Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Manis dan Berkhasiat, 8 Kebaikan Air Tebu untuk Kesihatan

Isi Kandungan

Manis dan Berkhasiat, 8 Kebaikan Air Tebu untuk Kesihatan

Anda mungkin tidak pernah menyangka bahawa manfaat jus tebu luar biasa untuk kesihatan tubuh. Lebih-lebih lagi, jus tebu sering “dipandang rendah” kerana ia hanya dijual di pasar atau di tepi jalan.

Sebenarnya, jus tebu mempunyai nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh.

Sebenarnya, apa kebaikan air tebu ?

Manisnya kebaikan jus tebu

Tebu adalah tanaman yang merupakan sumber kebanyakan gula yang diproses di pasaran. Tumbuhan ini, yang mempunyai nama lain, Saccharum Officinarum, terkenal dengan kemanisan semula jadi.  Selain itu, pelbagai jenis penyakit seperti tekanan darah tinggi, tulang rapuh, dan kolesterol tinggi dapat diatasi dengan tebu. Adakah anda ingin tahu lebih lagi tentang kebaikan gula tebu? Inilah penjelasannya.

kebaikan air tebu
Manis dan Berkhasiat, 8 Kebaikan Air Tebu untuk Kesihatan 2

1. Kaya dengan nutrien

Ketumpatan nutrien dalam tebu sangat luar biasa. Bayangkan saja, semua nutrien yang diperlukan tubuh, seperti kalium, kalsium, magnesium, zat besi, mangan, zink, tiamin, dan vitamin B2, ada di dalamnya.

Setiap gelas jus tebu mengandungi 180 kalori dan 30 gram gula. Selain itu, jus tebu juga kaya dengan serat dan antioksidan (flavonoid dan polifenol), yang dipercayai dapat menurunkan kadar tekanan oksidatif dan meningkatkan kesihatan secara keseluruhan. tebu hitam juga boleh didapati di UTM, info lanjut boleh teruskan membaca artikel di sini.

2. Tidak mengandungi indeks glisemik tinggi

Indeks glisemik mengukur tahap kecepatan makanan meningkatkan gula darah dalam badan. Indeks glisemik tertinggi, diukur dengan angka 100. Sementara itu, jus tebu hanya mempunyai indeks glisemik sebanyak 43.  Tebu termasuk dalam kumpulan makanan dengan indeks glisemik rendah.

Oleh kerana itu, potensi tebu untuk meningkatkan kadar gula darah di dalam badan anda adalah rendah.  Sama ada dimakan mentah atau diekstrak dari jusnya, tebu juga merupakan pengganti gula yang sangat baik. Tetapi, anda dilarang mengambilnya secara berlebihan. Ini kerana gula dari tebu (fruktosa dan glukosa) diserap oleh badan dengan lebih perlahan berbanding gula dari sukrosa.

3. Mengandungi gula hitam

Tebu dapat menghasilkan gula hitam, yang mempunyai banyak manfaat dan kebaikan air tebu untuk kesihatan. Satu sudu teh gula hitam yang dihasilkan oleh tebu mengandungi 41 miligram (mg) kalsium, 1 mg zat besi, 48 mg magnesium, dan 293 mg kalium yang diperlukan oleh tubuh.

4. Menambah tenaga

Berbanding dengan makanan lain yang mengandungi gula yang diproses, bekalan gula semula jadi dalam tebu dapat memberikan banyak tenaga untuk aktiviti harian. Selain itu, faedah dan kebaikan air tebu, ia adalah pilihan semula jadi untuk menghidrasi semula badan dan mencegah keletihan.

5. Mengekalkan kulit yang sihat

Salah satu komponen jus tebu adalah asid hidroksi alfa, terutamanya asid glikolitik. Komponen ini dipercayai mempunyai kesan antioksidan pada kulit. Sekiranya anda mengonsumsinya secara teratur, keradangan dan jangkitan pada kulit dapat diatasi. Manfaat dan kebaikan air tebu ini juga dapat mencegah tanda-tanda penuaan seperti kedutan, dan menghilangkan parut pada kulit.

6. Sesuai untuk wanita hamil

Oleh kerana termasuk dalam kumpulan makanan dengan indeks glisemik rendah, jus tebu dapat menjadi “teman setia” untuk wanita hamil. Apabila diamalkan semasa kehamilan, jus tebu dapat meningkatkan metabolisme dan pencernaan, mengurangkan gejala mual pagi, dan memberi tenaga.

Manfaat lain dari jus tebu untuk wanita hamil adalah melegakan sembelit, yang merupakan gejala umum wanita hamil.  Namun, anda harus mendapatkan nasihat doktor terlebih dahulu, sebelum mengambil jus tebu semasa hamil.

7. Menyegarkan nafas dan menguatkan gigi

Jus tebu mengandungi kalsium dan fosfor yang dapat melindungi enamel (tisu gigi luar), melindungi gigi dari kerosakan, dan menguatkan gigi secara keseluruhan. Kandungan nutrien yang tinggi dalam jus tebu juga menjadikan nafas anda lebih segar.

8. Menurunkan kolesterol

Beberapa kajian menunjukkan bahawa kebaikan air tebu

dapat menurunkan kolesterol iaitu LDL (kolesterol jahat) atau trigliserida. Dengan begitu, kesihatan jantung anda dapat dijaga.  Selain itu, kandungan kalium dalam jus tebu dipercayai dapat menghilangkan ketegangan pada saluran darah dan arteri. Tekanan darah turun, dan risiko serangan jantung dapat dikurangkan.

Kesan sampingan jus tebu

Hanya dengan mengambil satu gelas jus tebu setiap hari, anda dapat merasakan faedahnya tetapi sekiranya mengambilnya lebih daripada satu gelas, terdapat risiko kesan sampingan seperti :-

  • Sakit kepala
  • Loya
  • Pening
  • Insomnia
  • Gangguan pendarahan yang teruk

Oleh itu, sebelum anda bercadang untuk mengamalkan jus tebu, sila berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui jumlah yang disyorkan.  Ia perlu untuk mengelakkan kesan sampingan yang boleh memudaratkan kesihatan.

Selain itu, cuba elakkan minum jus tebu yang telah sedia di dalam botol, sila pilih jus tebu yang diekstrak terus dari tebu mentah, tanpa tambahan air dan gula. Semoga kebaikan air tebu ini memberi manfaat kepada pembaca budiman semua.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More