Sumber Rujukan Globalisasi Anda

7 Cara Tambah Berat Badan Yang Sihat dan Berkesan untuk

Terdapat pelbagai cara tambah berat badan seseorang iaitu dengan pemakanan, suplemen dan gaya hidup. Di dalam artikel kali ini, admin akan menceritakan bagaimana cara tambah berat badan secara sihat dan berkesan.

Isi Kandungan

7 Cara Tambah Berat Badan

Walaupun sebilangan orang berusaha keras untuk menurunkan berat badan, tetapi terdapat juga yang ingin menambah berat badan.

Sebilangan besar orang berpendapat bahawa kenaikan berat badan tentu lebih mudah, hanya makan lebih banyak makanan daripada biasa sepanjang masa juga akan menambah berat badan. Tetapi bagi mereka yang ingin menambah berat badan, ini sukar dilakukan.

Keadaan ini menyebabkan orang yang ingin menambah berat badan dan makan berlebihan, termasuk makanan yang tinggi kalori, tinggi gula, dan tinggi lemak. Tetapi adakah ini cara selamat untuk menambah berat badan?

cara tambah berat badan
7 Cara Tambah Berat Badan Yang Sihat dan Berkesan untuk 2

Bahaya jika terlalu kurus

Mereka yang ingin menambah berat badan biasanya adalah mereka yang merasa diri mereka terlalu kurus.  Walaupun itu tidak bermaksud jika anda kurus anda tidak sihat, tetapi seperti terlalu gemuk, terlalu kurus juga membuat anda mudah terkena penyakit.

Mereka yang terlalu kurus akan lebih mudah terkena penyakit berjangkit kerana sistem ketahanan badan tidak berfungsi dengan baik.

Bagaimana menaikkan berat badan yang sihat?

Sekiranya anda kurus dan penurunan berat badan anda tidak disebabkan oleh penyakit, maka ada beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk menambah berat badan anda. Cara tambah berat badan yang terbaik adalah:

1. Makan lebih kerap

Berbanding dengan makan tiga kali sehari, cubalah makan lebih kerap misalnya lima hingga enam kali sehari.  Dengan cara ini lebih mudah bagi anda untuk menambah jumlah kalori tanpa perlu merasa terlalu kenyang.

2. Pilih jenis makanan yang kaya dengan nutrien

Pilihlah makan makanan yang kaya dengan nutrien dapat membantu meningkatkan berat badan sambil menjaga kesihatan.

3. Cuba makan smoothie

Berbanding dengan minum soda, kopi, atau minuman lain yang tinggi kalori tetapi rendah dari kualiti pemakanan, anda boleh mencuba makan smoothie. Anda boleh menggunakan susu atau jus buah sebagai asas untuk smoothie anda. Taburkan potongan badam atau biji rami juga boleh menjadi pilihan untuk menambahkan kalori, terutama protein.

4. Pilih jenis makanan yang kaya kalori

Pilih jenis makanan yang kaya kalori.  Ini bermakna anda tidak perlu terlalu banyak mengambil makanan berkalori.  Buah-buahan seperti mangga dan avocado boleh menjadi pilihan anda kerana mempunyai kalori tinggi.

5. Pastikan waktu terbaik untuk minum

Pastikan anda minum sebelum makan atau mungkin selepas makan supaya anda tidak berasa kenyang selepas minum. Anda juga boleh memesan minuman yang tinggi kalori (seperti jus buah) berbanding air sehingga anda masih boleh mendapatkan lebih banyak pengambilan kalori.

6. Mengambil lebih makanan ringan

Pastikan anda mengambil makanan ringan yang baik. Contohnya buah, sandwich, roti, susu, kacang, dan keju. Elakkan makanan ringan yang tinggi kalori dan tinggi lemak tetapi kurang kualiti nutrien seperti kentang kentang, gula-gula, coklat, dan lain-lain.

Anda boleh makan makanan ringan antara waktu makan dan sebelum tidur. Anda juga boleh menambah pencuci mulut ke menu harian anda. Pilih jenis pencuci mulut seperti yogurt atau biskut oat. Ini juga merupakan salah satu cara tambah berat badan yang boleh anda ikuti.

7. Bersenam secara rutin

Fokus kepada jenis senaman yang meningkatkan jisim otot anda. Meningkatkan jisim otot adalah salah satu cara untuk menaikkan berat badan yang sihat. Selain itu, senaman secara teratur juga dapat meningkatkan selera makan anda.

Anda boleh juga rujuk cara mendapat berat badan unggul

Penutup

Diharapkan perkongsian berkaitan cara tambah berat badan ini dapat memberi manfaat dan panduan kepada anda semua.

Menarik untuk anda baca: 10 tips Kekal Sihat Orang Dewasa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More