Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Alert! Tahukah Anda, Buah dan Sayuran ini Sebenarnya Mengandungi Racun? Info 2023

Isi Kandungan

Tahukah Anda, Buah dan Sayuran ini Sebenarnya Mengandungi Racun?

Tahukah anda bahawa sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran yang kebiasaan anda makan sebenarnya tanpa anda ketahui mengandungi racun yang berbahaya bagi tubuh? Bagaimana boleh beracun sedangkan secara logik akalnya ia selamat untuk dimakan.

Lihat penjelasan berikut.

Buah dan Sayuran
Buah dan Sayuran

1. Buah Laici

Laici jika dilihat dari luaran kelihatan kasar dan berduri.  Meski begitu, isinya mempunyai rasa manis, lembut dan mengandung banyak air.  Namun, jika seseorang memakan buah ini sewaktu belum cukup matang, terutama dimakan ketika perut kosong atau dimakan oleh kanak-kanak yang kekurangan zat makanan, ia boleh menjadi racun dan merbahaya hingga boleh membawa maut.

Toksin tersebut boleh menyebabkan penghasilan gula dalam badan terhalang, mengakibatkan kadar gula darah rendah atau hipoglisemia.  Ini boleh menyebabkan perubahan pada fungsi-fungsi otak.

2. Ubi kayu

Alert! Tahukah Anda, Buah dan Sayuran ini Sebenarnya Mengandungi Racun? Info 2023 1
Buah dan Sayuran Buah dan Sayuran Buah dan Sayuran Buah dan Sayuran

Ubi kayu adalah sumber kalori terpenting selepas jagung dan beras.  Ia sedap digoreng, direbus, atau dipanggang. Tetapi sila berhati-hati! Ubi kayu boleh beracun jika tidak diproses dengan baik kerana tumbuhan ini secara semula jadi mengandungi tcer.m, jadi ia memerlukan pemprosesan yang tepat untuk mengurangkan ketoksikannya.

Pemprosesan ubi kayu dapat dilakukan dengan cara penapaian, pengeringan, dan memasak untuk menghilangkan toksin.  Sekiranya seseorang memakannya mentah atau tidak diproses, ia akan mempengaruhi hormon tiroid dan kerosakan sel saraf di otak yang berkaitan dengan pergerakan, dan lebih teruk lagi ia boleh menyebabkan kelumpuhan.

3. Belimbing

Buah belimbing mempunyai risiko yang cukup tinggi untuk penderita penyakit buah pinggang.  Belimbing mengandungi racun yang boleh mempengaruhi otak dan boleh menyebabkan gangguan neurologi.

Bagi yang mempunyai buah pinggang yang sihat, racun ini dapat diproses dan dihilangkan di dalam badan, tetapi sebaliknya bagi seseorang yang mempunyai penyakit ginjal kronik tidak dapat menyahtoksin buah ini.  Akibatnya, racun tersebut berpotensi menyebabkan kematian.

4. Tebu

Ia sebenarnya tidak berbahaya untuk dimakan, tetapi jika dibiarkan terlalu lama, kesannya tidak baik.  Tebu yang telah disimpan terlalu lama mempunyai kulat yang berisiko menyebabkan keracunan.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kulat tersebut yang dikenali sebagai artbrinium menghasilkan racun yang boleh menyebabkan muntah, sawan, dan koma.

5. Kentang

Mungkin anda terkejut mengapa kentang boleh tersenarai. Sebabnya, kentang adalah salah satu makanan yang sangat diminati tetapi sebenarnya boleh menjadi toksik bagi tubuh. Salanine – racun dalam kentang, sebenarnya boleh membahayakan jika kentang dimakan ketika tunas telah tumbuh dan berwarna hijau.

Kentang yang telah tumbuh tunas dan berwarna hijau akan terasa lebih pahit.  Rasa pahit ini adalah tanda bahawa terdapat racun di dalam kentang tersebut.

6. Kacang merah

Kacang mengandungi phytohemagglutinin, tetapi kandungan yang paling tinggi beracun adalah kacang merah.  Walaupun begitu, kandungan toksiknya dapat dikurangkan semasa kacang merah dimasak.

Dalam masa satu hingga tiga jam selepas memakannya, seseorang boleh mengalami mual, muntah, dan cirit-birit yang boleh menyebabkan sakit perut.  Tetapi kesannya tidak seburuk jika terkena racun makanan ubi kayu dan belimbing.  Ia boleh sembuh dengan cepat dalam tiga atau empat jam selepas gejala bermula.

Diharapkan dari huraian ini dapat dijadikan panduan untuk anda lebih berhati-hati memakan buah-buahan dan sayur-sayuran seperti di atas.  Tidak salah untuk memakannya cuma perlu dengan cara yang betul dan keadaan buah atau sayuran tersebut perlu diberi perhatian.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More