Sumber Rujukan Globalisasi Anda

AWAS! SERANGAN BELLS PALSY

Bells palsy adalah satu keadaan yang menyebabkan satu sisi muka seseorang menjadi lemah. Ini boleh berlaku apabila salah satu daripada saraf yang mengawal otot-otot di muka menjadi rosak atau berhenti berfungsi. Kerosakan saraf ini biasanya berlaku apabila saraf menjadi bengkak atau meradang kerana jangkitan dengan virus. Kebanyakan orang dengan bells palsy pulih sepenuhnya. Tetapi sesetengah orang mempunyai gejala bells palsy sepanjang hayatnya.

Tanda-tanda bells palsy

-Drooping satu mata dan satu sudut mulut (senget)

-Satu mata yang tidak akan ditutup sepenuhnya

-Kehilangan keupayaan untuk merasakan di hadapan lidah mereka

-Sesetengah menjadi sensitif terhadap bunyi-bunyi kuat di sebelah yang terjejas

Penyebab Bell’s Palsy

Penderita Bells palsy akan mengalami peradangan pada saraf wajah, sehingga otot wajah menjadi lemah dan bentuk wajah menjadi berbeza.  Ini terkait dengan infeksi virus atau beberapa penyakit, seperti infeksi telinga bahagian tengah dan penyakit diabetes.

Bells palsy boleh dialami oleh sesiapapun, namun lebih sering terjadi pada orang-orang berusia 15 hingga 60 tahun.

Adakah ujian untuk bells palsy?

Tidak ada ujian. Tetapi doktor sepatutnya dapat memberitahu jika anda memilikinya dengan mempelajari gejala anda dan melakukan peperiksaan. Walau bagaimanapun, doktor mungkin mengarahkan ujian untuk memeriksa sama ada anda mempunyai masalah perubatan yang berbeza yang boleh dikelirukan dengan bells palsy.

Perlukah berjumpa doktor ?
Ya. Jika anda mempunyai sebarang gejala bells palsy, berjumpa dengan doktor anda. Rawatan yang berkesan ada, tetapi mereka berfungsi dengan berkesan jika anda memulakannya rawatan awal selepas gejala bermula.

Bagaimana pesakit bells palsy dirawat?

Perlindungan untuk mata anda – palsy Bells kadang-kadang menjadikannya mustahil untuk menutup salah satu mata anda. Jika itu berlaku, sangat penting agar anda sentiasa lembap dan dilindungi. Jika tidak mata anda boleh rosak. Doktor anda mungkin memberikan eyedrop untuk melindungi mata anda. Anda juga harus memakai kacamata atau cermin mata pada siang hari, dan patch mata pada waktu malam.

Ubat untuk mengurangkan keradangan dan pembengkakan – Ramai orang dengan bells palsy mendapat ubat yang dipanggil steroid. Ini bukanlah atlet steroid yang sama untuk membina otot. Steroid ini membantu menurunkan bengkak yang sering menyebabkan bells palsy.

Ubat-ubatan yang membantu melawan virus – Bengkak yang menyebabkan bells palsy seolah-olah dicetuskan oleh virus. Atas sebab ini, sesetengah orang mendapat “ubat antivirus,” yang membantu mereka melawan jangkitan.

Adakah wajah akan kembali normal?

Mungkin. Kebanyakan orang dengan bells palsy mula menjadi lebih baik dalam masa tiga minggu apabila gejala mereka bermula. Tetapi ia boleh membawa sehingga enam bulan untuk mendapatkan sepenuhnya kembali kehidupan normal. Sesetengah orang tidak pulih sepenuhnya. Mereka boleh mempunyai beberapa kelemahan di wajah mereka yang tidak pernah hilang.

 

Sumber: jkn perlis

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More