Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Bayam: 5 Kebaikan Yang Ramai Orang Tak Tahu

 Bayam ialah tumbuhan saka atau bermusim dalam genus Amaranthus yang ditanam sebagai sumber sayuran.Terdapat dua jenis b@yam yang utama dimakan di Malaysia iaitu bayam hijau dan merah.

Terdapat banyak khasiat b@yam yang orang tak ketahui. Hakikatnya ia bukan sekadar sayuran biasa, tapi sayur yang penuh dengan khasiat dan kebaikan. Jadi amat rugi kalau tak makan ya!

BAYAM
Bayam: 5 Kebaikan Yang Ramai Orang Tak Tahu 4

5 Khasiat bayam ramai tak tahu

Menurut laman Hello Doctor, bayam memang mempunyai khasiat luar biasa.

  • Memperbaiki Penglihatan

Menurut seorang penyelidik dari Universiti Cambridge, Helen M Rasmussen dalam laporannya pada 2013 yang diterbitkan dalam Clinical Interventions in Aging, mendedahkan bahawa sayur b@yam adalah sumber kaya dengan beta-karoten, lutien dan xanthene – yang kesemuanya adalah sangat bermanfaat untuk penglihatan.

Beta-karoten yang terkandung dalam bayam mentah dapat membantu meningkatkan kesihatan mata. Ia juga boleh mencegah kekurangan vitamin A, mata gatal, ulser mata dan mata kering.

  • Meningkatkan sistem imunisasi badan

Manfaat bayam dalam meningkatkan sistem kekebalan tubuh berasal dari berbagai kandungan vitamin dan mineral di dalamnya, seperti vitamin A, vitamin C, folat, dan magnesium. Bermacam nutrisi tersebut berperanan dalam meningkatkan sistem imun badan dan membuat anda tidak mudah diserang penyakit.

  • Mencegah anemia

Anemia merupakan kondisi ketika tubuh kekurangan sel darah merah yang menyebabkan oksigen tidak dapat diedarkan dengan baik ke seluruh tubuh. Jika tidak segera diatasi, keadaan ini akan menyebabkan pesakitnya mengalami pening, mual, hampir pitam, dan mudah lelah hingga sakit kepala.

ANEMIA
Bayam: 5 Kebaikan Yang Ramai Orang Tak Tahu 5
  • Mencegah osteoporosis

Osteoporosis merupakan kondisi ketika tubuh kekurangan sel darah merah yang menyebabkan oksigen tidak dapat diedarkan dengan baik ke seluruh tubuh. Jika tidak segera diatasi, kondisi ini bisa menyebabkan penderitanya mengalami lemas, mudah lelah, hingga sakit kepala.

  • Mencegah penyakit jantung

Manfaat kesihatan lainnya dari mengamalkan makan bay@m adalah mencegah penyakit jantung. Manfaat bayam ini berkaitan dengan kandungan oksida nitrat yang berperanan dalam mengawal tekanan darah tinggi sehingga dapat menurunkan risiko terkena penyakit jantung.

SAKIT JANTUNG BAYAM
Bayam: 5 Kebaikan Yang Ramai Orang Tak Tahu 6

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More