Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Zika – Gejala, Punca dan Rawatan

Ruam yang berkaitan dengan virus Zika adalah gabungan bintik (makula) dan benjolan kemerahan kecil (papula). Nama teknikal ruam adalah “maculopapular.” Gejala ini sering dikaitkan dengan kegatalan.

Virus Zika disebarkan oleh gigitan nyamuk Aedes yang berjangkit. Penyebaran juga boleh berlaku antara seorang berjangkit kepada orang lain. Sebagai contoh, penyebaran boleh berlaku daripada seorang ibu kepada janin atau melalui hubungan seksual, pemindahan darah, atau gigitan haiwan. Untuk mendapat maklumat lanjut klik disini.

zika

Isi Kandungan

Gejala Zika

Virus ini boleh dirawat dan tidak serius. Dalam sekitar 80 peratus kes dalam dunia ini, tidak ada gejala yang berat muncul. Apabila gejala muncul, ia boleh merangkumi:

  • Ruam
  • Demam
  • Sakit kepala
  • Keletihan
  • Conjunctivitis
  • Sakit sendi

Gejala – gejala ini kebiasaannya akan hilang dalam kadar dua minggu atau kurang.

Virus ini dinamakan sempena hutan Zika di Uganda, di mana ia pertama kali mendapat kes pada tahun 1947. Kejadian pertama yang meluas di Amerika adalah pada tahun 2015. Ini adalah ketika Brazil melaporkan beratus-ratus ribu sumber kes Zika dan mempunyai beberapa isu yang serius bagi wanita hamil.

Sebilangan besar pesakit yang mengalami penyakit ini tidak mengalami ruam atau gejala lain. Dalam kajian besar di Brazil, hanya 38 peratus pesakit yang mengingati penyakit ini adalah gigitan nyamuk yang biasa.

Sekiranya anda mendapat ruam virus ini, ia mungkin muncul dalam 3 hingga 12 hari daripada gigitan nyamuk yang dijangkiti. Ruam sering merebak ke muka, lengan, kaki, tapak kaki, dan telapak tangan.

Ruam adalah gabungan lebam merah kecil dan bintik kemerahan. Jangkitan nyamuk lain mempunyai ruam yang sama, termasuk denggi dan chikungunya. Ini dikelaskan sebagai flavivirus. tRuam flavivirus lain tidak menyebabkan rasa gatal seperti ruam Zika yang dilaporkan gatal pada 79 peratus kes. Ruam juga boleh berlaku akibat reaksi ubat, alergi, jangkitan bakteria, dan keradangan sistemik.

Punca Zika

Virus ini merebak melalui gigitan nyamuk yang berjangkit daripada spesis Aedes. Seterusnya, ia akan memasuki kelenjar limpa dan saluran darah anda. Reaksi sistem imun anda terhadap virus ini dapat dilihat dalam ruam makulopapular.

Rawatan

Doktor anda akan tanya mengenai perjalanan anda baru-baru ini yang kemungkinan besar anda (atau rakan anda) berada di kawasan dimana virus ini sering menular. Majoriti pesakit akan menyatakan bahawa ia adalah gigitan nyamuk biasa tetapi ia bukan. Doktor juga ingin tahu sama ada anda ingat gigitan nyamuk. Selain itu, doktor juga akan bertanya mengenai gejala anda dan bila ia bermula.

Ini kerana ruam virus Zika menyerupai jangkitan virus lain, doktor anda mungkin akan membuat pelbagai ujian untuk mengecualikan penyebab lain. Ujian darah, air kencing, dan air liur dapat membantu mengesahkan Zika. Tidak ada rawatan khas untuk virus ini atau ruam. Rawatan yang disyorkan adalah samaa dengan penyakit biasa seperti selsema iaitu:

  1. Berehat
  2. Banyak cecair
  3. Acetaminophen untuk mengurangkan demam dan kesakitan

Penutup

Akhir kata, diharapkan perkongsian kali ini berkaitan Zika – Pengenalan, Jenis dan Rawatan ini akan memberi sedikit info untuk tatapan anda semua. Untuk mendapatkan lebih banyak info berkaitan kesihatan dan info – info semasa anda boleh layari website t.me/tcerdot.my. Terima Kasih.

Artikel yang menarik: Penyakit Sista

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More