Sumber Rujukan Globalisasi Anda

10 Petua Gaya Hidup Sihat untuk Orang Dewasa

Gaya hidup sihat adalah satu amalam hidup yang seimbang bagi mendapat kehidupan yang berkualiti. Gaya hidup sihat ini merangkumi beberapa elemen iaitu pemakanan, aktiviti bersukan,bersosial dan banyak lagi.

Isi Kandungan

10 Gaya Hidup Sihat

1. Makan pelbagai jenis makanan

Untuk kesihatan yang baik, kita memerlukan lebih daripada 40 nutrien yang berbeza, dan tidak ada satu makanan pun yang dapat membekalkan semuanya. Ini bukan mengenai satu makanan, ini adalah mengenai pilihan makanan seimbang dari masa ke masa yang akan membuat perbezaan.

2. Banyak makan makanan kaya karbohidrat

Kira-kira separuh kalori dalam makanan kita harus berasal dari makanan yang kaya dengan karbohidrat, seperti bijirin, beras, pasta, kentang, dan roti. Adalah idea yang baik untuk memasukkan sekurang-kurangnya salah satu dari ini pada setiap hidangan. Makanan gandum, seperti roti gandum, pasta, dan bijirin, akan meningkatkan pengambilan serat kita.

3. Gantikan lemak tepu dengan lemak tidak tepu

Lemak penting untuk kesihatan yang baik dan fungsi tubuh yang betul. Namun, terlalu banyak boleh memberi kesan negatif kepada berat badan dan kesihatan kardiovaskular kita.

4. Nikmati banyak buah-buahan dan sayur-sayuran

Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah makanan terpenting untuk memberi kita vitamin, mineral dan serat yang mencukupi. Kita harus mencuba makan sekurang-kurangnya 5 hidangan sehari. Contohnya, segelas jus buah segar ketika sarapan, mungkin sebiji epal dan sebiji tembikai sebagai makanan ringan, dan sebilangan besar sayur-sayuran yang berbeza pada setiap hidangan.

5. Kurangkan pengambilan garam dan gula

Pengambilan garam yang tinggi boleh menyebabkan tekanan darah tinggi, dan meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular merupakan satu amalan gaya hidup sihat.

Gula memberikan kemanisan dan rasa yang menarik, tetapi makanan dan minuman bergula kaya dengan tenaga, dan paling baik dinikmati secara sederhana, sebagai makanan ringan sekali-sekala. Kita boleh menggunakan buah-buahan, malah untuk mempermanis makanan dan minuman kita.

gaya hidup sihat
10 Petua Gaya Hidup Sihat untuk Orang Dewasa 2

6. Makan secara berkala, kawal ukuran bahagian

Makan pelbagai makanan, secara teratur, dan dalam jumlah yang tepat adalah formula terbaik untuk diet yang sihat.

Melewatkan makan, terutamanya sarapan pagi, boleh menyebabkan rasa lapar yang tidak terkawal, yang sering menyebabkan makan berlebihan. Makanan ringan di antara waktu makan dapat membantu mengawal rasa lapar, tetapi makanan ringan tidak boleh menggantikan makanan yang betul. Untuk makanan ringan, kita boleh memilih yoghurt, segenggam buah-buahan atau sayur-sayuran segar atau kering (seperti batang wortel), kacang tanpa garam, atau mungkin roti dengan keju.

Memasak dengan jumlah yang betul menjadikannya lebih mudah untuk tidak makan berlebihan.

Menggunakan pinggan yang lebih kecil membantu dengan porsi yang lebih kecil.
Makanan yang dibungkus, dengan nilai kalori pada bungkusan, dapat membantu mengawal bahagian.

Sekiranya makan di luar, kita boleh berkongsi sebahagian dengan rakan.

7. Minum banyak cecair

Untuk gaya hidup sihat, orang dewasa perlu minum sekurang-kurangnya 1.5 liter cecair sehari atau lebih jika ia sangat panas atau mereka aktif secara fizikal. Air adalah sumber terbaik.

8. Mengekalkan berat badan yang sihat

Berat yang betul bagi seseorang yang mengamalkan gaya hidup sihat untuk setiap kita bergantung pada faktor seperti jantina, tinggi badan, umur, dan gen kita. Terpengaruh dengan kegemukan dan berat badan berlebihan akan meningkatkan risiko pelbagai penyakit, termasuk diabetes, penyakit jantung, dan barah.

Aktiviti fizikal membantu kita menghabiskan tenaga, dan membuat kita berasa selesa.

9. Bergerak, biasakan!

Aktiviti fizikal penting bagi orang-orang dari semua berat badan dan keadaan kesihatan. Ia membantu kita membakar kalori tambahan, baik untuk jantung dan sistem peredaran darah, ia mengekalkan atau meningkatkan jisim otot kita, ini membantu kita memberi tumpuan, dan meningkatkan kesejahteraan kesihatan secara keseluruhan.

10. Mulakan sekarang! Dan terus berubah secara beransur-ansur.

Perubahan secara beransur-ansur dalam gaya hidup kita lebih mudah dikekalkan daripada perubahan besar yang diperkenalkan sekaligus.

Menarik untuk anda baca: Tips Kuku Sihat

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More