Sumber Rujukan Globalisasi Anda

9 Jenis Makanan Anti Penuaan Supaya Anda Kekal Awet Muda

Setiap wanita mesti nak kulit nampak muda kan? Sebenarnya, pilihan makanan yang tepat boleh melambatkan proses penuaan kulit seperti garis-garis di muka dan perubahan tona kulit tau. Jadi, jom tengok makanan apa yang boleh membantu menjadi agen anti-penuaan!

Isi Kandungan

9 Jenis Makanan Anti Penuaan

Lada Benggala Merah (Bell Pepper)

makanan

Lada benggala mempunyai vitamin C dan antioxidants yang tinggi. Ia mengandungi karotenoid iaitu sejenis pigmen yang terdapat di kebanyakan buah berwarna merah, kuning dan oren untuk melindungi kulit dari toksik dan pencemaran udara.

Betik

9 Jenis Makanan Anti Penuaan Supaya Anda Kekal Awet Muda 1

Buah betik kaya dengan vitamin dan mineral yang membantu memulihkan kulit dan mengurangkan garis kedutan. Selain itu, betik juga membantu menyihat dan beri kesan glowing kepada kulit.

Blueberi

9 Jenis Makanan Anti Penuaan Supaya Anda Kekal Awet Muda 2

Buah beri mempunyai kandungan vitamin A dan C yang sangat tinggi. Ia juga membantu untuk mengekalkan kolagen dan mengurangkan kedutan dan perubahan warna kulit.

Brokoli

9 Jenis Makanan Anti Penuaan Supaya Anda Kekal Awet Muda 3

Brokoli penuh dengan khasiat vitamin C dan K serta anti oksidan. Vitamin C menghasilkan kolagen yang memberikan keanjalan kepada kulit.

Bayam

9 Jenis Makanan Anti Penuaan Supaya Anda Kekal Awet Muda 4

Bayam bukan sahaja berfungsi untuk anti penuaan. Ia juga melicinkan kulit dan menguatkan akar rambut. Bayam mempunyai vitamin K yang boleh mengurangkan keradangan dalam sel.

Kacang

9 Jenis Makanan Anti Penuaan Supaya Anda Kekal Awet Muda 5

Kebanyakan kacang, seperti almond kaya dengan vitamin E. Ia bertindak memperbaharui kulit yang mati, melembapkan kulit dan melindungi kulit dari cahaya UV.

Avokado

9 Jenis Makanan Anti Penuaan Supaya Anda Kekal Awet Muda 6

Avokado tinggi dalam melawan radang asid lemak yang akan membuatkan kulit licin dan gebu. Ia juga mempunyai vitamin K, C, E, A dan potasium untuk melambatkan proses penuaan.

Ubi Keledek

9 Jenis Makanan Anti Penuaan Supaya Anda Kekal Awet Muda 7

Ubi keledek kaya dengan vitamin C dan E. Ia membantu melindungi kulit dari segala kekotoran untuk mengekalkan keanjalan dan kelembapan kulit.

Buah Delima

9 Jenis Makanan Anti Penuaan Supaya Anda Kekal Awet Muda 8

Buah delima terlalu banyak khasiatnya. Ia mempunyai kompaun yang dipanggil ‘punicalagins’ yang kaya dengan kolagen dan melambatkan penuaan kulit.

Penutup

Akhir kata, diharapkan perkongsian kali ini berkaitan 9 Jenis Makanan Anti Penuaan Supaya Anda Kekal Awet Muda ini akan memberi sedikit info untuk tatapan anda semua. Untuk mendapatkan lebih banyak info semasa anda boleh layari website t.me/tcerdot.my. Terima Kasih.

Artikel lain: Cara Bayar Zakat Fitrah Di Shopee

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More