Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Tidak sukar, ini adalah cara membina ikatan emosi dengan anak-anak

Cara membina ikatan emosi dengan anak seringkali dikaitkan dengan kehidupan bagi pasangan yang sudah berumahtangga. Ianya sangat penting kerana tanpa emosi yangs tabil, ianya akan mudah runtuh dan merosakan istitusi kekeluargaan.

Isi Kandungan

Mari kita lihat cara membina ikatan emosi dengan anak dengan lebih jelas.

cara membina ikatan emosi dengan anak
Tidak sukar, ini adalah cara membina ikatan emosi dengan anak-anak 2

Ikatan emosi antara ibu dan anak sangat penting untuk perkembangan emosi anak pada masa akan datang. Hubungan antara ibu bapa dan anak juga mempengaruhi bagaimana anak berinteraksi dengan orang lain di sekeliling mereka.

Cara membina ikatan emosi dengan anak mesti dilakukan sejak anak-anak masih kecil. Walaupun prosesnya panjang dan berterusan, sebenarnya mudah membina ikatan emosi dengan anak-anak.

Bagaimana cara membina ikatan emosi dengan anak?

Pada asasnya, ikatan emosi dengan anak terbentuk ketika ibu menyusukan anak, ibu bapa memegang dan menidurkan si kecil juga interaksi lain.  Walau bagaimanapun, ikatan emosi tentu saja tidak hanya dilakukan sewaktu anak masih bayi tetapi juga dapat diterapkan secara berterusan.

Namun, berbeza dengan kanak-kanak, bayi belum dapat bercakap, jadi bayi membentuk ikatan emosi dengan ibu bapa mereka melalui sentuhan, kontak mata, penglihatan, melihat objek di sekelilingnya, mendengar suara, dan meniru ekspresi wajah dan gerak badan.

Berikut adalah beberapa cara membina ikatan emosi dengan anak juga dengan buah hati anda.

1.  Peluk bayi

Memeluk bayi adalah cara terbaik untuk mengikat emosi melalui sentuhan.  Anda boleh mendukung bayi anda semasa membawa bayi berjalan-jalan di taman atau tempat rekreasi yang lain.

2.  Urut bayi dengan lembut

Selain membina ikatan emosi dengan melalui sentuhan, mengurut bayi anda dengan lembut juga dapat mengurangkan kemurungan selepas bersalin dan mengatasi tekanan yang dialami oleh bayi, terutama bayi yang dilahirkan pramatang.

3.  Tidur dengan si kecil

Tidur dengan anak anda bukan sahaja dapat memberi waktu bersama dengannya tetapi juga dapat mengeratkan ikatan emosi anda dengan anak anda.  Begitu juga selepas melahirkan,  sekiranya anda berada di hospital, minta doktor atau jururawat membiarkan bayi anda tidur di sebelah anda.

4.  Luangkan waktu bersama anak

Luangkan waktu bersama anak-anak dengan mendukung mereka, bercakap, atau menyanyikan lagu.  Suara dan sentuhan ibu bapa dapat membuatkan anak anda berasa selesa. Anda juga boleh membiarkan anak-anak menyentuh anda.

Menyentuh bayi juga sangat membantu sekiranya bayi dilahirkan pra-matang.  Ibu bapa boleh melawat bayi dan menyentuh dan bercakap dengan si kecil.

5.  Menyusukan buah hati

Menyusukan anak anda pasti merupakan kunci penting dalam membina ikatan emosi antara ibu dan anak.  Semasa menyusu, ibu boleh menyentuh bayi dan sebaliknya.  Oleh itu, adalah lebih baik jika ibu terus menyusukan bayi mereka sendiri dengan atau tanpa botol susu.  Sentuhan kulit ke kulit ini membantu melepaskan hormon tekanan, melegakan dan menstabilkan badan bayi.

Bagaimana dengan bapa? Mereka juga berperanan dalam cara membina ikatan emosi dengan anak.

Tidak ada perbezaan antara ibu dan bapa bagaimana membina ikatan emosi dengan anak-anak.  Namun, lebih sukar bagi bapa untuk menjalin ikatan emosi dengan bayi mereka, kerana tidak merasakan ikatan emosi dengan bayi mereka melalui proses penyusuan.  Walau bagaimanapun, para bapa masih boleh mempunyai ikatan emosi dengan anak-anak mereka.

Bapa boleh mencuba tips berikut sebagai cara membina ikatan emosi dengan anak.

1.  Sentuh perut ibu mengandung

Sebelum si kecil dilahirkan, bakal bapa dapat menyentuh perut isterinya untuk merasakan pergerakan dalam bentuk tendangan dan sebagainya yang dibuat oleh bayi.  Selain itu, bercakap dengan janin di dalam perut juga akan membuatkan bayi mula mengenali suara bapanya dan membentuk ikatan emosi.

2.  Menemani isteri anda semasa temujanji dan melahirkan

Suami dapat meluangkan masa untuk menemani isteri mereka untuk berjumpa doktor untuk pemeriksaan rutin.  Di samping itu, adalah menjadi lebih baik jika bakal bapa berada di samping isteri semasa proses kelahiran.

3.  Turut Sama Menjaga si kecil anda

Siapa kata lelaki tidak boleh mengasuh anak? Suami boleh mengambil bahagian dalam menjaga bayi dengan menyusukan si kecil melalui botol susu, menukar lampin, memandikan bayi, atau hanya menemani anak ketika ibu sibuk.

4.  Luangkan masa

Selalu luangkan masa dengan si kecil anda, seperti berjalan-jalan dengannya menggunakan kereta sorong atau baby carrier.  Anda juga boleh bercakap dengan bayi dan membiarkannya menyentuh wajah anda.

Membina Ikatan Emosi

Kadangkala ibu bapa masih sukar membina ikatan emosi dengan anak-anak. anda juga boleh membaca artikel berkenaan dengan Elak Dedah Penggunaan Gadjet Kepada Kanak-Kanak Sebelum Usia 2 Tahun. Ini juga penting dalam perkembangan anak-anak anda.

Walaupun sukar dan memakan masa lebih lama, itu tidak bermakna ikatan emosi tidak akan terjalin.   Beberapa keadaan boleh menghalangi anda untuk membentuk ikatan emosi dengan anak anda.  Sekiranya anda mengalami kesukaran untuk membina ikatan emosi dengan anak anda, anda boleh berjumpa dengan pakar pediatrik, psikologi, psikiatri, atau kaunselor keluarga. selain dari cara membina ikatan emosi dengan anak ini, untuk ilmu parenting terutamanya, anda boleh baca dan ikuti asianparenting disini. semoga bermanfaat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More