Sumber Rujukan Globalisasi Anda

9 Jenis Makanan Anti Penuaan Supaya Anda Kekal Awet Muda

Setiap wanita mesti nak kulit nampak muda kan? Sebenarnya, pilihan makanan yang tepat boleh melambatkan proses penuaan kulit seperti garis-garis di muka dan perubahan tona kulit tau. Jadi, jom tengok makanan apa yang boleh membantu menjadi agen anti-penuaan!

9 Jenis Makanan Anti Penuaan

Lada Benggala Merah (Bell Pepper)

makanan

Lada benggala mempunyai vitamin C dan antioxidants yang tinggi. Ia mengandungi karotenoid iaitu sejenis pigmen yang terdapat di kebanyakan buah berwarna merah, kuning dan oren untuk melindungi kulit dari toksik dan pencemaran udara.

Betik

9 Jenis Makanan Anti Penuaan Supaya Anda Kekal Awet Muda 1

Buah betik kaya dengan vitamin dan mineral yang membantu memulihkan kulit dan mengurangkan garis kedutan. Selain itu, betik juga membantu menyihat dan beri kesan glowing kepada kulit.

Blueberi

Buah beri mempunyai kandungan vitamin A dan C yang sangat tinggi. Ia juga membantu untuk mengekalkan kolagen dan mengurangkan kedutan dan perubahan warna kulit.

Brokoli

Brokoli penuh dengan khasiat vitamin C dan K serta anti oksidan. Vitamin C menghasilkan kolagen yang memberikan keanjalan kepada kulit.

Bayam

Bayam bukan sahaja berfungsi untuk anti penuaan. Ia juga melicinkan kulit dan menguatkan akar rambut. Bayam mempunyai vitamin K yang boleh mengurangkan keradangan dalam sel.

Kacang

Kebanyakan kacang, seperti almond kaya dengan vitamin E. Ia bertindak memperbaharui kulit yang mati, melembapkan kulit dan melindungi kulit dari cahaya UV.

Avokado

Avokado tinggi dalam melawan radang asid lemak yang akan membuatkan kulit licin dan gebu. Ia juga mempunyai vitamin K, C, E, A dan potasium untuk melambatkan proses penuaan.

Ubi Keledek

Ubi keledek kaya dengan vitamin C dan E. Ia membantu melindungi kulit dari segala kekotoran untuk mengekalkan keanjalan dan kelembapan kulit.

Buah Delima

Buah delima terlalu banyak khasiatnya. Ia mempunyai kompaun yang dipanggil ‘punicalagins’ yang kaya dengan kolagen dan melambatkan penuaan kulit.

Penutup

Akhir kata, diharapkan perkongsian kali ini berkaitan 9 Jenis Makanan Anti Penuaan Supaya Anda Kekal Awet Muda ini akan memberi sedikit info untuk tatapan anda semua. Untuk mendapatkan lebih banyak info semasa anda boleh layari website t.me/tcerdot.my. Terima Kasih.

Artikel lain: Cara Bayar Zakat Fitrah Di Shopee

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More