Sumber Rujukan Globalisasi Anda

De Quervain Tenosynovitis: Simptom, Punca, Risiko & Komplikasi

Berikut kami kongsikan berkaitan penyakit de Quervain tenosynovitis yang biasa berlaku dikalangan kita tanpa kita sedar.

Isi Kandungan

Apa Itu De Quervain Tenosynovitis?

De Quervain tenosynovitis (dih-kwer-VAIN ten-oh-sine-oh-VIE-tis) adalah keadaan yang menyakitkan yang menjejaskan tendon pada bahagian ibu jari pergelangan tangan.

Jika anda menghidap de Quervain tenosynovitis, anda mungkin akan berasa sakit apabila anda memusingkan pergelangan tangan, menggenggam apa-apa atau membuat penumbuk.

Walaupun punca sebenar de Quervain tenosynovitis tidak diketahui, sebarang aktiviti yang bergantung pada pergerakan tangan atau pergelangan tangan yang berulang (seperti bekerja di taman, bermain golf atau sukan raket, atau mengangkat bayi) boleh memburukkan lagi keadaan.

De Quervain Tenosynovitis: Simptom, Punca, Risiko & Komplikasi 1

Punca / Faktor Risiko

De Quervain tenosinovitis menjejaskan dua tendon di bahagian ibu jari pergelangan tangan. Tendon adalah struktur seperti tali yang melekatkan otot pada tulang.

Penggunaan berlebihan secara kronik, seperti mengulangi gerakan tangan tertentu hari demi hari, boleh merengsakan penutup di sekeliling tendon.

Jika penutup menjadi jengkel, tendon boleh menebal dan membengkak. Penebalan dan bengkak ini menyekat pergerakan tendon melalui terowong kecil yang menghubungkannya ke pangkal ibu jari.

Penyebab lain de Quervain tenosynovitis termasuklah:

  • Artritis radang, seperti arthritis rheumatoid.
  • Kecederaan langsung pada pergelangan tangan atau tendon, yang boleh menyebabkan tisu parut (scar tissue) yang menyekat pergerakan tendon.
  • Pengekalan cecair, seperti daripada perubahan hormon semasa kehamilan.
De Quervain Tenosynovitis: Simptom, Punca, Risiko & Komplikasi 2

Faktor risiko de Quervain tenosynovitis pula adalah seperti berikut:

UmurOrang yang berumur antara 30 dan 50 tahun mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat de Quervain tenosynovitis berbanding orang dalam kumpulan umur lain, termasuk kanak-kanak.
SeksKeadaan ini lebih biasa berlaku pada wanita.
Sedang MengandungKeadaan ini mungkin dikaitkan dengan kehamilan.
Penjagaan BayiMengangkat kanak-kanak berulang kali melibatkan penggunaan ibu jari sebagai leverage dan mungkin dikaitkan dengan keadaan tersebut.
Pekerjaan Atau Hobi Yang Melibatkan Gerakan Tangan Dan Pergelangan Tangan Yang BerulangIni boleh menyumbang kepada de Quervain tenosynovitis.

Simptom-Simptom

Gejala de Quervain tenosynovitis termasuklah:

  1. Sakit berhampiran pangkal ibu jari.
  2. Bengkak berhampiran pangkal ibu jari.
  3. Kesukaran menggerakkan ibu jari dan pergelangan tangan apabila melakukan sesuatu yang melibatkan menggenggam atau mencubit.
  4. Sensasi “melekat” atau “berhenti dan pergi” pada ibu jari apabila menggerakkannya.
  5. Jika keadaan itu berlangsung terlalu lama tanpa rawatan, rasa sakit boleh merebak lebih jauh ke ibu jari atau lengan bawah atau kedua-duanya. Menggerakkan ibu jari dan pergelangan tangan boleh memburukkan lagi kesakitan.

Komplikasi

Apabila de Quervain tenosynovitis tidak dirawat, ia boleh menjadi sukar untuk menggunakan tangan dan pergelangan tangan dengan betul.

Pergelangan tangan mungkin kehilangan beberapa julat pergerakan.

Apakah Perbezaan Antara Tendonitis & Tenosynovitis?

Tendonitis (juga dikenali sebagai tendinitis) merujuk kepada keradangan tendon atau sekumpulan tendon.

Tenosynovitis, sebaliknya, merujuk kepada keradangan tendon dan sarung sinovialnya.

Mana-mana tendon badan boleh menjadi radang, tetapi hanya mereka yang dikelilingi oleh sarung tendon boleh mengalami tenosynovitis.

Bagaimana Mendiagnosis Tenosynovitis?

Tenosynovitis boleh didiagnosis secara klinikal melalui pemeriksaan fizikal.

Tanda dan gejala biasa tenosynovitis termasuk sakit, bengkak, julat pergerakan terhad, kesukaran mencengkam benda, dan kesakitan bertambah teruk dengan pergerakan tertentu.

Dalam sesetengah kes, bunyi meletus atau bunyi klik boleh didengar apabila menggerakkan tendon yang terjejas.

Pada individu yang mengalami sakit pergelangan tangan, gerakan tertentu, yang dikenali sebagai manuver Finkelstein dan Eichhoff, boleh dinilai untuk menentukan kehadiran de Quervain tenosynovitis.

Tenosynovitis berjangkit boleh hadir secara klinikal dengan tanda-tanda klasik Kanavel, yang termasuk bengkak pada jari yang terjejas, kelembutan sepanjang sarung tendon, sakit pada sambungan pasif, dan postur jari yang melentur berehat.

Apabila tenosinovitis berjangkit disyaki, analisis cecair sinovial dalam sarung tendon dan ujian darah mencari penanda jangkitan boleh dilakukan.

Selepas pemeriksaan fizikal, teknik pengimejan seperti ultrasound atau pengimejan resonans magnetik (MRI) boleh dilakukan untuk mengesahkan diagnosis atau mengesan keadaan asas.

Semoga perkongsian ini bermanfaat!

Artikel Berkaitan: Diabetes Mellitus Tidak Mengira UsiaPenyakit Dyslexia Pada Kanak-Kanak3 Fasa Chicken Pox Ibu Bapa Perlu TahuCarpal Tunnel Syndrome Yang Kita Perlu Tahu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More