Sumber Rujukan Globalisasi Anda

7 Manfaat Cendawan Enoki

Isi Kandungan

7 Manfaat Cendawan Enoki

Peminat shabu-shabu atau periuk panas pasti mengenali cendawan enoki.  Cendawan ini selalu menjadi salah satu bahan yang dimasukkan ke dalam sup atau tomyam.  Selain rasanya yang enak, cendawan putih panjang ini mempunyai pelbagai faedah kesihatan!

cendawan enoki
7 Manfaat Cendawan Enoki 2

Manfaat kesihatan cendawan enoki

Cendawan ini adalah spesies kulat yang tumbuh di Asia.  Pada zaman dahulu kulat ini digunakan untuk merawat gangguan perut dan menjaga tekanan darah dan kesihatan hati.

Berikut adalah manfaat kesihatan cendawan enoki :-

1. Kekalkan daya tahan badan

Diet yang sihat adalah salah satu kunci untuk mengekalkan daya tahan badan. Anda perlu makan makanan yang betul untuk meningkatkan sistem ketahanan badan anda.

Cendawan ini mempunyai sebatian protein yang dapat meningkatkan imuniti terhadap penyakit.

2. Sesuai sebagai makanan diet

Perlukan makanan ringan rendah kalori untuk menurunkan berat badan anda? Cuba cendawan enoki!

Cendawan ini mempunyai kalori dan karbohidrat yang rendah, dan tidak ada gula atau lemak di dalamnya, jadi sangat sesuai dijadikan sebagai makanan diet.

Anda juga boleh menggantikan makanan harian yang tinggi lemak dan kalori dengan cendawan ini untuk mengurangkan jumlah kalori yang dimakan setiap hari.

3. Penghadaman yang lancar

Cendawan ini boleh menjadi salah satu hidangan untuk meningkatkan pengambilan serat anda. Serat dalamnya dapat meningkatkan pencernaan dan mencegah sembelit.

4. Melindungi organ jantung

Ekstrak cendawan ini dapat mengurangkan kolesterol jahat (LDL) dan trigliserida yang dapat meningkatkan risiko penyakit jantung.

Cendawan ini juga mengandungi serat jenis beta-glukan yang berkesan menurunkan kolesterol tinggi.

5. Kaya dengan nutrien

Cendawan ini adalah salah satu pilihan makanan yang dapat digabungkan dalam makanan, kerana memiliki berbagai vitamin dan mineral yang baik untuk tubuh, seperti vitamin B, kalium, fosforus, zat besi, selenium, zink, dan tembaga.

6. Tinggi antioksidan

Di sebalik bentuknya yang kecil, cendawan ini menyimpan pelbagai antioksidan yang mampu membantu tubuh menangkal radikal bebas yang mencetuskan penyakit kronik, meningkatkan fungsi otak, pembentukan DNA, dan meningkatkan tenaga.

7. Berpotensi melawan barah

Cendawan ini dianggap sebagai ubat yang berpotensi untuk merawat barah kerana dapat menghalang pertumbuhan dan perkembangan sel barah.

Bukan itu sahaja, penyelidikan lain juga mendapati bahawa cendawan ini dapat menghalang sel barah payudara.  Walau bagaimanapun, kajian lebih lanjut masih diperlukan untuk mengkaji kebaikan cendawan enoki yang satu ini.

Nota : Sebelum menikmati cendawan enoki

Sebelum menikmati khasiat cendawan enoki dengan mencampurkannya ke dalam makanan harian anda, anda perlu memastikan bahawa anda tidak mempunyai alahan kepada cendawan, kerana pengambilan cendawan enoki boleh mencetuskan reaksi alergi pada orang yang mengalami alahan terhadap cendawan.

Sekiranya anda mengalami reaksi alergi setelah memakan cendawan enoki, hentikan memakannya dan berjumpa doktor sekiranya reaksi alahan anda bertambah teruk.

Untuk mendapatkan info yang lebih banyak berkaitan cendawan enoki dan perkara lain untuk kesihatan kita, anda boleh layari laman Kementerian Kesihatan Malaysia.

Menarik untuk anda baca: 10 khasiat dan kebaikan nenas batu

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More