengandung Minggu Pertama

Simptom Mengandung Minggu Kedua

Suhu badan naik

Pendarahan kecil dan kekejangan otot

Perubahan mood

Badan lesu dan mudah mengantuk

Hidung Tersumbat

Rasa berdebar debar

Sembelit dan kembung perut

Mabuk hamil dan kurang selera makan

Pedih ulu hati

Hidung gusi dan berdarah

Sensitif terhadap bau

Makanan terasa logam

Mengidam makanan

Seri muka dan jerawat

Tekanan darah tinggi

Keputihan, pucat

Sesak nafas

Sakit belakang

Anda akan mengalami sedikit pendarahan ini kerana janin yang berada di dalam rahim menyerap nutrien. Pendarahan ringan akan berlaku di dalam proses tersebut. Tanda lain yang memberitahu anda hamil 1 minggu ialah kenaikan suhu badan secara tiba-tiba. Doktor memberitahu bahawa punca suhu badan anda naik ialah kerana proses keradangan.

Kelesuan dan mudah mengantuk akan dialami oleh anda. Disebabkan itulah disarankan perempuan yang berbadan dua supaya tidak melakukan kerja-kerja berat. Selain daripada penyakit yang berkaitan kardiovaskular, perasaan berdebar-debar akan dialami ini kerana darah bertambah. Jantung si ibu berdegup dengan kadar 25% lebih laju dari kebiasanya. Mabuk hamil dan kurang selera makan ialah tanda yang paling popular.

Boleh dilakatan semua ibu akan merasa simptom ni. Dinasihatkan supaya minum air secukupnya. Terdapat juga simptom yang pelik dan kurang didengari seperti ada juga wanita mengalami pendarahan hidung atau gusi. Ia disebabkan peningkatan tahap hormon di dalam badan. Selalunya semasa memberus gigi akan ada pendarahan berlaku.

Tanda berikutnya pula akan menguji kesabaran sang suami iaitu perubahan mood secara tiba tiba. Peningkatan hormon di dalam badan mempengaruhi emosi anda. Simpton ini adalah yang paling kerap berlaku. Semasa ini berlaku sang suami memainkan peranan yang penting untuk menjaga emosi dan fizikal isteri.

Ini juga tanda yang pelik tetapi benar. Ada juga wanita mengalami rasa logam di lidah jika makan sesuatu semasa minggu pertama kehamilan dan selalunya tidak bertahan lama simptom ini. Deria bau juga akan lebih sensitif semasa minggu pertama kehamilan.Ini punca kenapa si ibu selalu mual dan muntah.

Seri muka wajah ataupun glowing merupakan tanda awal kehamilan. Ia. disebakan darah dan hormon meningkat akan tetapi jerawat juga berpotensi tumbuh! . Sakit belakang sering dikatakan tanda kehamilan lewat, namun tidak semua ada juga di minggu pertama.

Sesak nafas yang disebabkan keperluan lebih oksigen di badan juga akan berlaku. Simptom ini berlaku kerana janin juga menyerap oksigen. Simptom ini dikatakan berlaku pada lewat kehamilan. Tetapi jangan risau ini perkara biasa dan ada teknik pernafasan yang boleh dilakukan

Simptom Awal Mengandung

Ini lah tanda-tanda anda mengandung dan wajib tahu tak kira bagi pihak perempuan mahupun lelaki. Ini kerana saya percaya semasa paşandan anda mengandung mereka akan banyak karenah jadi sebagai ketua keluarga kita hendaklah menjaga si dia dengan sebaiknya demi melahirkan anak yang shift dan ‘ cukup zat’. Anda digalakkan mengambil ujian ( Pregnancy test ) dan berjumpa doktor untuk kesasihan nya. Semoga bermanfaat.

 

10 Sebab Bayi Anda Cepat Menangis

Benar, bayi memang akan menangis sebagai salah satu cara untuk berkomunikasi. Ibu yang berpengalaman biasanya akan mengerti gaya tangisan bayi yang lapar mahupun sebab lain. Untuk peangetahuan lanjut anda boleh baca 10 sebab bayi anda menangis untuk persediaan dan ilmu tambahan dalam proses awal selepas bersalin nanti.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More