Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Apa Perlu Lakukan Jika Kad Pengenalan Hilang?

Apa Perlu Lakukan Jika Kad Pengenalan Hilang?

Kad Pengenalan hilang? Apa nak kena buat? Di sini kami kongsikan maklumat berkaitan dengan isu kad pengenalan hilang, termasuklah perkara yang harus dilakukan, kadar denda, dan cara permohonan.

Kad Pengenalan Hilang
Gambar contoh MyKad (Sumber: Jabatan Pendaftaran Negara)

Kad pengenalan yang kita gunapakai di Malaysia adalah sekeping kad pengenalan pintar diberi nama MyKad. Kad pengenalan yang menggabungkan teknologi cip dan biometrik untuk meningkatkan keselamatan dan kesahihan pemiliknya ini telah dilancarkan secara rasminya pada September 2001.

MyKad adalah dokumen pengenalan diri yang wajib kita bawa ke mana-mana sahaja, untuk menjadi bukti sahih pengenalan diri dalam apa-apa keadaan. Jadi apa yang perlu buat, jika kad pengenalan hilang disebabkan perkara-perkara tak dijangka?

Perlu kita ingat bahawa adalah amat berbahaya jika kad pengenalan kita jatuh ke tangan orang yang tidak bertanggungjawab. Mengikut Peraturan 13, Peraturan-peraturan Pendaftaran Negara 1990(Pindaan 2007) setiap orang yang hilang kad pengenalannya hendaklah dengan segera memohon kad pengenalan gantian.

Bagaimana hendak memohon? Kami kongsikan di bawah maklumat-maklumat yang dapat membantu anda membuat tindakan segera.

 

 

Isi Kandungan

Permohonan Gantian Bagi Kad Pengenalan Hilang

 

Syarat-syarat yang ditetapkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) bagi kad pengenalan hilang adalah seperti berikut:

 1. Pemohon mestilah hadir dimana-mana kaunter JPN; atau
 2. Memohon gantian kad pengenalan hilang secara atas talian di laman web (www.jpn.gov.my) melalui aplikasi “Sistem Gantian MyKad” bagi permohonan yang tidak melibatkan pertukaran gambar atau maklumat pemohon yang bertaraf Warganegara.

 

Bagi kes selain yang dibenarkan untuk permohonan online, prosedur permohonan adalah seperti berikut:

 1. Pemohon perlu hadir ke mana-mana pejabat JPN yang berhampiran untuk permohonan gantian hilang kad pengenalan.
 2. Perlu mengemukakan laporan polis sama ada bagi kes kad pengenalan hilang akibat jenayah (bagi kehilangan kali pertama dan seterusnya) ataupun akibat kecuaian (diwajibkan bagi kes kehilangan kali kedua dan seterusnya). Laporan polis perlu menyatakan dengan jelas butir-butir kejadian serta menyebut butir-butir Kad Pengenalan yang hilang.

 

Sebelum anda membuat permohonan kad pengenalan hilang, pastikan dokumen-dokumen tersebut telah tersedia:

 1. Surat pengesahan atau Kad Kebajikan dari Jabatan Kebajikan Masyarakat atau Surat pengesahan dari Jabatan Hal Ehwal Orang Asli atau Penghulu atau Ketua Kampung atau Ketua Kaum atau Pejabat Daerah atau Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung [bagi orang-orang miskin atau daif atau orang-orang kurang upaya (OKU)]; atau
 2. Surat pengesahan dari Jabatan Kebajikan Masyarakat atau Jabatan Bomba dan Penyelamat atau Penghulu atau Ketua Kampung atau Ketua Kaum atau Pejabat Daerah atau Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung [bagi orang-orang yang ditimpa bencana alam]; atau
 3. Bagi kehilangan Kad Pengenalan yang disebabkan kes rompakan, samun, kecurian, malapetaka dan seumpamanya, laporan polis perlu disertakan yang menyatakan dengan jelas mengenai butir-butir kejadian dan Kad Pengenalan yang hilang.
 4. Bagi pertukaran alamat, perlu mengemukakan Bil elektrik /bil air / bil pembentungan / bil utiliti / cukai pintu / cukai taksiran / borang taksiran cukai pendapatan/ perjanjian jual beli rumah/ perjanjian atau resit sewa rumah / dokumen sokongan dari Penghulu/ Ketua Kampung/ Tuai Rumah / ADUN / Ahli Parlimen / Majikan/ Angkatan Tentera Malaysia (ATM) atau lain-lain dokumen seumpamanya. (ASAL ATAU SALINAN YANG DISAHKAN)

 

Bayaran Hilang atau Fi untuk permohonan bergantung kepada berapa kali permohonan kad pengenalan hilang telah dibuat, seperti di bawah (Sumber: JPN):

Kad Pengenalan Hilang

Makluman tambahan:

 1. Bagi permohonan melalui aplikasi “Sistem Gantian MyKad” di portal JPN bayaran hanya menggunakan kad debit dan kad kredit sahaja.
 2. Pengembalian wang tidak akan dipertimbangkan bagi permohonan gantian kad pengenalan hilang yang telah diproses oleh Bahagian Kad Pengenalan atau sekiranya Kad Pengenalan lama dijumpai semula.

 

 

Permohonan Gantian

Kad Pengenalan Hilang Secara Online

 

Sekiranya anda pertama kali kehilangan MyKad anda, permohonan boleh dibuat secara atas talian melalui pautan berikut: https://gantianmykad.jpn.gov.my/

Hanya 4 jenis permohonan penggantian MyKad yang dibenarkan melalui sistem ini:

 1. Gantian Kerosakan Fizikal Kad
 2. Gantian Kerosakan Cip
 3. Gantian Biasa
 4. Gantian Hilang Kali Pertama (Kecuaian)

Apa Perlu Lakukan Jika Kad Pengenalan Hilang? 1

 

 

Cara Permohonan Gantian MyKad Online

 

Bagi membuat permohonan penggantian kad pengenalan hilang secara online, anda boleh jadikan langkah-langkah di bawah sebagai rujukan:

 1. Semua pengguna yang baru pertama kali menggunakan sistem MyKadGanti mesti mendaftar terlebih dahulu sebelum dibenarkan untuk log masuk kepada sistem.
 2. Bagi pendaftaran baru atau sedia ada, pada laman utama sila klik pautan “Daftar akaun sekarang” seperti yang dipaparkan (Maklumat pendaftaran akan ditunjukkan pada halaman yang seterusnya).
 3. Pengguna baru perlu mengisi dengan lengkap dan tepat semua maklumat yang diperlukan bagi proses pendaftaran.
 4. Pengguna baru akan menerima makluman pendaftaran yang akan dihantar ke emel yang didaftarkan.
 5. Pemohon perlu klik pada pautan yang diberi sebagai pengesahan pendaftaran.
 6. Setelah klik pada pengesahan pendaftaran yang diemelkan, pemohon akan dipaparkan ke halaman utama web, di sini pemohon perlu mencipta kata laluan, mengesahkan kata laluan dan teks pengesahan (CAPTCHA) bagi proses pengaktifan akaun pengguna.
 7. Pemohon akan dipaparkan ke notifikasi pengaktifan kata laluan berjaya, di sini pemohon klik seterusnya untuk log masuk kali pertama.
 8. Sebagai pengguna baru sistem, pengguna perlu memasukkan No MyKad atau emel dan kata laluan yang telah didaftarkan.
 9. Setelah pengguna berjaya log masuk,di halaman utama, pengguna akan dipaparkan rekod permohonan MyKad yang pernah dipohon secara atas talian.
 10. Bagi tujuan permohonan gantian. Sila klik pada Permohonan di menu utama atau pada pautan “Mohon di sini”.
 11. Pengguna akan dipaparkan laman Akuan Penafian. Klik pada butang “Setuju” untuk meneruskan permohonan.
 12. Bagi tujuan permohonan penggantian, pengguna perlu memasukkan semua butiran maklumat permohonan yang diperlukan.
 13. Sekiranya permohonan gantian memerlukan perbayaran, pemohon/pengguna akan di redirect kan ke Payment Gateway.
 14. Pengguna boleh samada untuk klik pada Menu “Rekod Transaksi “ atau klik pautan klik sini untuk melihat status kemaskini permohonan.
 15. Sila cetak resit pembayaran dan bawa bersama untuk mengambil kad pengenalan baru anda di kaunter.

Panduan penuh sistem ini boleh didapatkan di SINI.

Apa Perlu Lakukan Jika Kad Pengenalan Hilang? 2

Waktu operasi Sistem Gantian MyKad atas talian JPN adalah seperti berikut :

 • Isnin hingga Jumaat : 8.00 pagi hingga 4.30 petang
 • Sabtu dan Ahad : Sistem ditutup
 • Cuti Umum : Sistem ditutup

Tempoh masa kutipan MyKad bagi transaksi permohonan dalam talian yang berjaya adalah berbeza bergantung kepada pilihan pusat kutipan seperti berikut :

 • Selepas tempoh 30 minit di Ibu Pejabat JPN Wilayah Persekutuan Putrajaya, Ibu Pejabat Negeri dan semua Cawangan UTC.
 • Selepas tempoh 5 hari waktu bekerja di JPN cawangan Semenanjung Malaysia
 • Selepas tempoh 7 hari waktu bekerja di JPN cawangan Sabah dan Sarawak

 

Nota tambahan: Seperti maklumat berkaitan dokumen yang perlu di atas, adalah sebaiknya anda bersegera untuk membuat laporan polis sekiranya anda kehilangan MyKad anda. Salinan laporan itu boleh membantu anda ketika dan sebelum membuat permohonan gantian kad pengenalan hilang.

 

 

Waktu Operasi JPN

 

Dalam keadaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sekarang ini, Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) masih beroperasi pada waktu yang sama namun dengan pematuhan SOP yang ketat.

Anda boleh semak pejabat JPN yang beroperasi di pautan berikut: https://www.jpn.gov.my/.

Untuk makluman, sepanjang tempoh PKP ini, JPN hanya berurusan dengan pelanggan yang telah mempunyai janji temu sahaja.

Permohonan janji temu boleh dilakukan melalui pautan https://mytemujanji.jpn.gov.my/ , scan QR code di bawah atau anda boleh emel kepada [email protected].

Apa Perlu Lakukan Jika Kad Pengenalan Hilang? 3

Untuk sebarang maklumat lanjut, anda boleh hubungi Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) melalui:

Penutup

 

Akhir kata, diharap dengan perkongsian ini dapat membantu memberi maklumat kepada anda mengenai apa yang perlu dilakukan jika Kad Pengenalan hilang. Semoga perkongsian ini bermanfaat buat semua.

Untuk lebih informasi terkini, sila klik pautan ini: t.me/tcerdotmy

 

Artikel berkaitan:

Jawatan Kosong di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN)

Pendaftaran e-Kasih 2021

Semakan Status i-Suri KWSP 2021

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More