Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Akhbar Israel Tampil Gambar Kanak-Kanak Palestin Yang Terbunuh

Akhbar Israel Haaretz mencetak gambar 67 kanak-kanak yang terbunuh dalam pengeboman Israel di Gaza di halaman depannya pada hari Khamis.

Akhbar Israel Tampil Gambar Kanak-Kanak Palestin Yang Terbunuh

Tajuk utama Akhbar Haaretz ialah “The Price of War” dicetak bersama gambar.

Gambar-gambar itu dihubungkan dengan artikel New York Times yang Haaretz tayangkan pada hari itu dengan salinan mengenai kanak-kanak Palestin dan Israel yang terbunuh semasa pertempuran baru-baru ini.

Gerakan dari Haaretz untuk memaparkan gambar kanak-kanak Palestin yang terbunuh di bawah keganasan Israel menyampaikan rasa objektif objektiviti kewartawanan. Walaupun surat khabar itu adalah orang Israel, ia tetap memilih untuk menunjukkan kekejaman yang dilakukan oleh kerajaan Israel sendiri.

Ciri ini menimbulkan emosi bertentangan dari orang. Banyak yang memuji Haaretz kerana integriti kewartawanan dan kritikannya terhadap negara Israel, sementara yang lain tidak menyetujui kisah itu yang memetik perasaan tidak sensitifnya, terutama mempertimbangkan tajuknya.

Seorang pembaca berkata: “Saya selalu terkesan oleh @haaretz tetapi ini sangat luar biasa walaupun bagi mereka. Perlu bersungguh-sungguh untuk menyiarkan perkara seperti ini. Mereka tidak mendapat kredit yang mencukupi ”.

Akhbar Israel Tampil Gambar Kanak-Kanak Palestin Yang Terbunuh

Sementara itu, penerbit Haaretz, Amos Schocken, dilaporkan meminta maaf setelah mengkritik bahawa akhbar itu hanya memaparkan gambar kanak-kanak Palestin dan bukan anak-anak Israel yang terbunuh semasa pertempuran di Gaza baru-baru ini, ketika keduanya disebutkan dalam artikel itu.

Schocken mengaitkan “kesalahan serius” kepada editor yang tidak ditentukan “yang menjelaskan bahawa kami telah melaporkan kes mereka secara meluas dan dalam waktu nyata”.

Sumber Arab News

Artikel lain: Remaja Palestin maut ditembak tentera Israel di Tebing Barat

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More