Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Turki cadangan ketenteraan untuk menandatangani perjanjian maritim dengan Palestin

Pada hari Isnin, seorang pegawai Turki yang telah bersara mengemukakan cadangan untuk membatasi sempadan maritim antara Turki dan Palestin, sesuai dengan perjanjian maritim yang ditandatangani dengan Libya.

Bekas Panglima Tentera Laut Turki dan Pengarah Pusat Penyelidikan Strategik di Universiti Bahcesehir, Laksamana Jihad Yayji, mengatakan bahawa “Turki dapat menandatangani perjanjian yang menetapkan sempadan maritim dengan Palestin.”

Kata-kata Yaji datang semasa wawancara pers di mana ia menunjukkan kemungkinan menerapkan model Libya dengan Palestin, di mana Turki menandatangani perjanjian yang akan menetapkan batas laut dengan Libya pada November 2019.

Yayji menunjukkan bahawa “Turkey berkongsi sempadan maritim yang sama dengan Palestin di Mediterranean, khususnya dengan Jalur Gaza.”

Turki cadangan ketenteraan untuk menandatangani perjanjian maritim dengan Palestin

“Perjanjian itu memerlukan adanya sebuah pihak berkuasa Palestin yang bersatu yang memiliki kedaulatan atas Jalur Gaza dan seluruh wilayah Palestin,” tambahnya.

Dalam konteks ini, laksamana Turkey menekankan “perlunya perdamaian antara gerakan Palestin Hamas dan Fatah,” mencatat “peranan yang dapat dimainkan oleh Turkey dalam hal ini.”

Dia menekankan bahawa “kewujudan pihak berkuasa Palestin yang disatukan melemahkan kedudukan penjajahan Israel.” Menambah bahawa “

“Menambah itu” Turki boleh memainkan peranan sebagai orang tengah untuk mencapai perdamaian antara kedua-dua pihak.

Di sisi lain, Yaji menunjukkan bahawa “Palestin bergabung dengan Forum Gas Mediterania Timur, sebagai sebuah negara yang memiliki perbatasan di Mediterania, akan membuat perjanjian apa pun dengan Turkey menjadi mudah.”

Dia menunjukkan “keuntungan yang dapat dicapai oleh Turki dan Palestin melalui langkah ini, kerana mungkin untuk membangun sebuah situs untuk Turkey yang serupa dengan apa yang terjadi di Libya, dan Israel tidak boleh menjadi halangan untuk mencapainya.”

Dia menunjukkan bahwa itu adalah “langkah yang sepenuhnya dapat mengubah permainan di Mediterania timur yang memihak kepada Turkey,” menggambarkannya sebagai “langkah catur strategik untuk Turkey.”

“Perjanjian yang diharapkan akan menjamin Palestin hak gas asli di Mediterranean, serta mempercepat proses pengiktirafan antarabangsa dan sokongan politik yang lebih kuat,” tegas Yaji.

Perlu diperhatikan bahawa Jihad Yayji adalah mantan Panglima Angkatan Laut, dan dianggap sebagai jurutera paling terkenal dalam projek “Blue Nation” dan perjanjian maritim yang ditandatangani oleh Turki dengan Libya pada akhir 2019.

Turki berdiri bersama Palestin dan rakyat Palestin, dan berusaha untuk memberikan sokongan dan perlindungan yang akan menangkis pencerobohan Israel, yang melakukan pencerobohan berterusan di Yerusalem, Gaza dan wilayah Palestin.

Sumber TR Agency (Turkey News)

Artikel lain: ShopeePay

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More