Sumber Rujukan Globalisasi Anda

5 TANDA KANSER SERVIKS YANG RAMAI WANITA TAK TAHU!

5 tanda Kanser Serviks yang kami bakal senaraikan kejap lagi pasti mengejutkan ramai wanita. Ini kerana kebanyakan wanita menganggap tanda-tanda ini adalah tanda biasa dan normal malah tidak menyangka akan berisiko mendapat penyakit ditakuti ramai iaitu kanser!

Bagi permulaan kanser kebanyakan simptom tidak ketara. Namun apabila semakin dibiarkan, sel kanser mula membiak dan berkembang hingga simptomnya jadi amat teruk.

5 tanda kanser serviks
5 TANDA KANSER SERVIKS YANG RAMAI WANITA TAK TAHU! 3

Isi Kandungan

5 Tanda Kanser Serviks

Mungkin simptom dan tanda ini berbeza mengikut keadaan dan tahap pesakit kanser serviks, namun biasanya ini yang mereka alami 5 tanda ini:

  1. Pendarahan faraj yang luar biasa
  2. Sakit pada bahagian bawah belakang atau bahagian bawah abdomen/pelvis
  3. Sakit atau ketidakselesaan semasa hubungan seksual
  4. Keputihan berair, berdarah dan berbau busuk
  5. Simptom ini boleh disebabkan oleh banyak keadaan lain, yang lebih biasa daripada kanser serviks. Oleh itu, anda harus berunding dengan pakar ginekologi jika anda melihat satu atau lebih simptom ini.

Tanda lain mungkin masih banyak, tapi 5 tanda kanser serviks seperti di atas tidak boleh diabaikan kerana akan beri kesan buruk jika ia merebak dengan lebih teruk.

Tahap kanser serviks

Seperti yang dikongsi oleh Hospital Gleneages, penentuan tahap menggambarkan lokasi kanser dan tahap penyebaran ke bahagian lain badan. Klasifikasi Federation Internationale de Gynecologie et d’Obstetrique (FIGO) digunakan untuk tahap kanser serviks.

5 TANDA KANSER SERVIKS
5 TANDA KANSER SERVIKS YANG RAMAI WANITA TAK TAHU! 4

Kongsi mereka lagi, penentuan tahap juga dilakukan berdasarkan pemeriksaan fizikal, imbasan dan biopsi. Berkisar dari tahap I hingga IV, di mana tahap yang lebih besar menunjukkan kanser telah merebak dan terdapat prognosis kanser serviks yang lebih buruk.

Persoalan juga, selepas kita melihat atau tahu ada dalam 5 tanda kanser serviks ini, macam mana kita nak tahu kita ada penyakit kanser? Bagaimana proses diagnos itu berlaku? Jawapannya adalah doktor akan terlebih dahulu memeriksa kesihatan dan simptom am anda dan menjalankan pemeriksaan fizikal dan ginekologi yang menyeluruh. Ujian darah dan air kencing juga mungkin diminta.

Diagnos Kanser Serviks

Selain itu, diagnostic juga boleh berlaku dengan cara lain iaitu:

  • Kolposkopi adalah ujian utama untuk kanser serviks. Digunakan untuk memeriksa serviks secara terperinci. Kolposkop ialah kaca pembesar besar yang digunakan oleh doktor untuk memeriksa penutup serviks seperti kulit. Juga boleh mengesan perubahan yang terlalu kecil untuk dilihat dengan mata kasar. Jika kawasan abnormal dikesan semasa kolposkopi, biopsi boleh dilakukan di mana sampel tisu kecil akan diambil dan dihantar ke makmal untuk penilaian.
  • Ujian pengimejan dan imbasan seperti X-ray, imbasan tomografi berkomputer (CT), pengimejan resonans magnetik (MRI)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More