Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Sering Berhadapan Masalah Anak Sukar Makan? Jangan Risau, Ini Caranya

Isi Kandungan

Sering Berhadapan Masalah Anak Sukar Makan? Jangan Risau, Ini Caranya

Berhadapan dengan anak-anak yang sukar makan adalah masalah biasa yang dihadapi oleh setiap ibu bapa.  Lebih-lebih lagi, sebagai ibu bapa, kita bimbang anak-anak kita kekurangan zat makanan kerana mereka tidak mahu makan.

Tetapi usah bimbang masalah ini sebenarnya dapat diatasi dengan cara yang betul.

Masalah Anak Sukar Makan
Sering Berhadapan Masalah Anak Sukar Makan? Jangan Risau, Ini Caranya 2

Bagaimana anda menangani Masalah Anak Sukar Makan?

Secara amnya, kanak-kanak cenderung menyukai makanan dengan rasa manis. Ada yang tak nak makan nasi, contohnya disini. Oleh itu mereka enggan makan makanan seperti sayur-sayuran yang penting untuk pencernaan dan perkembangan mereka.  Anda boleh menanganinya dengan melakukan perkara berikut :-

Jadi contoh yang baik

Anak kecil sering meniru apa yang ibu bapa mereka lakukan. Oleh itu, anda boleh memberikan contoh yang baik dengan memakan makanan yang sama seperti yang anda berikan kepada anak-anak anda.  Dengan cara ini, mereka akan lebih mudah makan kerana meniru apa yang dilakukan oleh anda.

Beri hadiah semasa makanan dimakan

Cara kedua bagi masalah Anak Sukar Makan ialah memberi hadiah kepada anak-anak apabila mereka berjaya memakan walaupun sedikit hidangan yang diberikan.  Jangan berikan hadiah dalam bentuk makanan lain tetapi berikan hadiah dalam bentuk lain.  Sebagai contoh, anda boleh memberi hadiah dalam bentuk pujian, koleksi pelekat, waktu bermain tambahan atau hadiah lain yang diberikan setiap kali anak berjaya makan makanan mereka.

Bijak mengawal keadaan

Jangan kalah dengan anak-anak.  Sebagai ibu bapa anda mesti bijak mengawal keadaan. Jangan tergesa-gesa untuk menyingkirkan menu yang tidak disukai oleh anak. Sebaliknya, anda perlu terus menyajikan makanan tersebut secara berkala sambil menerangkan bagaimana makanan itu dapat memberi manfaat kepadanya.

Peraturan waktu makan

Anda boleh membuat peraturan waktu makan bertujuan membiasakan anak untuk duduk dan makan.  Contohnya, buat peraturan waktu makan selama 20 minit. Pada masa itu anak anda mesti menghabiskan makanannya.

Waktu makan ini tetap akan berjalan walaupun  mereka berhenti makan atau menangis. Waktu makan baru berakhir apabila had masa yang ditetapkan telah tamat atau makanan habis.  Sekiranya anak tidak dapat duduk makan selama 20 minit, anda boleh bermula dari 5 minit, kemudian naikkan perlahan-lahan.

Kreatif hidang makanan

Anda boleh kreatif menyajikan makanan dengan merekacipta pelbagai jenis bentuk yang boleh menarik perhatian mereka.  Selain itu, anda boleh mencari resipi lain untuk memproses bahan makanan tertentu.  Contohnya, anda boleh membuat brokoli dalam bentuk sup, pasta, pizza, atau menjadi kreatif dan membentuk watak kartun dari brokoli.

Elakkan perkara yang mengganggu perhatian

Menonton TV atau bermain permainan boleh menjadi salah satu sebab anak sukar makan. Oleh itu, cara mengatasi kanak-kanak yang mengalami kesukaran untuk makan adalah dengan mengelakkan perkara yang boleh mengalihkan perhatian anak-anak daripada makanan.

Jadikan waktu makan menyeronokkan

Sering kali, apabila anak anda tidak mahu makan, anda menjadi emosional dan akhirnya memarahi anak anda.  Ini akan menjadikannya lebih memberontak dan tidak mahu makan.

Untuk mengatasinya, anda boleh menjadikan waktu makan sebagai waktu yang menyeronokkan. Contohnya, semasa memberinya makan, anda boleh bercerita atau hanya berbual dengan anak anda mengenai filem atau hobi kegemarannya.

Sediakan pelbagai hidangan untuk anak-anak

Jangan bimbang memberi makanan baru kepada anak anda. Anda boleh menyediakan dan memperkenalkan pelbagai pilihan makanan untuk anak-anak dan mengajar mereka untuk lebih terbuka dengan pelbagai jenis hidangan. masalah anak sukar makan mungkin akan berkurangan sekiranya kita lalukan sedemikian rupa.

Hidang mengikut kesesuaian

Antara sebab lain juga boleh berlaku kerana anda memberi anak makan hidangan dengan kuantiti yang banyak.  Ini akan membuatkan anak-anak menjadi malas makan kerana terpaksa untuk menghabiskannya. Penyelesaiannya anda perlu bijak mengetahui berapa banyak kuantiti makanan yang sesuai untuknya.

Masak bersama anak

Selain dapat meluang masa bersama anak anda, masak bersama-sama anak boleh menjadi cara untuk menangani anak-anak yang sukar makan.  Mereka lebih cenderung untuk makan hidangan yang telah disediakan sendiri. ini akan menyelesaikan masalah anak sukar makan.

Di samping itu, ia akan membuatkan anak anda lebih memahami kesukaran semasa memasak, yang menjadikan mereka lebih menghargai makanan.  Anda boleh berbincang dengan anak apa resipi dan bahan makanan yang ingin anda buat.

Ketahui apa yang disukai oleh anak anda, pasti masalah anak sukar makan akan mudah dihadapi

Sekiranya anda ingin memasak makanan yang akan dimakan oleh anak-anak, maka anda perlu mengetahui makanan apa yang disukai oleh anak-anak anda.  Kanak-kanak menyukai tekstur atau rasa tertentu yang membuatnya menyukai hidangan tersebut.

Anda boleh mencuba memasak bahan yang mempunyai tekstur atau rasa yang hampir sama dengan makanan kegemaran mereka.

Makan dengan rakan sebaya juga akan menyelessaikan masalah anak sukar makan

Mengajak anak anda makan bersama rakan-rakan mereka yang suka makan makanan baru. Pengaruh rakan boleh membuatkan anak-anak terbuka untuk mencuba makanan lain juga. Jadi, para ibu ayah tak perlu memikirkan tentang masalah anak sukar makan, ianya berlaki secara automatik.

Elakkan makanan ringan yang tidak sihat

Makanan ringan yang tidak sihat, seperti keropok, soda, dan sebagainya, sebenarnya boleh mengganggu selera makan anak. Oleh itu, ganti makanan ringan yang tidak sihat anak-anak dengan makanan ringan yang lebih sihat, seperti buah-buahan, dan sebagainya.

Amalkan mindful eating akan menyelesaikan masalah anak sukar makan

Kanak-kanak lebih cenderung makan ketika merasa lapar. Anda boleh menolong kanak-kanak itu untuk mengenali rasa laparnya dengan bertanya bagaimana perasaan anak ketika makan dan adakah perut anak masih mencukupi untuk makanan yang lain.

Ketahui apakah anak anda alah pada makanan tertentu

Kadangkala kanak-kanak mengelak makan makanan tertentu kerana makanan ini menyebabkan rasa tidak selesa pada mereka.  Anak anda mungkin mempunyai alahan pada makanan tersebut.

Tanyakan kepada anak anda tentang apa yang dirasakannya setelah makan makanan yang diberikan untuk mengetahui sama ada makanan tersebut sesuai atau tidak untuk anak anda.

Dengan penerangan di atas, anda boleh menarik minat anak anda untuk suka makan. Namun, sudah tentu hasilnya tidak dapat dilihat dalam masa yang singkat. Anda perlu melakukannya berulang-kali.

Sekiranya anak anda masih sukar makan atau pemilih mengenai makanan, anda boleh berjumpa dengan pakar pediatrik atau psikologi untuk mengetahui masalah perubatan atau psikologi yang mungkin menyukarkan anak anda untuk makan. Masalah anak sukar makan ini akan dapat diselesaikan secara beransur-ansur.
Selain itu, adalah disarankan agar kita cuba elak untuk Elak Dedah Penggunaan Gadjet Kepada Kanak-Kanak Sebelum Usia 2 Tahun kerana ianya memberikan impak yang sangat besar dalam perkembangan otak anak- anak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More