Sumber Rujukan Globalisasi Anda

5 Cara Menguruskan Tabiat Anak-anak yang Suka Menangguhkan Kerja

Isi Kandungan

5 Cara Menguruskan Tabiat Anak-anak yang Suka Menangguhkan Kerja

 

Adalah wajar bagi ibu bapa untuk merasa bimbang apabila melihat anak-anak tidak melakukan kerja sekolah dan lebih suka bermain permainan.

Kadangkala kebiasaan menangguhkan kerja ini juga dilakukan apabila ibu bapa menyuruh anak-anak melakukan perkara lain seperti menengemas barang mainan atau membersihkan pinggan mereka setelah makan.

5 Cara Menguruskan Tabiat Anak
5 Cara Menguruskan Tabiat Anak-anak yang Suka Menangguhkan Kerja 2

Sekiranya seperti ini berlaku, bagaimana anda menanganinya?

Mengapa kanak-kanak sering menunda kerja atau tugas?

5 Cara Menguruskan Tabiat Anak merupakan satu kajian daripada ahli psikologi sendiri. Kajian ahli psikologi mengatakan, tindakan menunda kerja sebenarnya adalah cara untuk mengelakkan seseorang daripada tekanan.  Ada juga yang menggunakan alasan seperti mencari inspirasi sehingga mendapat menghasilkan sesuatu yang lebih baik.

Walau bagaimanapun, kebanyakan kanak-kanak cenderung mengabaikan apa sahaja yang mereka rasa tidak menarik atau tidak disukai.  Mereka hanya akan melakukannya sekiranya ada tarikh akhir atau ketika tugas itu perlu dilakukan.  Namun kenyataannya bukan hanya kanak-kanak, orang dewasa juga sering melakukan perkara yang sama. Oleh itu, kami cuba usulkan 5 Cara Menguruskan Tabiat Anak untuk membantu anda dalam menangani masalah ini.

Kemungkinan lain, memandangkan tanggungjawab itu terlalu sukar bagi anak-anak sehingga mereka tidak tahu harus bermula dari mana juga bagi kanak-kanak yang mempunyai masalah untuk mengekalkan fokus mereka, semakin lama mereka akan menghabiskan masa untuk berhenti dan tidak berminat untuk melakukannya.

5 Cara Menguruskan Tabiat Anak

Nasib baik, tabiat bukan sebahagian daripada sifat atau ciri pada kanak-kanak yang telah terbentuk sejak kecil.  Ia dapat diubah sehingga tidak berlaku lagi, termasuk jika anak mulai menunda pekerjaan lagi.

Bagi mengelakkan tabiat ini menjadi lebih buruk, bantulah anak anda dengan mengikuti langkah berikut. Mari kita cuba ikuti 5 Cara Menguruskan Tabiat Anak untuk kebaikan anak-anak kita.

1. Beri peraturan yang ketat agar anak-anak tidak menangguhkan kerja

Anak-anak sering menangguhkan kerja kerana bagi mereka ia tidak penting.  Cuba mula mendisiplinkan anak anda dengan menetapkan peraturan yang ketat. ianya salah satu daripada 5 Cara Menguruskan Tabiat Anak.

Contohnya, anda boleh menetapkan bilangan jam yang diperlukan oleh anak anda untuk membuat tugasan, mungkin satu jam atau 90 minit.

Sepanjang tempoh itu, anak anda harus berusaha menyelesaikan tanggungjawabnya. Selepas itu, anda boleh memberikan hadiah kecil seperti masa untuk bermain permainan kegemaran atau menonton filem kegemarannya.

2. Bimbing anak dalam tugasan

Seperti yang telah dinyatakan, salah satu sebab di sebalik tabiat bertangguh ini adalah kerana tugas yang sukar.  Kadangkala alasan ini juga atas sebab rasa takut atau keengganan untuk bertanya.

Sekiranya ini berlaku, anda perlu bertanya kepada anak-anak mengenai perkara yang menjadi halangan.  Sekiranya tanggungjawab itu adalah dalam bentuk tugasan sekolah, bantu dan bimbing anak apa yang tidak difahami olehnya.

Sementara itu, jika tanggungjawab itu berkaitan dengan tugas domestik, berikan contoh kepada anak-anak bagaimana melakukannya dan terangkan beberapa perkara yang boleh dilakukan untuk memudahkan pekerjaan mereka. Kami harapkan 5 Cara Menguruskan Tabiat Anak ini memberikan kesan positif kepada pembentukan anak-anak anda.

3. Bahagikan tugas kepada beberapa bahagian kecil

Hujung minggu biasanya adalah waktu untuk membersihkan seluruh rumah, anda boleh meminta pertolongan anak untuk membersihkan bilik mereka sendiri.

Menghadapi bilik yang tidak kemas boleh menyebabkan anak anda keliru dan terbeban untuk mula mengemas bahagian mana terlebih dahulu.  Untuk mengatasinya, anda boleh membahagikan tugasnya menjadi beberapa bahagian kecil. Ia juga salah satu dari 5 Cara Menguruskan Tabiat Anak.

Contohnya, anda boleh meminta anak meletakkan pakaian di dalam almari terlebih dahulu. Setelah selesai, minta anak membersihkan dan menyusun barang yang tidak digunakan dari meja belajar.  Teruskan pembahagian sehingga keseluruhan kerja selesai.

4. Ajar anak dalam memilih keutamaan

Bantu anak untuk mengutamakan tugas dan tetapkan matlamat yang harus dicapai dari tanggungjawab ini.  Anda juga boleh membantu dalam mengira berapa banyak masa yang mereka perlukan dan perkara lain yang mereka perlukan untuk menyelesaikan tanggungjawab mereka.

5. Biarkan anak menerima akibatnya

Kadang kala, membiarkan anak menjadi pilihan terakhir jika dia masih tidak mahu mengubah kebiasaannya menangguhkan kerja.   Jangan panik jika anda mendapati anak anda masih sibuk bermain atau bersantai dan tidak melakukan kerjanya sehingga larut malam, apatah lagi melakukan tugasnya.

Biarkan anak menerima akibatnya.  Sesungguhnya, kelak mereka akan mengeluh betapa letihnya mereka untuk mengejar masa dan mengorbankan masa rehat mereka hanya untuk melakukan tugas.  Mereka juga mungkin mengadu dihukum atau dimarahi oleh guru di sekolah mereka.

Dengan akibat yang tidak menyenangkan ini, kanak-kanak dapat memahami bagaimana menunda kerja tidak akan menjadikan hidup mereka lebih mudah.

Selain dari 5 Cara Menguruskan Tabiat Anak ini, Ibu bapa perlu memainkan peranan penting bagi mendidik anak-anak untuk mereka lebih bertanggungjawab dalam menguruskan tugasan yang telah dipertanggungjawabkan pada mereka. Selain dari Elak Dedah Penggunaan Gadjet Kepada Kanak-Kanak Sebelum Usia 2 Tahun, demi untuk membentuk keperibadian anak supaya lebih bertanggungjawab dan berdisiplin, ibubapa juga haruslah menjaga kesihatan dan pemakanan mereka, boleh juga baca artikel dari KKM ini untuk manfaat bersama. Semoga artikel berkenaan dengan5 Cara Menguruskan Tabiat Anak ini memberikan kesan yang baik buat masyarakat kita.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More