Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Gastrik – Punca, Gejala dan Rawatan

Gastritis atau dalam bahasa lain gastrik adalah keradangan pada lapisan pelindung perut. Gastritis kerap melibatkan keradangan yang teruk. Gastritis kronik melibatkan keradangan jangka panjang yang boleh berlangsung selama bertahun-tahun jika tidak dibiarkan.

Gastritis erosif adalahsuatu kes yang jarang dijumpai. Kes ini tidak menyebabkan banyak keradangan, tetapi boleh menyebabkan pendarahan dan bisul pada lapisan perut.

gastrik

Isi Kandungan

Punca Gastrik

Jika lapisan perut anda lemah, ia boleh menyebabkan jus pencernaan merosak dan membakarnya, menyebabkan gastritis. Hal ini kerana lapisan perut yang nipis atau rosak boleh meningkatkan risiko anda terkena gastritis.

Jangkitan bakteria gastrousus juga boleh menyebabkan gastritis. Jangkitan bakteria yang paling kerap menyebabkannya adalah Helicobacter pylori. Ia adalah bakteria yang menjangkiti lapisan perut. Jangkitan ini akan merebak daripada seorang pesakit kepada orang lain, tetapi ia juga dapat merebak melalui makanan atau air yang tercemar.

Keadaan dan aktiviti tertentu boleh meningkatkan risiko anda terkena gastritis. Faktor risiko lain termasuk:

 • Pengambilan alkohol yang melampau
 • Penggunaan ubat anti-radang nonsteroid (NSAID) secara berkala seperti ibuprofen dan aspirin
 • Penggunaan kokain
 • Usia, kerana lapisan perut menipis secara semula jadi seiring bertambahnya usia
 • Penggunaan tembakau

Gejala Gastrik

Gastritis tidak menyebabkan gejala yang ketara pada setiap orang. Gejala yang paling biasa adalah:

 • Loya
 • Muntah
 • Rasa kenyang di bahagian atas perut anda, terutamanya selepas makan
  senak

Sekiranya anda mengalami gastritis kronik, anda mungkin mengalami gejala yang berbeza, termasuk:

 • Berwarna hitam
 • Muntah darah atau bahan yang kelihatan seperti kopi

Rawatan Gastrik

Rawatan untuk gastritis bergantung kepada penyebabnya. Sekiranya anda mempunyai gastritis berlaku kerana NSAID atau ubat lain. Perkara yang wajib anda lakukan adalah elakkan mengambil ubat-ubatan tersebut.  Berkemungkinan ia cukup untuk melegakan gejala anda. Gastritis akibat H. pylori secara rutin dirawat dengan antibiotik yang membunuh bakteria.

Doktor anda akan melakukan pemeriksaan fizikal, bertanya mengenai gejala anda, dan meminta sejarah keluarga anda. Mereka juga boleh mengesyorkan ujian nafas, darah, atau najis untuk memeriksa H. pylori.

Untuk melihat apa yang berlaku di dalam diri anda, doktor anda mungkin ingin melakukan endoskopi untuk memeriksa keradangan. Endoskopi melibatkan penggunaan tiub panjang yang mempunyai lensa kamera di hujungnya. Semasa prosedur, doktor anda akan memasukkan tiub dengan teliti untuk membolehkannya melihat ke dalam esofagus dan perut. Doktor anda mungkin mengambil sampel kecil, atau biopsi, lapisan perut jika mereka menemui sesuatu yang tidak biasa semasa pemeriksaan.

Doktor anda juga boleh mengambil X-ray saluran pencernaan anda setelah anda menelan larutan barium, yang akan membantu membezakan bidang yang menjadi perhatian.

Penutup

Akhir kata, diharapkan perkongsian kali ini berkaitan Gastrik – Punca, Gejala dan Rawatan ini akan memberi sedikit info untuk tatapan anda semua. Untuk mendapatkan lebih banyak info berkaitan kesihatan dan info – info semasa anda boleh layari website t.me/tcerdot.my. Terima Kasih.

Artikel yang menarik: Penyakit Hernia, Penyakit Zika, Penyakit Sista

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More