Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Cara Semak Skor CTOS 3 Digit Anda Yang Terkini

Berikut dikongsikan info berkaitan skor CTOS yang pasti masih lagi ramai yang tidak tahu.

Isi Kandungan

Apa Itu Skor CTOS?

Skor CTOS ialah nombor 3 digit yang mewakili kepercayaan kredit anda yang menunjukkan berkemungkinan besar anda akan diterima untuk kredit seperti

 • kad kredit,
 • pinjaman kereta,
 • pinjaman perumahan, dan
 • pinjaman pendidikan.

Ia adalah berdasarkan gelagat pembayaran balik kredit anda yang lalu, dan digunakan untuk meramalkan betapa baiknya anda membayar balik kredit masa hadapan dan ia adalah penilaian sejarah kredit individu dan keupayaan untuk membayar balik obligasi kewangan.

Semakin tinggi skor, semakin tinggi peluang anda untuk mendapatkan pinjaman.

Tidak seperti CCRIS yang berada di bawah Bank Negara Malaysia (BNM), CTOS dimiliki dan diuruskan oleh sebuah syarikat Malaysia dimana ia adalah didalam perniagaan selama lebih 20 tahun, mengumpul maklumat mengenai individu dan syarikat daripada pelbagai sumber rasmi.

Sumber maklumat CTOS termasuk:

 • Carian di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (CCM) atau Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).
 • CCRIS (Bank Negara Malaysia).
 • Penyenaraian e-mahkamah dan notis undang-undang dalam akhbar.
 • Warta dan penerbitan kerajaan.
 • Searches at the Malaysia Department of Insolvency (MDI) or Jabatan Insolvensi Malaysia.
 • Carian di Pendaftar Pertubuhan (ROS).
 • Maklumat hubungan yang diberikan oleh pemiutang / litigator / pengadil perdagangan.
 • Maklumat yang diberikan secara sukarela oleh subjek sendiri.

Maklumat tersebut diformatkan ke dalam pangkalan data elektronik yang menyediakan proses semakan yang mudah, cepat dan cekap untuk permohonan pinjaman, kredit perdagangan dan perniagaan, serta untuk membuat keputusan oleh pemberi kredit dan pemberi pinjaman.

Anda boleh mendapatkan laporan kredit Skor CTOS anda dengan hanya RM25.

Semak Laporan Skor MyCTOS

Dengan Laporan Skor MyCTOS, ia membantu anda untuk:

 • Tingkatkan peluang anda untuk mendapatkan kelulusan pinjaman.
 • Semak tanda amaran kecurian identiti dan penipuan.
 • Lihat jika terdapat litigasi atau kes muflis di bawah nama anda.
 • Semak sama ada anda berhutang dengan sesiapa atau tidak (Rujukan Perdagangan).
 • Betulkan ketidaktepatan dan ‘bersihkan’ laporan kredit anda.

Dapatkan laporan Skor MyCTOS terkini anda hari ini untuk kekal dikemas kini tentang kesihatan kredit anda. Lihat jika terdapat isu yang perlu diselesaikan, semak kemungkinan kecurian identiti dan banyak lagi.

>>>Dapatkan Laporan Skor MyCTOS Anda Di Sini<<<

Cara Semak Skor CTOS 3 Digit Anda Yang Terkini 1
CTOS

Bagaimanakah Skor CTOS Membantu Anda?

Laporan Skor CTOS 3 digit tersebut dapat membantu anda seperti berikut.

Tingkatkan Peluang Anda Untuk Mendapatkan Pinjaman– Skor CTOS yang baik boleh memihak kepada anda dengan meningkatkan peluang anda untuk diluluskan pinjaman dan kredit baharu.
– Ini kerana skor kredit yang baik meningkatkan kepercayaan kredit anda di mata bank dan pemberi pinjaman.
– Mengetahui skor anda akan memberitahu anda kedudukan anda dalam hal kesihatan kredit; anda kemudian boleh mengambil langkah untuk meningkatkan skor anda, terutamanya jika ia berada dalam julat yang lebih rendah.
Kelulusan Pinjaman Lebih Cepat– Markah boleh dihantar hampir serta-merta, membantu pemberi pinjaman mempercepatkan kelulusan pinjaman.
– Banyak keputusan kredit boleh dibuat dalam beberapa minit.
– Malah permohonan gadai janji boleh diluluskan dalam beberapa jam dan bukannya minggu untuk peminjam yang mendapat markah melebihi “potongan markah” pemberi pinjaman.
– Pemarkahan juga membolehkan kedai runcit, tapak Internet dan pemberi pinjaman lain membuat keputusan “kredit segera”.
Memudahkan Perancangan Kewangan Peribadi– Jika anda menghadapi masalah dengan hutang atau mengurus kewangan anda secara umum, mengetahui skor anda benar-benar boleh membantu.
– Dengan Skor CTOS, anda akan mengetahui keadaan kredit anda, dan kemudian boleh membuat keputusan sewajarnya untuk mengurus hutang anda dan merancang kewangan anda dengan lebih baik.
– Sebaik sahaja anda meneliti maklumat terperinci dalam laporan skor anda, anda akan mempunyai idea yang lebih baik tentang tempat untuk bermula dan perkara yang paling menurunkan skor anda.
Pantau Status Kesihatan Kredit Anda– Jika anda merancang untuk memohon pinjaman atau apa-apa jenis kredit baharu yang lain, anda harus mengetahui maklumat kredit yang boleh dilihat oleh bank dan pemberi pinjaman tentang anda.
– Skor CTOS anda ialah penunjuk yang baik sama ada anda layak menerima kredit baharu atau tidak, dan jika YA, seberapa cepat anda berkemungkinan akan menerimanya.
Lebih Banyak Kredit Tersedia– Penggunaan skor kredit memberi keyakinan kepada pemberi pinjaman untuk menawarkan lebih banyak kredit kepada anda, terutamanya jika kesihatan kredit anda baik dan skor anda berada dalam julat yang lebih tinggi, kerana mereka kini mempunyai maklumat yang lebih tepat untuk dijadikan asas keputusan kredit mereka.
– Apabila bank dan pemberi pinjaman menyedari bahawa anda mempunyai skor yang baik, mereka akan lebih cenderung untuk menawarkan lebih banyak kredit kepada anda dan dalam beberapa kes, faedah dan faedah seperti kadar faedah yang lebih rendah untuk pembayaran balik.
Dapatkan Keputusan Kredit Yang Lebih Adil– Apabila anda memohon kredit baharu, anda memerlukan jaminan bahawa permohonan anda akan dinilai secara adil.
– Skor CTOS akan membolehkan pemberi pinjaman menumpukan hanya pada fakta yang berkaitan dengan risiko kredit, dan bukannya perasaan peribadi mereka.
– Faktor seperti jantina, bangsa, agama, kewarganegaraan dan status perkahwinan anda tidak dipertimbangkan oleh pemarkahan kredit.
CTOS
Cara Semak Skor CTOS 3 Digit Anda Yang Terkini 2
CTOS

Semoga perkongsian info ini bermanfaat untuk anda semua diluar sana!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More