Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Jawatan Kosong Di IKIM 2023

Jawatan Kosong Di IKIM 2023 kini dibuka untuk warganegara Malaysia yang mempunyai ciri – ciri modal insan yang berilmu, berkeyakinan, berintegriti, kreatif, inovasi, komited dan mempunyai kecemerlangan peribadi untuk mengisi kekosongan tersebut.

Calon yang berkelayakan dan memenuhi syarat – syarat yang ditetapkan, dialu-alukan untuk mengisi kekosongan seperti dibawah:

Isi Kandungan

Maklumat Jawatan Kosong Di IKIM 2023

Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk mengisi jawatan di Institut Kefahaman Islam Malaysia sebuah Syarikat Awam Berhad menurut jaminan (Company Limited by Guarantee) seperti berikut:

Jawatan

Info Lanjut

Eksekutif Dana Penyelidikan Gred DQ41
 • Tarikh Tutup Permohonan: 14 MAC 2023 (4.30 PETANG)
 • Kementerian / Jabatan: Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM)
 • Kumpulan: Pengurusan dan Profesional
 • Jadual Gaji: RM2,524 – RM9,768
 • Kenaikan Tahunan: RM225
 • Taraf Jawatan: Kontrak
 • Tempoh Kontrak: Satu (1) tahun sehingga maksimum tiga (3) tahun sebelum dipertimbangkan ke jawatan Tetap tertakluk kepada prestasi dan syarat-syarat yang ditetapkan

Apa Itu IKIM?

Jawatan Kosong Di IKIM 2023

Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) ialah merupakan sebuah stesen radio di Malaysia.

 • Radio Institut Kefahaman Islam Malaysia atau lebih dikenali sebagai Radio IKIM (dahulu dikenali sebagai IKIM.fm)
 • Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) ditubuhkan pada 18 Februari 1992 di bawah Akta Syarikat 1965 dengan bertujuan untuk memberi kefahaman Islam yang tepat melalui pelbagai program dan aktiviti seperti penyelidikan, seminar, bengkel, forum, perundingan, latihan dan penerbitan.
 • Ia dirasmikan pada 3 Julai 1992 oleh YABhg Tun Dr Mahathir Mohamad, Mantan Perdana Menteri Malaysia.

IKIM ditubuhkan untuk memberikan kefahaman Islam yang sebenarnya demi menjaga kesucian ajaran Islam yang sebenar tanpa menyentuh perkara-perkara retorik atau menyimpang dari jalan yang ditetapkan.

Syarat/Kelayakan Permohonan

Kepada calon-calon yang berminat dengan jawatan-jawatan yang ditawarkan, calon-calon boleh menyemak syarat-syarat kelayakan untuk membuat permohonan Jawatan Kosong Di IKIM 2023 dibawah:

 1. Warganegara Malaysia dan berumur tidak kurang dari 30 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan
 2. Memiliki sekurang-kurangnya Ijazah Sarjana Muda daripada Universiti-universiti Awam atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan dalam sebarang bidang sains, sastera, sains sosial, perundangan, pengajian Islam atau yang bersesuaian
 3. Mempunyai pengalaman penyelidikan tidak kurang daripada 2 tahun di Institut Pengajian Tinggi atau Institusi Penyelidikan sama ada dalam sektor awam mahupun swasta akan dinilai sebagai satu kelebihan
 4. Keutamaan akan diberikan kepada calon-calon yang mempunyai sahsiah diri yang baik, pengalaman bekerja yang sewajarnya, kebolehan bertutur dan menulis dalam Bahasa Inggeris, dan kemahiran menggunakan komputer
 5. Kemahiran merujuk kepada sumber-sumber Islam dalam Bahasa Arab akan dinilai sebagai satu kelebihan

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk mengisi kekosongan Jawatan Kosong Di IKIM 2023 tersebut. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan terlebih dahulu)

Cara Memohon 

Permohonan bagi Jawatan Kosong Di IKIM 2023 ini boleh dibuat dengan mengemukakan:

 1. Surat Permohonan
 2. Keterangan Peribadi dan Latar Belakang Kerjaya Diri yang lengkap (resume/curriculum vitae) – mengenai kelayakan dan pengalaman
 3. Salinan Sijil-Sijil Akademik dan Transkrip
 4. Salinan Kad Pengenalan
 5. Salinan Sijil kelahiran
 6. Slip Gaji Terakhir
 7. Nombor Telefon – untuk dihubungi
 8. Sekeping Gambar Berukuran Passport (tidak dikembalikan)

Dimaklumkan semua salinan sijil-sijil akademik dan transkrip, kad pengenalan, sijil kelahiran, slip gaji terakhir hendaklah disahkan terlebih dahulu dan kemudiannya perlu dihantar ke alamat:

Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM)
2, Langgak Tunku Off Jalan Tuanku Abdul Halim
50480 KUALA LUMPUR
(u.p.: Unit Modal Insan)Tel: 03-62046374

Pemohon juga perlu menyatakan nama jawatan yang dipohon di penjuru kiri sampul surat.

Hanya calon yang menepati syarat-syarat kelayakan yang ditetapkan dan melepasi tapisan sahaja yang akan dimaklumkan untuk menghadiri temuduga oleh pihak majikan.

Untuk membuat permohonan, syarat dan tarikh tutup permohonan, sila klik pautan dibawah

>>>IKLAN PENUH PERMOHONAN<<<

Mohon perhatian, iklan Jawatan Kosong Di IKIM 2023 ini hanya valid atau sah pada tarikh yang dipaparkan. Oleh sebab itu, pemohon diminta untuk rujuk artikel ini dengan betul dan teliti tarikh post ini dibuat. Segala kerumitan, masalah dan salah faham yang timbul melibatkan tarikh iklan kekosongan jawatan ini adalah bukan tanggungjawab kami.

 

Jawatan Kosong Di IKIM 2023

Maklumat Tambahan

Jika ingin mencari pelbagai kerja kosong lain yang terkini seperti Jawatan Kosong Di Parlimen Malaysia 2023, Jawatan Kosong Bomba Mac 2023, sila pergi ke portal Kerja Kosong kami (Klik Sini) kerana sudah ramai yang sudah berjaya mendapat kerja melalui portal ini.

Semoga dengan iklan Jawatan Kosong Di IKIM 2023 ini ianya sedikit sebanyak dapat membantu anda yang sedang mencari info tentang jawatan kosong yang terkini. Selamat Berjaya!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More