Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Teh Hijau Sebelum Tidur : Idea Baik atau Buruk?

Teh hijau adalah salah satu minuman paling popular di dunia, terutamanya di Jepun, China, dan negara-negara Asia pada amnya. Telah terbukti teh ini mempunyai faedah kesihatan yang banyak. Ia dapat membantu tubuh melawan penyakit degeneratif, meningkatkan sistem imun, membantu detoksifikasi, dan secara amnya meningkatkan kualiti kesihatan.

Pengambilan green tea secara berkala selalu disarankan, terutamanya jika anda mencari alternatif kopi yang sihat atau bantuan dalam perjalanan penurunan berat badan.

Tetapi, kadang-kadang orang cenderung minum teh ini sebelum tidur. Adakah itu idea yang baik atau tidak? Oleh itu, kita akan melihat mengapa minum teh hijau sebelum tidur mungkin baik atau buruk bagi anda.

teh hijau sebelum tidur
Teh Hijau Sebelum Tidur : Idea Baik atau Buruk? 2

Isi Kandungan

Teh Hijau Sebelum Tidur – Kelebihan

Kualiti Tidur ‘Lebih Baik’

Dipercayai bahawa L-theanine, sebatian dalam teh hijau, bertanggungjawab untuk kualiti tidur yang lebih baik yang dialami orang setelah minum teh ini. L-theanine adalah asid amino, seperti yang disebutkan sebelumnya, yang dapat mengurangkan tekanan dan tahap kegelisahan, meningkatkan ketenangan, dan secara keseluruhan membantu anda berehat, baik secara fizikal dan mental.

Pembakaran Lemak dan Penurunan Berat Badan

Terdapat kajian mendapati pengambilan teh ini sebelum tidur boleh peningkatan kadar metabolisme dan pembakaran lemak.  Ini boleh menjadi berita baik bagi sesiapa yang berusaha menurunkan berat badan.

Teh hijau diketahui dapat meningkatkan metabolisme keseluruhan anda dan telah terbukti selama bertahun-tahun bahawa teh hijau umumnya sangat membantu ketika menurunkan berat badan dan lebih bagus lagi jika ia dapat menurunkan berat badan semasa anda tidur.

Sistem Imun yang bertambah baik

Oleh kerana teh hijau kaya dengan polifenol dan katekin, dipercayai pengambilan sebelum tidur secara berkala sebenarnya dapat meningkatkan sistem imun anda.  Sebatian dalam teh ini juga memastikan ia mempunyai sifat anti-radang, yang bersama dengan sistem imun, membantu tubuh melawan penyakit, seperti penyakit kardiovaskular atau barah.

Dipercayai green tea berfungsi paling baik sepanjang malam terletak pada kenyataan bahawa semasa tidur badan anda memberi tumpuan kepada pemulihan badan dan menyembuhkan segala kerosakan. Itu adalah masa terbaik untuk sebatian seperti polifenol dan katekin untuk memberikan bantuan tambahan dan membantu tubuh mencapai potensi penyembuhan sepenuhnya.

Walau bagaimanapun, kesan ini masih belum dapat dikaji secara menyeluruh, terutamanya mengenai pengambilan teh hijau sebelum tidur dan kesannya pada tubuh.

Teh Hijau Sebelum Tidur – Kekurangan

Kandungan Kafein

Teh ini umumnya tidak dianggap sebagai minuman sebelum tidur, kebanyakannya kerana kandungan kafeinnya. Dalam satu cawan teh hijau, boleh mengandungi hingga 30mg kafein.

Kandungan 30mg kafein masih mencukupi untuk membuat anda terjaga selama beberapa jam, terutama ketika diminum pada waktu malam. Jumlah kafein ini cukup untuk mencetuskan adrenalin dan hormon anda untuk berjaga.

Kesannya, badan anda tidak akan menghasilkan melatonin, adenosin, dan perkara lain yang diperlukan untuk anda tertidur.

Oleh itu, adalah lebih baik anda mengelakkan minumnya sebelum tidur kerana otak anda tidak memerlukan penambah tenaga ketika hendak tidur.

Gangguan Tidur

Pengeluaran air kencing yang lebih pada waktu malam mungkin berlaku jika anda mengambil cecair satu hingga dua jam sebelum tidur.  Oleh itu, gangguan tidur tidak dapat dielakkan dalam kes seperti itu, walaupun anda berjaya tidur setelah minum teh hijau.  Teh ini juga boleh menyebabkan sakit perut, mual, dan cirit-birit, yang seterusnya dapat menyebabkan gangguan tidur.

Insomnia

Minum teh ini sebelum tidur boleh mengganggu kitaran tidur anda.  Pengambilan teh hijau akan menghilangkan rasa mengantuk, dan lebih buruk lagi dalam beberapa kes, boleh menyebabkan insomnia.

Sakit kepala

Ini mungkin maklumat yang kurang diketahui, tetapi dipercayai pengambilan teh ini sebelum tidur dapat menyebabkan sakit kepala ringan hingga teruk. Sakit kepala ini boleh menyebabkan rasa tidak tidur serta kesan lain seperti mual, muntah, kekurangan zat besi dan keletihan.

Keasidan

Kafein dan komponen lain yang terdapat dalam teh ini boleh menyebabkan sakit perut, masalah pencernaan, dan bahkan refluks asid ketika dimakan sebelum tidur. Itulah sebabnya disarankan agar kepada yang mengalami masalah sembelit, ulser peptik, refluks asid atau GERD, hiperasiditas, menghindari teh hijau atau mengurangkan minum teh hijau terutamanya sebelum tidur.

Bilakah Waktu Terbaik untuk Minum Teh Hijau?

Waktu Pagi

Sebaiknya diminum pada waktu pagi.  Teh ini mempunyai sifat penajam minda, meningkatkan kewaspadaan, perhatian, dan fokus.  Semua ini anda perlukan dalam menjalani kehidupan seharian dan tumpuan anda akan berada pada prestasi terbaik.

Walaupun mempunyai kafein, tidak seperti kopi, teh hijau mempunyai kesan menenangkan, jadi tidak akan menimbulkan kegelisahan dan gejala yang tidak menyenangkan akibat pengambilan kafein.  Semuanya disebabkan oleh L-theanine dan asid amino lain yang terdapat dalam minuman sihat ini.

Sebelum Bersenam

Adalah dipercayai bahawa pengambilan green tea paling bermanfaat sebelum bersenam. Satu kajian menunjukkan bahawa pengambilan ekstrak teh hijau pada 12 lelaki telah meningkatkan pembakaran lemak sebanyak 17%.  Dalam kajian serupa, 13 wanita minum teh hijau sekurang-kurangnya 2 jam sebelum bersenam, hasilnya menunjukkan peningkatan yang signifikan dalam sifat pembakaran lemak semasa bersenam, berbanding wanita yang belum minum teh hijau.

Kesimpulan

Walaupun teh ini adalah salah satu minuman paling sihat, ia tidak disyorkan untuk diminum sebelum tidur.

Disarankan anda mengamalkan minum teh hijau sepanjang hari pada waktu pagi.  Ia akan memberi kesan kesihatan yang sama, tetapi tidak akan mengganggu tidur anda.Untuk mendapatkan lebih lanjut berkaitan kelebihan green tea ini, anda boleh rujuk laman web Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)

Menarik untuk anda baca: Kelebihan minum air kelapa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More