Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Penyakit Sifilis – Gejala, Punca dan juga Rawatan

Isi Kandungan

Pengenalan

Penyakit sifilis adalah jangkitan bakteria yang biasanya disebarkan melalui hubungan seksual. Penyakit sifilis ini bermula sebagai sakit yang tidak menyakitkan – biasanya pada alat kelamin, rektum atau mulut anda. Sifilis merebak dari orang ke orang melalui sentuhan kulit atau membran mukus dengan luka ini.

Penyakit sifilis

Selepas jangkitan awal, bakteria sifilis boleh kekal tidak aktif (tidak aktif) di dalam badan anda selama beberapa dekad sebelum kembali aktif. Sifilis awal dapat disembuhkan, kadang-kadang dengan satu suntikan penisilin. Tanpa rawatan, sifilis boleh merosakkan jantung, otak atau organ lain dengan teruk, dan boleh mengancam nyawa. Sifilis juga boleh diturunkan dari ibu kepada anak yang belum lahir.

Tanda dan Gejala

Sifilis berkembang secara berperingkat, dan gejala berbeza-beza di setiap peringkat. Tetapi tahapnya mungkin bertindih, dan gejala tidak selalu berlaku dalam urutan yang sama. Anda mungkin dijangkiti sifilis dan tidak melihat gejala selama bertahun-tahun. 

Penyakit sifilis

Sifilis Tahap Pertama

Tanda pertama sifilis adalah sakit kecil, yang disebut chancre (SHANG-kur). Sakit itu muncul di tempat bakteria memasuki badan anda. Walaupun kebanyakan orang yang dijangkiti sifilis hanya mengalami satu chancre, beberapa orang mengalami beberapa di antaranya.

 

Chancre biasanya berkembang kira-kira tiga minggu selepas pendedahan. Ramai orang yang menderita sifilis tidak menyedari penyakit ini kerana biasanya tidak menyakitkan, dan mungkin tersembunyi di dalam vagina atau rektum. Chancre akan sembuh sendiri dalam masa tiga hingga enam minggu.

Sifilis Tahap Kedua

Dalam beberapa minggu dari penyembuhan chancre yang asal, anda mungkin mengalami ruam yang bermula di bahagian dada anda tetapi akhirnya menutupi seluruh badan anda termasuklah telapak tangan dan tapak kaki anda. Ruam ini biasanya tidak gatal dan mungkin disertai dengan luka seperti ketuat di mulut atau kawasan kemaluan anda. Sebilangan orang juga mengalami keguguran rambut, sakit otot, demam, sakit tekak dan kelenjar limpa yang bengkak. Tanda-tanda dan gejala-gejala ini boleh hilang dalam beberapa minggu atau berulang kali datang dan hilang selama setahun.

Sifilis Pendam

Sekiranya anda tidak dirawat untuk sifilis, penyakit ini bergerak dari peringkat kedua ke tahap tersembunyi (pendam), apabila anda tidak mempunyai gejala. Tahap pendam dapat bertahan selama bertahun-tahun. Simptom tidak akan pernah kembali, atau penyakit itu boleh berkembang ke tahap ketiga.

Penyakit sifilis

Sifilis Tahap Ketiga

Kira-kira 15% hingga 30% orang yang dijangkiti sifilis yang tidak mendapat rawatan akan mengalami komplikasi yang dikenali sebagai sifilis lewat atau tahap ketiga. Pada peringkat akhir, penyakit ini boleh merosakkan otak, saraf, mata, jantung, saluran darah, hati, tulang dan sendi. Masalah-masalah ini mungkin berlaku bertahun-tahun selepas jangkitan yang tidak dapat dirawat.

Neurosifilis

Pada tahap apa pun, sifilis dapat merebak dan, antara lain, menyebabkan kerosakan pada otak dan sistem saraf (neurosifilis) dan mata (sifilis okular).

Sifilis kongenital

Bayi yang dilahirkan oleh wanita yang mengalami sifilis boleh dijangkiti melalui plasenta atau semasa kelahiran. Sebilangan besar bayi yang baru lahir dengan sifilis kongenital tidak mempunyai gejala, walaupun ada yang mengalami ruam di telapak tangan dan tapak kaki. Tanda dan simptom kemudiannya mungkin termasuk pekak, kecacatan gigi dan hidung pelana – di mana jambatan hidung runtuh. Walau bagaimanapun, bayi yang dilahirkan dengan sifilis juga boleh dilahirkan terlalu awal, dilahirkan mati (lahir mati) atau mati selepas lahir.

Punca

Penyakit sifilis adalah disebabkan oleh bakteria bernama Treponema pallidum. penularan yang biasa disebar adalah melalui hubungan dengan orang yang dijangkiti sakit semasa melakukan aktiviti seksual. Bakteria memasuki badan anda melalui luka atau lecet pada kulit atau selaput lendir anda. Sifilis berjangkit semasa peringkat pertama dan kedua, dan kadang-kadang pada masa pendam awal.

Sifilis jarang merebak melalui hubungan dekat langsung tanpa perlindungan dengan lesi aktif (seperti semasa mencium) atau melalui ibu yang dijangkiti kepada bayinya semasa mengandung atau melahirkan (sifilis kongenital).

Sifilis tidak dapat disebarkan pada permukaan objek seperti menggunakan tandas, tab mandi, pakaian atau perkakas makan yang sama, kolam renang atau tab mandi panas. Setelah disembuhkan, sifilis tidak berulang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, anda boleh dijangkiti semula jika anda mengalami sakit sifilis seseorang.

Pencegahan

Vaksin masih tiada lagi untuk sifilis. Untuk membantu mencegah penyebaran sifilis, anda boleh ikuti cadangan berikut:

  • Jauhkan diri dari orang asing. Satu-satunya cara tertentu untuk mengelakkan sifilis adalah dengan tidak melakukan hubungan seks. Pilihan terbaik seterusnya adalah melakukan hubungan seks dengan seorang pasangan sahaja di mana kedua-dua orang melakukan hubungan seks hanya antara satu sama lain dan tidak ada pasangan yang dijangkiti.
  • Gunakan kondom lateks. Kondom dapat mengurangkan risiko anda terkena sifilis, tetapi hanya jika kondom tersebut menutupi luka sifilis.
  • Elakkan ubat-ubatan rekreasi. Penyalahgunaan alkohol atau ubat lain boleh menghalang pertimbangan anda dan membawa kepada amalan seksual yang tidak selamat.

Penutup

Akhir kata, diharapkan perkongsian kali ini berkaitan Penyakit Sifilis ini akan memberi sedikit info untuk tatapan anda semua. Untuk mendapatkan lebih banyak info berkaitan kesihatan dan info-info semasa anda boleh layari website t.me/tcerdot.my. Terima Kasih

Menarik Untuk Dibaca: Penyakit Strok, Penyakit Gout, Tekanan Darah Tinggi , Penyakit batu Karang, Kanser Perut Penyakit Anemia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More