Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Radang Paru-Paru (Pneumonia)-Gejala, Punca dan juga Rawatan

Isi Kandungan

Pengenalan

Radang Paru-paru atau Pneumonia adalah jangkitan yang meradang kantung udara (airsac) di satu atau dua-dua paru-paru. Kantung udara dapat diisi dengan cairan atau nanah (bahan purulen), menyebabkan batuk dengan kahak atau nanah, demam, menggigil, dan kesukaran bernafas. Pelbagai organisma, termasuk bakteria, virus dan kulat yang boleh menyebabkan penyakit radang ini.

radang paru-paru

Penyakit ini boleh menjadi serius dari ringan hingga mengancam nyawa. Ia paling serius bagi bayi dan anak kecil, orang yang berumur lebih dari 65 tahun, dan orang yang mempunyai masalah kesihatan atau sistem imun yang lemah.

Tanda dan Gejala

Tanda-tanda dan gejala radang paru-paru bervariasi dari ringan hingga teruk, bergantung pada faktor seperti jenis kuman yang menyebabkan jangkitan, usia dan kesihatan anda secara keseluruhan. Tanda ringan sering berupa dengan demam atau selsema, tetapi ia berpanjangan.

radang paru-paru

Tanda dan gejala radang paru-paru termasuk:

  • Sakit dada semasa anda bernafas atau batuk
  • Kekeliruan atau perubahan dalam kesedaran mental (pada orang dewasa berumur 65 tahun ke atas)
  • Batuk, yang boleh menghasilkan kahak
  • Keletihan
  • Demam, berpeluh dan menggigil kesejukan
  • Lebih rendah daripada suhu badan biasa (pada orang dewasa yang berumur lebih dari 65 tahun dan orang yang mempunyai sistem imun yang lemah)
  • Mual, muntah atau cirit-birit
  • Sesak nafas

Bayi yang baru lahir dan bayi mungkin tidak menunjukkan tanda-tanda jangkitan. Atau mereka mungkin muntah, demam dan batuk, kelihatan gelisah atau letih dan tanpa tenaga, atau mengalami kesukaran bernafas dan makan.

Punca

Banyak kuman boleh menyebabkan penyakit ini. Yang paling biasa adalah bakteria dan virus di udara yang kita hirup. Tubuh anda akan mencegah kuman ini daripada menjangkiti paru-paru anda. Tetapi kadang kala kuman ini dapat mengatasi sistem ketahanan badan anda, walaupun kesihatan anda amat baik.

Penyakit radang ini dikelaskan mengikut jenis kuman dan di mana anda mendapat jangkitan.

Pneumonia yang diperoleh masyarakat

Pneumonia yang diperoleh masyarakat adalah jenis radang paru-paru yang paling biasa. Ia berlaku di luar hospital atau kemudahan penjagaan kesihatan yang lain. Ia mungkin disebabkan oleh:

1.Bakteria.

Penyebab pneumonia bakteria yang paling biasa di Amerika Syarikat ialah Streptococcus pneumoniae. Pneumonia jenis ini boleh berlaku sendiri atau setelah anda demam atau selesema. Ia boleh mempengaruhi satu bahagian (lobe) paru-paru, suatu keadaan yang disebut pneumonia lobar.

2. Organisma seperti bakteria.

Mycoplasma pneumoniae juga boleh menyebabkan radang paru-paru. Ia biasanya menimbulkan simptom yang lebih ringan daripada jenis radang paru-paru lain. Pneumonia berjalan adalah nama tidak rasmi yang diberikan kepada pneumonia jenis ini, yang biasanya tidak cukup parah sehingga memerlukan rehat di tempat tidur.

3. Kulat.

Jenis radang paru-paru ini paling kerap terjadi pada orang yang mempunyai masalah kesihatan kronik atau sistem imun yang lemah, dan pada orang yang telah menyedut organisma dengan dos yang besar. Kulat yang menyebabkannya dapat dijumpai di kotoran tanah atau burung dan bervariasi bergantung pada lokasi geografi.

4. Virus, termasuk COVID-19.

Sebilangan virus yang menyebabkan selsema dan selesema boleh menyebabkan radang paru-paru. Virus adalah penyebab radang paru-paru yang paling biasa pada kanak-kanak yang berumur kurang dari 5 tahun. Pneumonia virus biasanya ringan. Tetapi dalam beberapa kes, ia boleh menjadi sangat serius. Coronavirus 2019 (COVID-19) boleh menyebabkan radang paru-paru, yang boleh menjadi teruk.

Pencegahan

Cara untuk mencegah radang paru-paru:

1. Dapatkan vaksin.

Vaksin disediakan untuk mencegah beberapa jenis radang paru-paru dan selesema. Bercakap dengan doktor anda untuk mendapatkan gambar ini. Garis panduan vaksinasi telah berubah dari masa ke masa, jadi pastikan untuk meninjau status vaksinasi anda dengan doktor anda walaupun anda masih ingat pernah menerima vaksin pneumonia.

2. Pastikan anak-anak mendapat vaksin.

Doktor mengesyorkan vaksin pneumonia yang berbeza untuk kanak-kanak yang berumur kurang dari 2 tahun dan untuk kanak-kanak berumur 2 hingga 5 tahun yang mempunyai risiko penyakit pneumokokus. Anak-anak yang menghadiri pusat jagaan kanak-kanak kumpulan juga harus mendapat vaksin. Doktor juga mengesyorkan suntikan selesema untuk kanak-kanak yang berumur lebih dari 6 bulan.

3. Amalkan kebersihan yang baik.

Untuk melindungi diri anda daripada jangkitan pernafasan yang kadang-kadang membawa kepada radang paru-paru, basuh tangan anda secara berkala atau gunakan pembersih tangan berasaskan alkohol.

4. Jangan merokok.

Merokok merosakkan pertahanan semula jadi paru-paru anda terhadap jangkitan pernafasan.

5. Pastikan sistem ketahanan badan anda kuat.

Dapatkan tidur yang cukup, kerap bersenam dan makan makanan yang sihat.

Penutup

Akhir kata, diharapkan perkongsin kali ini berkaitan Penyakit Radang Paru-paru akan memberi sedikit info untuk tatapan anda semua. Untuk mendapatkan lebih banyak info berkaitan kesihatan dan info – info semasa anda boleh layari website t.me/tcerdot.my. Terima Kasih.

Menarik Untuk Dibaca: Penyakit Strok, Penyakit Gout, Tekanan Darah Tinggi , Penyakit batu Karang, Kanser Perut Penyakit Anemia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More