Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Cara Menurunkan Berat Badan 2.5 kg Sehari

Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan dengan cepat, anda harus melakukannya dengan berkesan dan selamat.

Walau bagaimanapun, anda dapat menurunkan berat badan dengan selamat dengan membuang cecair dan kotoran terkumpul, sehingga anda akan menurunkan berat badan 2.5 kg atau lebih dalam sehari.

Namun, sedar bahawa proses ini tidak dapat diulang dengan selamat selama lebih dari satu hari kerana ia boleh membahayakan kesihatan anda dan penurunan berat badan dalam sehari kemungkinan akan kembali naik dengan cepat.

Disyorkan adalah lebih baik mengekalkan berat badan yang ideal, dan penurunan berat badan mesti digabungkan dengan perubahan gaya hidup jangka panjang, seperti makan dan bersenam yang sihat.

berat badan
Cara Menurunkan Berat Badan 2.5 kg Sehari 2

Isi Kandungan

Keluarkan berat cecair

1. Banyakkan minum.

Tubuh memerlukan air untuk berfungsi. Sekiranya anda kurang minum setiap hari, badan anda akan menyimpan lebihan cecair untuk menampung kekurangan pengambilan anda.

Minum air hanya mengikut keperluan anda, ketahuilah bahawa meningkatkan penggunaan air ke tahap yang tidak sihat dapat merosakkan pola tidur anda, mengganggu jadual harian anda, atau mencetuskan ketidakselesaan.

Tambahkan jus dan teh mengikut anggaran penggunaan anda.

2. Menambah aktiviti fizikal

Anda boleh membakar lebih banyak kalori dan membuang lebih banyak berat cecair dari badan dengan melakukan senaman.

Berjalan 30 minit pada waktu makan tengah hari dan selepas makan malam.

Lakukan kerja rumah secara manual.

3. Kurangkan pengambilan garam

Mengurangkan makan makanan yang diproses. Ini termasuk bijirin, makanan panggang, keju, daging makan siang, sayur-sayuran beku atau sayur-sayuran dalam tin dan roti putih.

Garam adalah bahan pengawet (serta penambah rasa), dan banyak makanan yang diproses mengandungi garam.  Garam boleh mengakibatkan penyerapan cecair berlebihan di dalam badan.

4. Kurangkan pengambilan tepung

Seperti garam, tepung akan menyebabkan pengekalan cecair di dalam badan anda.  Untuk mengurangkan pengambilan tepung, elakkan makanan seperti pasta, kentang goreng, roti, biskut, kek, dan nasi.

Menghilangkan Berat Kotoran

1. Bersenam pada waktu pagi

Dengan bersenam, metabolisma dan sistem pencernaan anda akan mula berfungsi dengan lebih berkesan, dan akan memproses kotoran keluar dari badan anda dengan lebih cepat. Fokus terutamanya pada latihan kardio (berbanding latihan berat badan); aktiviti seperti berlari atau berjoging akan meningkatkan kadar degupan jantung anda dan membantu membakar kalori.

2. Sarapan yang kaya serat

Serat akan membantu makanan bergerak dengan lancar di saluran pencernaan anda, dan mengeluarkan kotoran dari usus besar.  Disarankan sarapan pagi dalam 90 minit selepas bangun.

Sekiranya anda mencari sarapan yang sihat, cubalah ini: gabungkan tepung oat dan buah dalam smoothie. Masukkan sayur hijau ke dalam smoothie untuk menambahkan khasiat.

3. Minum secawan kopi atau teh pada waktu pagi

Kopi adalah minuman yang boleh meningkatkan pengeluaran air kencing dan juga dapat membantu anda mudah membuang air besar.

4. Makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang merupakan diuretik semula jadi

Rancangkan menu hari ini dengan makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang dapat membantu pelawasan.

Menukar Menu Makanan

1. Makan makanan yang mengandungi probiotik

Makanan yang mengandungi probiotik membantu mengekalkan pencernaan yang sihat dan menggerakkan makanan yang dicerna melalui perut dan usus.

2. Kurangkan karbohidrat pada hari anda ingin menurunkan berat badan

Anda dapat mengurangkan berat badan anda dengan mengambil karbohidrat dari buah-buahan dan sayur-sayuran pada hari itu.

Penyelidikan menunjukkan bahawa mengekalkan diet rendah karbohidrat hanya selama tiga hari dapat membantu mengurangkan berat badan anda dan mengawal berat badan anda dengan lebih baik.

3. Makan kurang kalori sepanjang hari

Disyorkan untuk mengambil lebih banyak kalori pada waktu pagi dan petang.  Cuba untuk kurangkan jumlah makanan anda separuh dari kebiasaan.

PETUA TAMBAHAN

Sekiranya anda belum berjaya menurunkan berat badan sebanyak 2.5 kg pada hari ini, cubalah berpeluh. Duduk di sauna panas atau bilik wap selama 20 minit.

Makan protein yang sihat (terutama putih telur, dada ayam, dan ikan), kerana makanan ini tidak menyebabkan pengekalan cecair dalam badan.

AMARAN

Jangan mengabaikan sarapan. Kurangkan pengambilan makanan segera.Untuk tips kesihatan lain, anda boleh ikuti laman Kementerian Kesihatan Malaysia

Menarik untuk anda baca: 10 tips Kekal Sihat Orang Dewasa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More