Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Poliosis – Gejala, Punca dan Rawatan

Isi Kandungan

Pengenalan

Poliosis berlaku ketika seseorang itu dilahirkan dengan sehelai rambut putih atau kelabu sambil mengekalkan warna rambut semula jadi mereka. Ia boleh mempengaruhi kanak-kanak dan orang dewasa. Anda mungkin pernah melihat orang yang menghidap penyakit ini di dalam filem, di panggung, atau di TV. Watak Johnny Depp yang memilikinya dalam filem “Sweeney Todd.” Penyanyi Bonnie Raitt juga ada secara semula jadi.

Melanin adalah bahan yang memberi warna pada rambut. Penghidap penyakit ini mempunyai tahap penurunan atau kekurangan melanin sepenuhnya pada akar rambut yang terjejas, juga disebut folikel rambut.

Poliosis sahaja tidak boleh membahayakan kesihatan anda secara serius, dan ia boleh ditutup dengan pewarna rambut, topi, atau bandana jika anda tidak selesa dengannya. Tetapi kadang-kadang poliosis boleh berlaku dengan keadaan serius.

poliosis

Gejala

Tanda-tanda poliosis merangkumi satu atau lebih tompok rambut putih pada bahagian badan yang berbulu. Poliosis sering mempengaruhi rambut di kulit kepala, tetapi juga boleh mempengaruhi kening, bulu mata, atau bahagian badan lain yang ditutup dengan rambut.

Punca

Ada orang mengatakan trauma psikologi, kejutan fizikal, atau pengalaman stres lain adalah punca yang menyebabkan terjadinya poliosis. Walau bagaimanapun, para pakar mengatakan bahawa tuntutan ini tidak benar sama sekali.

Walaupun punca masih tidak difahami sepenuhnya, para pakar mengatakan punca sebenar kemungkinan termasuk:

  • Genetik
  • Penyakit autoimun
  • Kerosakan pada folikel rambut

Keadaan perubatan ini kadang kala berlaku dengan:

  • Vitiligo: kehilangan pigmen dari kulit, menyebabkan perubahan warna pada kulit
  • Alopecia areata: keguguran rambut kebanyakannya berlaku di kulit kepala
  • Tahi lalat halo: tahi lalat dengan cincin putih di sekelilingnya
  • Piebaldism: sehelai rambut putih di atas dahi yang juga sering menghilangkan warna kulit dahi
  • Tuberous sclerosis: pertumbuhan sel secara berlebihan di pelbagai organ dan tisu badan
  • Penyakit Vogt-Koyanagi-Harada, sindrom Allezandrini, dan sindrom Waardenburg: penyakit jarang yang menyebabkan perubahan pigmentasi pada kulit dan rambut, disertai dengan masalah neurologi, penglihatan, dan pendengaran.

Rawatan

Kehadiran tompok rambut putih atau kelabu sudah cukup untuk mendapat diagnosis. Sekiranya penyakit ini memberi kesan kepada anak anda, anda perlu berjumpa doktor dengan kadar segera. Walaupun poliosis boleh berlaku pada mana – mana usia, rambut kelabu atau putih jarang terjadi pada kanak-kanak. Ia boleh menjadi tanda gangguan tiroid, kekurangan vitamin B-12, dan keadaan serius yang lain. Ujian darah dapat membantu memeriksa keadaan yang mungkin menyebabkan poliosis anak anda.

Tidak ada cara penyelesaian untuk mengubah warna rambut yang terkena poliosis secara kekal. Namun, jika anda ingin menjadikan poliosis anda kurang kelihatan, agak mudah dan murah untuk mewarnai rambut yang diringankan oleh poliosis. Anda boleh menggunakan peralatan rumah atau mengunjungi salun rambut untuk menyelesaikannya. Anda harus mewarnakan rambut anda apabila akar yang lebih ringan mula masuk.

Sekiranya anda ingin menutupi rambut putih anda tanpa menggunakan pewarna rambut, pertimbangkan untuk memakai topi, bandana, ikat kepala, atau jenis penutup rambut yang lain.

Walaupun begitu, banyak orang selesa meninggalkan rambut mereka juga.

Penutup

Akhir kata, diharapkan perkongsian kali ini berkaitan Poliosis – Gejala, Punca dan Rawatan ini akan memberi sedikit info untuk tatapan anda semua. Untuk mendapatkan lebih banyak info berkaitan kesihatan dan info – info semasa anda boleh layari website t.me/tcerdot.my. Terima Kasih.

Artikel yang menarik: Penyakit Resdung, Penyakit Jantung, Gangguan Autisme,

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More