Sumber Rujukan Globalisasi Anda

200 Kekosongan Jawatan Kosong Di Jabatan Perangkaan Malaysia 2023 Kini Dibuka

Jawatan Kosong Di Jabatan Perangkaan Malaysia 2023 kini dibuka untuk warganegara Malaysia yang mempunyai ciri – ciri modal insan yang berilmu, berkeyakinan, berintegriti, kreatif, inovasi, komited dan mempunyai kecemerlangan peribadi untuk mengisi kekosongan tersebut.

Calon yang berkelayakan dan memenuhi syarat – syarat yang ditetapkan, dialu-alukan untuk mengisi kekosongan seperti dibawah:

Isi Kandungan

Maklumat Jawatan Kosong Di Jabatan Perangkaan Malaysia 2023

Apakah Jawatan Kosong Di Jabatan Perangkaan Malaysia 2023 yang ditawarkan? Jawatan yang ditawarkan adalah seperti yang berikut:

Jawatan

Info Lanjut

Personal MySTEP

(BANCI EKONOMI 2023)

 • Tarikh Tutup Permohonan: 17 MAC 2023
 • Kementerian / Jabatan: Jabatan Perangkaan Malaysia
 • Kadar Upah Maksimum: RM 1700.00 (Termasuk potongan PERKESO dan KWSP)
 • Taraf Jawatan: Kontrak
 • Tempoh Lantikan: April – September 2023
 • Lokasi Kekosongan: Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Apa Itu Personal MySTEP?

Malaysian Short-Term Employment Programme (MySTEP) adalah program diumumkan oleh YB Menteri Kewangan yang menyediakan latihan dan penempatan jangka pendek di sektor awam dan juga Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) dan rakan strategiknya​.

 • Terdapat dua saluran program penempatan di bawah Personel MySTEP iaitu:
  1. Penempatan di Sektor Awam
  2. Penempatan di GLCs and rakan strategiknya
 • Tempohnya adalah selama 1 hingga 12 bulan di sektor awam dan 6 hingga 12 bulan di GLC.
 • Penempatan perolehan perkhidmatan Personel MySTEP adalah berdasarkan output tanpa tertakluk kepada waktu / tempat / jadual bertugas yang terpakai kepada pegawai awam.
 • Personel MySTEP yang ditempatkan di Sektor Awam tidak tertakluk kepada Peraturan-Peraturan Awam 2012, Perintah-Perintah Am atau peraturan-peraturan yang berkuatkuasa ke atas pegawai awam.
 • Bagi GLC, penempatan adalah berdasarkan kepada struktur program penempatan GLC masing-masing.
 • Kuota khas sebanyak satu (1) peratus kepada golongan OKU di dalam Sektor Awam / GLC / rakan strategik.

MySTEP adalah salah satu inisiatif Kerajaan bagi membantu rakyat Malaysia yang kehilangan pekerjaan atau menggangur.

Jabatan Perangkaan Malaysia akan melaksanakan Banci Ekonomi 2023 bagi mengukur prestasi Ekonomi Malaysia yang terkini.

Banci Ekonomi 2023 ini dijangka akan bermula pada awal bulan April sehingga akhir bulan September 2023.
Oleh itu, semua warganegara Malaysia yang berkelayakan dipelawa untuk menyertai kami sebagai Personal MySTEP bagi menjayakan Banci Ekonomi 2023 yang akan bermula tidak lama lagi.

Syarat/Kelayakan Permohonan

Kepada calon-calon yang berminat dengan jawatan-jawatan yang ditawarkan, calon-calon boleh menyemak syarat-syarat kelayakan untuk membuat permohonan Jawatan Kosong Di Jabatan Perangkaan Malaysia 2023 dibawah:

 1. Pemohon merupakan warganegara Malaysia
 2. Pemohon mestilah lulus Sijil Peperiksaan Malaysia (SPM) / kelayakan yang setaraf dengannya
 3. Pemohon mestilah berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan
 4. Calon hendaklah mahir dengan kawasan setempat, mempunyai lesen memandu, kenderaan sendiri, mahir menggunakan komputer dan boleh bertutur serta memahami Bahasa Malaysia & Inggeris dengan baik

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk mengisi kekosongan jawatan tersebut. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Cara Memohon 

Permohonan Jawatan Kosong Di Jabatan Perangkaan Malaysia 2023 ini boleh dibuat dengan mengisi maklumat pada Google Form yang telah disediakan pada iklan penuh permohonan kekosongan jawatan.

Pemohon perlu memastikan segala maklumat yang diberikan adalah benar, sahih dan tepat, serta hanya memohon jawatan yang selaras dengan ketetapan syarat-syarat kelayakan setiap jawatan.

Calon yang disenaraikan pendek sahaja akan dipanggil temuduga.

Untuk membuat permohonan, syarat dan tarikh tutup permohonan, sila klik pautan dibawah

>>>IKLAN PENUH PERMOHONAN<<<

Mohon perhatian, iklan Jawatan Kosong Di Jabatan Perangkaan Malaysia 2023 ini hanya valid atau sah pada tarikh yang dipaparkan. Oleh sebab itu, pemohon diminta untuk rujuk artikel ini dengan betul dan teliti tarikh post ini dibuat. Segala kerumitan, masalah dan salah faham yang timbul melibatkan tarikh iklan kekosongan jawatan ini adalah bukan tanggungjawab kami.

 

Jawatan Kosong Di Jabatan Perangkaan Malaysia 2023

Maklumat Tambahan

Jika ingin mencari pelbagai kerja kosong lain yang terkini seperti Jawatan Kosong Di Parlimen Malaysia 2023, Jawatan Kosong Di IKIM 2023, sila pergi ke portal Kerja Kosong kami (Klik Sini) kerana sudah ramai yang sudah berjaya mendapat kerja melalui portal ini.

Semoga dengan iklan Jawatan Kosong Di Jabatan Perangkaan Malaysia 2023 ini ianya sedikit sebanyak dapat membantu anda yang sedang mencari info tentang jawatan kosong yang terkini. Selamat Berjaya!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More