Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Buasir: 4 Peringkat Yang Ramai Perlu Tahu

Buasir adalah salur darah vena yang membesar di bahagian bawah rektum dan dubur. Ia akan membawa masalah apabila ianya menjadi radang atau bengkak. Buasir boleh diklasifikasikan kepada dua bergantung kepada lokasinya iaitu buasir luaran atau buasir dalaman. Kedua-dua ini mempunyai simptom dan masalah yang berbeza.

Isi Kandungan

Jenis Buasir

Menurut laman rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menerusi perkongsian di website MyHealth.My menjelas ada dua jenis buasir. Dua jenis tersebut adalah:

 1. Buasir Dalaman : Merupakan salur darah vena yang bengkak di lapisan dalam rektum. Pesakit akan mengadu terdapat pendarahan selepas membuang najis tanpa kesakitan. Ada juga pesakit yang akan terasa seperti unjuran yang terkeluar dari dubur selepas membuang air besar. Unjuran ini mungkin hilang sendiri atau ada juga yang perlu menolak balik unjuran ini ke dalam.
 2. Buasir Luaran : Merupakan salur darah vena di bahagian bawah kulit luar dari dubur. Pesakit akan mengadu sakit, berdarah, gatal atau bengkak semasa membuang air besar. Kesakitan yang dirasai seseorang itu mungkin berbeza. Ada orang yang mungkin merasa sedikit tidak selesa, tetapi ada juga yang merasa panas atau amat pedih. Sakit yang kuat mungkin berlaku akibat salur darah yang tersumbat oleh darah beku.
BUASIR
Buasir: 4 Peringkat Yang Ramai Perlu Tahu 4

Sebab terjadinya buasir

Buasir adalah penyakit yang sering berlaku. Ia boleh terjadi kepada mana-mana individu tanpa mengira umur dan jantina. Namun buasir sering dikaitkan dengan golongan seperti berikut:

 • Ibu Mengandung : Ia sering dikaitkan dengan meneran semasa membuang air besar dan keadaan sembelit. Wanita mengandung mungkin mengalami bu@sir kerana pembesaran janin menyebabkan tekanan ke bahagian dubur dan juga akibat perubahan hormon.
 • Orang Berlebihan Berat Badan
 • Orang Sering Berdiri Terlalu Lama
 • Orang Yang Selalu Mengangkat Berat
 • Ketiga-tiga situasi ini boleh menyebabkan buasir kerana kesemua keadaan tersebut menyebabkan penambahan tekanan kepada salur vena di rektum dan dubur dan menyebabkan pembengkakan dan pembesaran.

4 Peringkat Buasir

Seperti penyakit lain, bu@sir juga mempunyai beberapa peringkat. ia mesti bermula dengan peringkat yang biasa, tidak teruk dan kepada teruk. Untuk menentukan pesakit itu di peringkat mana, itu adalah tanggungjawab doktor yang memeriksa. Selepas ditentukan peringkat sakit itu di tahap ke berapa, barulah doktor akan sesuaikan pesakit dengan rawatan yang sepatutnya.

BUASIR
Buasir: 4 Peringkat Yang Ramai Perlu Tahu 5

4 peringkat itu adalah seperti berikut:

 1. Peringkat 1: merujuk kepada buasir dalaman yang berada di dalam lapisan dubur. Tiada tanda-tanda buasir yang jelas hadir pada peringkat ini.
 2. Peringkat 2: buasir ini lebih besar daripada buasir Gred 1 tetapi masih kekal di dalam lapisan dubur. Mereka mungkin ditolak keluar semasa melepasi najis tetapi akan menarik balik ke dalam badan.
 3. Peringkat 3: Buasir ini tergelincir dari dubur dan kelihatan dari luar. Mereka dikenali sebagai buasir prolaps dan boleh dirasai melepak di luar dubur. Mereka boleh diletakkan semula di dalam badan.
 4. Peringkat 4 : Buasir melepak dari pembukaan rektum dan tidak boleh kembali ke badan dengan sendirinya. Mereka besar dan memerlukan rawatan.

Pencegahan

Ada beberapa langkah yang boleh diambil untuk mengelakkan buasir dan mengurangkan simptomnya, antaranya adalah:

Elakkan sembelit

 • Lebihkan pengambilan serat dalam pemakanan anda dengan memakan buah-buahan,sayur-sayuran hijau dan bijirin.
 • Jika ingin memakan roti atau bijirin, pilihlah yang mengandungi bijiran penuh (wholemeal).

Mengurangkan kesakitan

 • Lebihkan minum air, sebaik-baiknya lapan gelas sehari.
 • Lakukan senaman setiap hari.
 • Elakkan pengambilan julap yang boleh menyebabkan cirit-birit dan menerukkan lagi masalah buasir. Anda boleh mengambil julap yang mengandungi serat tinggi seperti Fybogel yang bertujuan untuk mengelakkan sembelit.
 • Mandi dengan air suam untuk mengurangkan kesakitan dan kegatalan.
 • Jika terdapat pembengkakan, gunakan ais supaya bengkak surut atau duduk di dalam besen yang berisi air garam.
 • Ambil pil untuk mengurangkan sakit seperti paracetamol, aspirin, atau ibuprofen.
 • Terdapat banyak produk krim sapuan atau supositori yang berada dipasaran untuk rawatan buasir. Kebanyakkannya tidak mempunyai bukti yang kukuh bagi keberkesanannya. Produk-produk ini mungkin boleh mengurangkan simptom tetapi penggunaan berterusan tidak digalakkan. Ini kerana ia boleh menyebabkan masalah kulit disekeliling dubur.
BUASIR
Buasir: 4 Peringkat Yang Ramai Perlu Tahu 6

Penutup

Jika ada yang rasa di dubur elok pergi dapatkan pemeriksaan dan rawatan di hospital kerana dikhuatiri ada buasir. Jika dibiarkan, risau takut penyakit itu menjadi semakin teruk dan tidak dapat dirawat lagi. Namun, ada banyak kaedah yang boleh dilakukan selepas mendapatkan rawatan di hospital, antaranya sentiasa berdoa untuk diberi kesembuhan oleh Allah. Boleh amalkan Doa Penyembuhan Sakit ini bagi yang beragama Islam.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More