Sumber Rujukan Globalisasi Anda

6 Khasiat Tomato untuk Kesihatan

Tomato ialah sejenis sayur jenis buah, yang menjadi makanan kepada manusia di merata dunia.  Tomato antara sayuran buah yang mudah dijumpai. Ia bukan sahaja boleh dimakan mentah, ia juga sering dijadikan sebagai bahan masakan.

Satu ketika dahulu tomato pernah dianggap sebagai tumbuhan yang beracun, namun kini, tomato sangat popular dan dikenali di seluruh dunia.

Kandungan nutrisi dalam tomato dibuktikan sangat bagus bukan sahaja untuk kecantikan kulit, malah juga untuk kesihatan tubuh.

 

Isi Kandungan

Khasiat Tomato Pada Kesihatan

 

1.  Mengekalkan Tekanan Darah

Mengekalkan pengambilan natrium yang rendah membantu mengekalkan tekanan darah yang sihat.  Walau bagaimanapun, peningkatan pengambilan kalium mungkin sama pentingnya disebabkan oleh kesan pelebaran pada arteri.

Untuk makluman, kedua-duanya terdapat di dalam tomato.

 

2.  Cegah Kanser

Kajian-kajian telah menemui hubungan antara tomato dengan beberapa kes kanser.

Kandungan lycopene yang tinggi di dalam tomato dipercayai merupakan sebab utama untuk pencegahan kanser tetapi ujian klinikal ke atas manusia masih diperlukan untuk mengesahkan fakta ini.

Terdapat satu kajian lain di kalangan wanita menunjukkan bahawa kepekatan karotenoid yang tinggi yang kaya dalam tomato, boleh melindungi daripada perkembangan kanser payudara.

 

3.  Kesihatan jantung

Penyakit kardiovaskular, termasuk serangan jantung dan strok, adalah penyebab utama kematian dunia.  Kandungan serat, kalium, vitamin C, dan kolin dalam tomato semuanya menyokong kesihatan jantung.

Lycopene berkesan untuk menurunkan kolesterol LDL dan boleh mengurangkan risiko pembekuan darah.

Tomato juga mengandungi folat. Ini membantu mengimbangi tahap homocysteine. Homocysteine ​​adalah asid amino yang dihasilkan daripada kerosakan protein.

 

4.  Kesihatan Kulit

Tomato sangat bagus untuk kesihatan kulit.  Sekiranya diamalkan ia boleh melindungi kulit daripada masalah kulit yang biasa dihadapi.

 

5.  Diabetes

Pakar mengesyorkan mengamalkan makan sekitar 25 g serat setiap hari untuk wanita dan 38 g sehari untuk lelaki bagus untuk mengawal penyakit diabetes.  Tomato salah satu yang sesuai diamalkan kerana mengandungi serat dengan jumlah yang bersesuaian.

 

6.  Kesihatan mata

Tomato adalah sumber yang kaya dengan lycopene, lutein, dan beta-karoten. Ia adalah antioksidan kuat yang bermanfaat untuk melindungi mata.

 

Kesimpulan

Tomato memberi manfaat kepada pelbagai sistem badan.  Kandungan nutrisinya bagus untuk kulit yang sihat, penurunan berat badan, dan kesihatan jantung.   Ia bagus diamalkan di dalam diet pemakanan seharian anda.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More