Sumber Rujukan Globalisasi Anda

11 Kebaikan Manggis untuk Kesihatan dan Kecantikan

Isi Kandungan

11 Kebaikan Manggis untuk Kesihatan dan Kecantikan

Buah manggis adalah salah satu buah tropika yang terdapat di banyak negara Asia Tenggara, termasuk Malaysia. Buah ini bukan hanya mempunyai rasa yang baik tetapi juga mempunyai pelbagai khasiat untuk kesihatan dan kecantikan.

Semua bahagian manggis dari buah hingga kulit luar juga boleh digunakan untuk kesihatan.

 

Berikut adalah 11 kebaikan manggis untuk kesihatan dan kecantikan

 

1. Berkhasiat tinggi

Buah manggis rendah kalori tetapi mempunyai kandungan nutrien yang tinggi. Dalam satu cawan atau 196 gram buah manggis mengandungi 35 gram karbohidrat, 3,5 gram serat dan vitamin C yang mencukupi 9% dari keperluan harian.

 

2. Mengurangkan pertumbuhan kanser

Buah manggis mengandungi sebatian anti-barah yang disebut xanthones. Beberapa ujian makmal mendapati bahawa xanthones dapat menghambat pertumbuhan sel barah, termasuk pada tisu payudara, perut dan paru-paru.

Selain itu, ekstrak kulit manggis juga bersifat apoptosis atau dapat memusnahkan sel barah.

 

3. Meningkatkan daya tahan badan

Manggis kaya dengan serat, vitamin C, mineral dan xanthones yang dapat meningkatkan daya tahan badan.

 

4. Mempercepat penyembuhan luka

Ia mempunyai sifat anti-bakteria dan anti-radang yang sangat berguna untuk mempercepat penyembuhan luka.

 

5. Merawat cirit-birit

Kulit manggis dan isinya dapat menyelesaikan masalah gangguan pencernaan seperti cirit-birit.

 

6. Mengawal gula dalam darah

Kajian menunjukkan bahawa kandungan xanthones dalam manggis dapat membantu mengawal gula dalam darah. Ini menjadikan buah manggis sebagai salah satu ubat semula jadi untuk diabetes.

 

7. Mempunyai sifat antioksidan

Kandungan sebatian xanthone dalam manggis juga mempunyai sifat antioksidan. Antioksidan itu sendiri penting untuk menangkis radikal bebas yang terdapat dalam beberapa penyakit kronik.

 

8. Buat Wajah Awet Muda

Antioksidan dalam manggis bukan sahaja baik untuk kesihatan tetapi juga kecantikan. Kerana bahan ini dapat dengan cepat memperbaiki sel-sel badan yang rosak dan menggantinya dengan yang baru, sehingga anda kelihatan awet muda.

 

9. Merawat Kulit

Buah manggis juga mempunyai sifat anti-radang, anti-bakteria, anti-kulat dan anti-alergi yang berguna untuk mengurangkan risiko keradangan kulit, penuaan kulit, eksim, alergi dan jangkitan bakteria.

 

10. Menurunkan Berat Badan

Buah manggis adalah buah yang baik untuk dimakan jika anda mengikuti program diet. Satu kajian menunjukkan bahawa sekumpulan orang yang minum jus manggis sebagai makanan tambahan mempunyai indeks jisim badan yang lebih rendah.

 

11. Menjaga Kesihatan Pencernaan

Buah manggis mengandungi 3.5 gram serat, bersamaan dengan 14% daripada keperluan harian yang disyorkan. Kandungan serat yang tinggi pada buah manggis tentunya bermanfaat untuk menjaga kesihatan pencernaan dan mendorong pergerakan usus yang teratur.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More