Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Reflux Asid (GERD) – Gejala, Punca dan Rawatan

Isi Kandungan

Pengenalan

Refluks asid berlaku apabila kandungan dalam perut anda naik ke esofagus anda. Ia juga dipanggil sebagai regurgitasi asid atau refluks gastroesofagus.

Sekiranya anda mempunyai simptom refluks asid lebih dari dua kali seminggu, anda mungkin mempunyai keadaan yang dikenali sebagai penyakit gastroesophageal reflux (GERD). Sekiranya tidak dirawat dengan kadar yang segera, penyakit ini boleh menyebabkan gejala yang serius.

refluks asid

Gejala

Refluks asid boleh menyebabkan rasa terbakar yang kurang selesa pada dada anda. Seterusnya perasaan ini naik kepada leher anda. Perasaan ini sering dikenali sebagai pedih ulu hati.

Sekiranya anda mengalami refluks asid, anda mungkin mengalami rasa masam atau pahit di bahagian belakang mulut anda. Ini juga boleh menyebabkan anda mendapat semula makanan atau cecair kembali dari perut ke mulut.

Dalam beberapa kes, GERD boleh menyebabkan kesukaran menelan. Kadang-kadang boleh menyebabkan masalah pernafasan, seperti batuk kronik atau asma.

Punca

Spinkter esofagus bawah (LES) adalah jalur otot bulat di hujung esofagus anda. Apabila ia berfungsi dengan betul, ia melonggarkan dan terbuka semasa anda menelan. Kemudian mengetatkan dan menutup semula selepas itu.

Refluks asid berlaku apabila LES anda tidak mengetatkan atau menutup dengan betul. Ini membolehkan jus pencernaan dan isi lain dari perut anda naik ke kerongkongan anda.

Rawatan

Untuk mencegah dan melegakan gejala GERD, doktor anda mungkin mensyorkan anda untuk membuat perubahan pada tabiat makan anda atau tingkah laku lain.

Doktor anda juga mungkin mencadangkan pengambilan ubat seperti:

  • Anti-asid
  • Penyekat reseptor H2
  • Proton pump inhibitors (PPI)

Dalam beberapa kes, mereka mungkin menetapkan penyekat reseptor H2 atau PPI yang lebih kuat. Sekiranya GERD semakin teruk dan tidak bertindak balas terhadap rawatan lain, pembedahan mungkin disyorkan.

Beberapa ubat-ubatan bebas boleh menyebabkan kesan sampingan.

Pembedahan

Dalam kebanyakan kes, perubahan gaya hidup dan ubat-ubatan sudah cukup untuk mencegah dan melegakan gejala GERD. Tetapi kadang-kala, pembedahan amat diperlukan.

Sebagai contoh, doktor anda mungkin mengesyorkan pembedahan jika gaya hidup berubah dan ubat-ubatan sendiri tidak menghentikan gejala anda. Mereka juga akan mencadangkan pembedahan jika anda mengalami komplikasi GERD. Terdapat pelbagai jenis pembedahan yang tersedia untuk merawat GERD.

Penutup

Akhir kata, diharapkan perkongsian kali ini berkaitan Refluks Asid (GERD) – Gejala, Punca dan Rawatan ini akan memberi sedikit info untuk tatapan anda semua. Untuk mendapatkan lebih banyak info berkaitan kesihatan dan info – info semasa anda boleh layari website t.me/tcerdot.my. Terima Kasih.

Artikel yang menarik: Penyakit Resdung, Penyakit Poliosis

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More