Sumber Rujukan Globalisasi Anda

8 Khasiat Daun Ketumbar Yang Anda Mesti Tahu

Bila kita sebut sahaja daun ketumbar ni pasti ramai yang tahu kerana kebiasaanya daun ketumbar ini akan digunakan di dalam suatu masakan. Adapun begitu, ada juga sesetengah orang sering tertukar daun ketumbar dan juga daun sup kerana rupanya yang seakan sama tetapi berbeza sebenarnya. Mari kita baca penerangan di bawah sama – sama.

Isi Kandungan

Apa itu Daun Ketumbar?

daun ketumbar
daun ketumbar

Sebelum itu kita lihat dulu asal usul daun ketumbar ini dimana sebenarnya ianya adalah sejenis tumbuhan herba yang dikenali sebagai Ketumbar atau dengan nama saintifiknya disebut Coriandrum sativum. Ketumbar ialah sejenis tumbuhan herba semusim yang tergolong dalam famili Apiaceae. Ianya sejenis herba yang biasa digunakan untuk menyedapkan masakan antarabangsa yang berasal dari Eropah Selatan, Afrika Utara dan Asia Barat Daya.

Ketumbar adalah tumbuhan lembut dan tidak berbulu yang boleh bertumbuh sehingga ketinggian 50 cm [20 inci]. Daun – daunnya berbagai – bagai bentuknya, yaitu bercuping luas pada tapak tumbuhan, dan lembut lampai pada aras batang berbunga yang lebih tinggi. Bunga-bunganya dibawa dalam umbel kecil berwarna putih atau merah jambu pudar, tak bersimetri, kelopak-kelopaknya yang menjauhi pusat umbel lebih panjang (5-6 mm) berbanding kelopak-kelopak yang tumbuh ke arah umbel (13 mm). Buahnya merupakan skizokarpa kering berbentuk bulat yang berdiameter 3-5 mm.

Ketahui Khasiat Daun Ketumbar

daun ketumbar

Di sini kami akan kongsikan beberapa khasiat daun ketumbar yang mungkin anda tidak tahu akan manfaatnya.

  • Mengawal Gula Dalam Darah

Daun dan biji ketumbar juga bermanfaat bagi mereka yang harus mengawal gula darah dengan baik. Ini disebabkan karena zat aktif pada daun dan biji ketumbar meningkatkan aktivitas enzim glikogen sintase, glikogen fosforilase, dan enzim-enzim glukoneogenik.

Enzim-enzim ini berfungsi untuk merangsang pengeluaran gula yang berlebih dalam aliran darah. Gula kemudiannya disimpan dalam sel – sel hati dan jaringan otot sebagai cadangan energi. Hasilnya, gula darah pun turun menuju level yang lebih terkendali. 

  • Melawan Jangkitan Kuman

Ketumbar mempunyai sifat antimikrob yang boleh memberi manfaat terhadap jangkitan seperti isu bawaan makanan kerana sebatian tumbuhannya. Salah satu daripada sebatian ini dipanggil Dodecenal, yang mungkin berguna terutamanya terhadap jangkitan Salmonella. 

Biji ketumbar juga, telah terbukti memberikan beberapa bentuk perlindungan dalam memerangi jangkitan saluran kencing. Minyak yang berasal dari ketumbar juga boleh ditambah kepada produk antimikrob untuk membantu menangani penyakit berkaitan makanan. Faedah ketumbar terhadap jangkitan boleh dijadikan dalam penghasilan pelbagai produk terbitan yang mengandungi ekstrak tumbuhan ketumbar ini.

  • Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung

Ekstrak ketumbar telah diuji di makmal dan mungkin bertindak sebagai diuretik, membantu mengeluarkan lebihan air dan natrium daripada sistem anda. Ini membantu menurunkan tekanan darah dan seperti yang dinyatakan sebelum ini, ia juga boleh membantu menguruskan tahap kolesterol. 

Faktor-faktor ini sahaja boleh mengurangkan risiko penyakit jantung tetapi ketumbar juga digunakan sebagai hiasan dan perasa. Menambah ketumbar pada makanan boleh membantu orang ramai mengurangkan pengambilan natrium mereka kerana mereka memerlukan lebih sedikit perasa tambahan dengan garam meja.

  • Meredakan Sakit Kepala Dan Migrain

Daun ini telah lama digunakan sebagai ubat semula jadi untuk sakit kepala, gejala alahan, dan melecur. Ini kerana daun coriander mampu meredakan kesakitan dan keradangan dalam badan. Menurut kajian yang cuba dibuktikan dalam Jurnal Sains Bioperubatan Antarabangsa 2015, suntikan ekstrak daun ketumbar dalam dos tertentu terbukti berkesan untuk melegakan kesakitan pada tikus eksperimen. Malahan ada juga Pengkaji lain yang cuba melihat khasiat daun ini untuk melegakan migrain.

  • Menyokong Imuniti

Daun ketumbar kaya dengan Vitamin C dan Vitamin E dan kedua-dua nutrien ini bersama-sama Vitamin A boleh membantu meningkatkan sistem imun anda secara beransur-ansur. Vitamin C boleh menjadikan sel darah putih berfungsi dengan berkesan dan juga membantu dalam penyerapan zat besi.

  • Membantu Dalam Penglihatan Yang Sihat

Kita semua telah mendengar dari nenek kita untuk memasukkan ketumbar dalam makanan kita untuk mata yang sihat. Ini kerana daun ketumbar mengandungi jumlah Vitamin A, Vitamin C, Vitamin E dan karotenoid yang sangat baik, yang boleh membantu menggalakkan penglihatan yang baik. Kajian juga telah mengesahkan bahawa pengambilan harian ketumbar boleh membantu melambatkan degenerasi makula berkaitan usia (ARMD) dan juga menyembuhkan konjunktivitis.

  • Membantu Dalam Meningkatkan Kesihatan Usus

Daun ketumbar mengandungi jumlah serat yang baik, yang boleh membantu dalam melegakan masalah pencernaan. Ia juga sedang dikaji untuk pelbagai masalah penghadaman seperti sakit perut, cirit-birit, kekejangan usus, gas atau loya.

  • Dapat Menguatkan Kesihatan Tulang

Daun ketumbar mempunyai sejumlah besar mineral yang diperkayakan tulang seperti kalsium, mangan, magnesium dan fosforus. Fungsi anti-radang ketumbar juga melindungi tulang daripada kesakitan yang berkaitan dengan arthritis.

Penutup

Sebagai penutup akhir perkongsian kami ini, terbukti lah bahawa daun ketumbar ini diperkaya dengan khasiatnya dalam merawat kesihatan kita semua. Menurut kajian – kajian moden mendapati daun ketumbar tinggi dengan antioksidan yang boleh membantu melindungi kulit serba membantu dalam menurunkan paras gula dan lain – lain lagi lah seperti yang telah disebutkan di atas. Justeru penggunaan daun ketumbar dalam masakan adalah salah satu amalan yang baik untuk mendapatkan khasiat daun ketumbar ini. Untuk mengetahui artikel – artikel yang lain boleh rujuk portal utama kami.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More